Voronin: Preşedintele român a promis să-i ducă pe toţi românii de peste Prut în Europa

Preşedintele României "a îndrăznit să declare că întreaga populaţiei a Republicii Moldova e constituită din români" şi "a promis să-i ducă pe toţi românii de peste Prut în Europa, prin acordarea în masă a cetăţeniei României", a afirmat, miercuri, preşedintele moldovean, Vladimir Voronin.

17 afișări
Imaginea articolului Voronin: Preşedintele român a promis să-i ducă pe toţi românii de peste Prut în Europa

Voronin: Preşedintele român a promis să-i ducă pe toţi românii de peste Prut în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Spre regretul nostru, preşedintele României, în declaraţia sa (...), a îndrăznit să declare că întreaga populaţie a Republicii Moldova e constituită din români, s-a angajat să sporească sprijinul organizatoric şi financiar pentru toate acele structuri care vorbesc zilnic despre necesitatea lichidării Moldovei, s-a adresat către tineretul moldovenesc cu un apel de solidaritate şi a promis să-i ducă pe toţi românii de peste Prut în Europa, prin acordarea în masă a cetăţeniei României", a spus Voronin, într-un discurs televizat, a cărui transcriere a fost publicată de pagina electronică a agenţiei Moldpres.

"Dacă toate acestea nu înseamnă amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova şi instigare la continuarea dezordinilor stradale, atunci, pe baza principiilor dreptului internaţional, toate acestea pot fi calificate în termeni mai duri", a adăugat el.

Apreciind drept "extrem de tendenţioase şi inoportune toate acţiunile pe care le întreprinde faţă de Republica Moldova" conducerea României, Voronin a afirmat, potrivit textul publicat în pagina electornică a agenţiei Moldpres, că discursul lui Băsescu "constituie cel mai bun şi mai elocvent comentariu la cele declarate în repetate rânduri de către conducerea Moldovei în demersurile" către organismele UE.

El a adăugat că discursul "nu mai lasă niciun fel de îndoieli în privinţa la aceea cine anume îi inspiră pe acei politicieni, puţini la număr, din Moldova, pentru care lupta pentru valorile liberale se identifică (...) cu lupta împotriva independenţei Moldovei".

Voronin a apreciat că, prin declaraţia sa, Băsescu ar fi restrâns aria identificării cauzelor politice interne ale evenimentelor din 6-7 aprilie 2009 din capitala Republicii Moldova şi a absolvit autorităţile moldoveneşti de acuzaţia că ar suferi de "spionomanie".

El a spus că, în timpul evenimentelor din 7 aprilie, conducerea de la Chişinău "a aşteptat în zadar" o reacţie de condamnare din partea României, "care să fi conţinut cel puţin o desolidarizare de pogromiştii care asaltau sediul Parlamentului şi al administraţiei prezidenţiale purtând drapele româneşti şi lozinci unioniste", dar "a urmat o tăcere stranie şi elocventă".

Voronin a precizat că în acel "moment critic" autorităţile "au fost nevoite" să îl declare persona non grata pe ambasadorul român, care "a transformat Ambasada condusă de el nu într-un loc al dialogului politic dintre două state, ci într-un loc de întâlniri conspirative cu diferite personaje ale politicii moldoveneşti, care caută sprijin nu atît din partea societăţii noastre, cît din partea Guvernului României". Comportamentul diplomatului se explică însă prin faptul că, "pentru propriul său preşedinte nu există noţiunile de identitate moldovenească şi de independenţă moldovenească", a adăugat preşedintele moldovean.

El a remarcat şi "ostilitatea deosebită, practic, a tuturor canalelor româneşti de televiziune, care chemau făţiş populaţia (...) la rebeliune", iar "protestele stradale erau etichetate cu mândrul cuvânt revoluţie". Voronin a precizat că, în condiţiile în care "societatea moldovenească a văzut cum se organizau voluntarii din România pentru a fi trimişi de urgenţă peste graniţă", autorităţile au decis să introducă regimul de vize pentru cetăţenii români, ca răspuns către statul vecin "care s-a lăsat antrenat făţiş în evenimentele politice interne din Moldova".

Afirmând că "aprecierile dure şi declaraţiile nereţinute" vor rămâne pe conştiinţa preşedintelui Traian Băsescu, Voronin şi-a exprimat speranţa că acestea vor face obiectul unei investigaţii speciale a UE.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în faţa Parlamentului, că este de datoria noastră să nu-i abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, precizând că România nu vrea să revendice teritorii din trecut sau să conteste suvernitatea Republicii Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici