Votul privind excluderea lui Silvio Berlusconi din Senat a fost fixat pentru 27 noiembrie

Senatul a fixat marţi pentru 27 noiembrie data votului în sesiune plenară privind excluderea lui Silvio Berlusconi din cauza condamnării sale definitive la un an de închisoare.

54 afișări
Imaginea articolului Votul privind excluderea lui Silvio Berlusconi din Senat a fost fixat pentru 27 noiembrie

Silvio Berlusconi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Senatul a confirmat un calendar propus în cursul zilei de şefii grupurilor parlamentare care prevede acest vot important pentru 27 noiembrie, după aprobarea bugetului italian în urmă cu o săptămână.

PdL (Poporul Libertăţii), partidul de centru-dreapta al lui Il Cavaliere, a anunţat totuşi un nou recurs pentru a încerca întârzierea momentului votului.

Acest partid a cerut "consiliului preşedinţiei Senatului" să anuleze decizia luată la începutul lui octombrie de către o comisie a Senatului de a aproba destituirea din funcţie a lui Berlusconi şi interdicţia de a fi ales.

Pentru ca aceste sancţiuni, prevăzute de o lege adoptată (cu sprijinul PdL) în 2012 pentru asanarea vieţii politice, să intre în vigoare, Senatul trebuie să voteze în adunare plenară. Săptămâna trecută, el a decis ca acest vot să fie "public", fiecare ales anunţându-şi votul cu voce tare în faţa preşedintelui Senatului.

Având în vedere componenţa Camerei Superioare, este foarte probabil ca aceasta să voteze în majoritate pentru excluderea lui Il Cavaliere.

În cadrul procesului Mediaset pentru fraudă fiscală, fostul şef al Guvernului, în vârstă de 77 de ani, a fost condamnat definitiv la începutul lui august la patru ani de închisoare, dintre care trei intră sub incidenţa unei amnistii, ceea ce i-a redus pedeapsa efectivă la un an, executat prin muncă în interesul general şi nu în închisoare. Dar această pedeapsă este însoţită de un mandat public pe care Curtea de Casaţie l-a fixat recent la doi ani.

Prin urmare, dacă Berlusconi va scăpa de o excludere din Senat la 27 noiembrie, aceeaşi adunare va fi chemată să se pronunţe pentru "validarea" deciziei judiciare. Ceea ce promite noi dispute politice şi o procedură care poate dura mai multe săptămâni, chiar luni.

Marţi, prezentatorul de televiziune şi scriitorul italian Bruno Vespa a difuzat un extras dintr-un interviu nedatat al lui Berlusconi, în care acesta afirmă că ar putea beneficia de graţierea preşedintelui Republicii Giorgio Napoletano.

"Poate fi acordată o graţiere ... Prin urmare mai este timp", anunţă Bruno Vespa în cartea sa, citându-l pe Silvio Berlusconi, subliniind că nici el, nici avocaţii săi nu au solicitat această graţiere.

În pofida temerilor că votul privind excluderea sa din Senat ar putea declanşa o nouă criză a coaliţiei premierului Enrico Letta, Berlusconi, ales de trei ori premier a primit anunţul privind data votului ca şi cum ar fi o promisiune de susţinere a Guvernului. Berlusconi "şi-a reafirmat susţinerea" faţă de coaliţia de centru-dreapta a Guvernului, a declarat vicepremierul şi secretarul general al PdL, Angelino Alfano.

Miliardarul a ameninţat de mai multe ori că va determina PdL să se retragă din Guvern şi că va trimite alegătorii la urne dacă partidul de centru-stânga (PD - Partidul Democrat) al lui Letta va vota excluderea sa.

Dar marţi el le-a cerut aliaţilor lor să nu mai comenteze, afirmând: "Astăzi, mai mult decât oricând, Italia are nevoie de o mişcare puternică, unită, compactă şi moderată".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici