Vuk Jeremici: Serbia îşi menţine angajamentul pe calea integrării europene

Ministrul sârb de Externe Vuk Jeremici a dat asigurări sâmbătă că, "în pofida tuturor divergenţelor" cu UE, Serbia îşi menţine angajamentul pe calea integrării europene.

12 afișări
Imaginea articolului Vuk Jeremici: Serbia îşi menţine angajamentul pe calea integrării europene

Vuk Jeremici: Serbia îşi menţine angajamentul pe calea integrării europene

"În pofida tuturor divergenţelor, rămânem angajaţi pe calea integrării europene", a declarat Jeremici, cu ocazia unei reuniuni cu miniştrii de Externe ai Uniunii Europene.

"Am convenit să continuăm să lucrăm împreună", a adăugat el, după o reuniune de la Brdo pri Kranju, în Slovenia.

El a precizat că nu se va întâlni cu premierul kosovar Hashim Thaci sâmbătă în Slovenia, contrar speranţelor preşedinţiei slovene a UE.

"Personal, eu nu voi participa (la reuniunea miniştrilor de Externe europeni) deoarece mă întorc la Belgrad în 20 de minute", a mai declarat Jeremici.

Premierul din Kosovo, Hashim Thaci, a sosit însă la centrul de conferinţe de la Brdo în jurul orei 09.00 GMT (11.00, ora României) şi a intrat în imobilul unde se afla Jeremici, deşi mai mulţi diplomaţi se îndoiau că va veni.

Preşedinţia slovenă a UE îi invitase pe cei doi la o întrevedere, ceea ce ar fi constituit o premieră de la proclamarea independenţei Kosovo la 17 februarie, respinsă de Belgrad.

"Serbia va deveni membru al UE. În câţiva ani, nu mulţi ani, poate patru, cinci sau şase ani", a subliniat el.

Belgradul va continua "lupta diplomatică" pentru "menţinerea integrităţii sale teritoriale" şi tutelei sale asupra Kosovo, a adăugat el. "Nu vom face nici un compromis când vine vorba de integritatea noastră teritorială", a avertizat Jeremici.

El a declarat că participarea lui Hashim Thaci la reuniunea de la Brdo nu stabileşte un "precedent" privind participarea reprezentanţilor Kosovo la reuniunile internaţionale.

"Kosovo este guvernat de instituţii interimare", adică misiunea ONU (MINUK), care ar trebui să conducă delegaţia kosovară, a subliniat şeful diplomaţiei de la Belgrad.

"În prezent ne aflăm într-o fază de intensă luptă diplomatică" pentru "menţinerea integrităţii noastre teritoriale" şi "limitarea numărului de ţări care recunosc această declaraţie de independenţă ilegală", a adăugat acesta.

În cursul acestei faze, "unul din mijloacele de a demonstra că suntem foarte serioşi" este de a demonstra statelor care recunosc această idnependenţă că "nu mai pot conta pe acelaşi nivel al relaţiilor cu Serbia precum înainte", a precizat Jeremici.

"Poate ne vom schimba tactica" când se va trece la o "nouă fază" în lupta împotriva recunoaşterii Kosovo, a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici