Voronin: Evenimentele din aprilie 2009 au fost o tentativă de lovitură de stat

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a declarat, luni, la Procuratura Generală, că evenimentele desfăşurate pe 7 aprilie 2009 la Chişinău au fost o tentativă de lovitură de stat, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

38 afișări
Imaginea articolului Voronin: Evenimentele din aprilie 2009 au fost o tentativă de lovitură de stat

Voronin: Evenimentele din aprilie 2009 au fost o tentativă de lovitură de stat (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Vladimir Voronin continuă să afirme că ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie era planificat din timp, indiferent de ceea ce s-a întâmplat în alegerile din 5 aprilie. "Consider în continuare că aceasta a fost o tentativă de lovitură de stat, trebuie să clarifice organele competente din partea cui", a declarat Voronin, citat de pagina electronică a agenţiei Info-Prim Neo.

Întrebat de ziarişti, la finalul audierilor care au durat peste două ore, dacă îşi menţine acuzaţiile potrivit cărora România ar fi fost implicată în organizarea protestelor din aprilie, Voronin a spus: "Îmi menţin acuzaţiile că la 7 aprilie a fost o tentativă de lovitură de stat".

Fostul preşedinte moldovean a mai declarat că la 7 aprilie poliţia nu a intervenit pentru că viaţa copiilor este mai importantă decât nişte clădiri. El a explicat că singurul ordin pe care i l-a dat în acea zi fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc a fost "să nu permită vărsări de sânge" şi a precizat că nemulţumirile care au apărut atunci trebuiau soluţionate "pe cale politică, nu cu forţa". Anterior, Vladimir Voronin afirmase că toate acţiunile întreprinse de forţele de ordine în aprilie au fost coordonate cu conducerea ţării.

Igor Popa, procuror în cadrul Departamentului Urmărire Penală, a declarat că audierile au fost întrerupte la solicitarea lui Voronin, care a spus că are şi alte întrevederi programate. El a adăugat că fostul şef al statului va fi citat pentru noi audieri şi marţi, începând cu ora 11.00.

La rândul său, fostul preşedinte al R.Moldova a declarat, pe un ton ironic: "Audierile s-au terminat mai devreme, dar, din cauza unui computer care s-a stricat, am ieşit atât de târziu. Că ăştia de la Procuratură nici computere ca lumea nu au".

Vladimir Voronin s-a prezentat, luni, în faţa procurorilor de la Chişinău pentru a fi audiat în legătură cu evenimentele din 7-8 aprilie 2009. Iniţial, el fusese citat pentru 22 ianuarie, însă nu s-a prezentat la Procuratură, motivându-şi refuzul prin faptul că era prea ocupat.

Şeful Direcţiei de Urmărire Penală din cadrul Procuraturii Generale, Sergiu Garabagiu, declarase anterior că fostul preşedinte urmează să fie audiat, în calitate de martor, pe baza declaraţiilor fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc, care a fost citat de două ori la Procuratură, o dată în calitate de martor şi o dată în calitate de suspect.

Procurorul Igor Popa susţine că deocamdată nu există niciun temei pentru ca Voronin să fie audiat în calitate de suspect. "Singurii suspecţi în dosarul 7 aprilie sunt fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc şi fostul comisar Vladimir Botnari", afirmă el.

Procuratura Generală a anunţat recent că în dosarul "7 aprilie" vor fi audiate mai multe persoane care deţineau funcţii de răspundere în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Printre cei care urmează să fie audiati în calitate de martori se numără şi premierul Vlad Filat, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, consilierul municipal Oleg Cernei, liderul PNL, Vitalia Pavlicenco, vicepreşedintele PLDM Mihai Godea, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnicov, şi alţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici