Voronin: Rusia va recunoaşte integritatea R.Moldova cu condiţia menţinerii neutralităţii

Rusia este pregătită să recunoască Transnistria ca parte a Republicii Moldova cu condiţia refuzului ţării de a adera la NATO, declară preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, citat de pagina online a agenţiei Unimedia.

13 afișări
Imaginea articolului Voronin: Rusia va recunoaşte integritatea R.Moldova cu condiţia menţinerii neutralităţii

Voronin: Rusia va recunoaşte integritatea R.Moldova cu condiţia menţinerii neutralităţii (Imagine: Mediafax Foto)

În plus, Voronin sugerează că R.Moldova ar putea renunţa chiar şi la calitatea de membru GUAM. Liderul de la Chişinău a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant.

Documentele care ar menţiona aceste lucruri ar putea fi semnate în cel mai scurt timp, explică Voronin. În viziunea şefului statului moldovean, factorii care au contribuit la apropierea de soluţionarea crizei transnistrene sunt instituirea misiunii UE la frontiera moldo-ucraineană şi înregistrarea agenţilor economici transnistreni la organele de resort din Chişinău.

Întrebat dacă există un plan secret de soluţionare a conflictului, Voronin a respins acest scenariu, subliniind că diferendul transnistrean va fi soluţionat pe baza legii privind statutul regiunii transnistrene.

Un aspect important îl reprezintă neutralitatea Republicii Moldova. "Deşi poziţia Republicii Moldova este clar stabilită în Constituţie, acum a venit timpul să pregătim o declaraţie referitoare la neutralitatea ţării, care să fie semnată de către toate ţările din cadrul formatului 5 + 2 – adică Moldova, ca ţară suverană, Rusia, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană şi OSCE", afirmă Voronin.

Potrivit liderului moldovean, o astfel de declaraţie este în stadiul de proiect, urmând să fie inclusă în pachetul de documente pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

Astfel, în cadrul alegerilor parlamentare din 2009 ar urma să participe şi formaţiuni politice din Transnistria. "În Parlament ar urma ajunge şi deputaţi transnistreni, care vor apăra interesele ţării lor. Eu îmi doresc mult ca în noul Parlament să ajungă şi transnistreni", subliniază Vladimir Voronin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici