WikiLeaks: Româncele aduse în Costa Rica de traficanţii de persoane, ameninţate cu represalii

Femeile românce aduse în Costa Rica de traficanţii de persoane sunt ameninţate cu represalii împotriva lor şi a familiilor lor din România dacă refuză să se prostitueze, susţine o telegramă americană transmisă în februarie 2005 de ambasada americană din San Jose şi dezvăluită de WikiLeaks.

128 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Româncele aduse în Costa Rica de traficanţii de persoane, ameninţate cu represalii

WikiLeaks: Româncele aduse în Costa Rica de traficanţii de persoane, ameninţate cu represalii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o telegramă datată 28 februarie 2005, ambasada americană din San Jose semnalează că poliţia şi organizaţiile internaţionale susţin că în Costa Rica sunt aduse, pentru trafic de persoane, femei din Cuba, Republica Dominicană, Columbia, Nicaragua, Peru, Rusia, România, Filipine, China, Ecuador şi Guatemala. Aceleaşi informaţii sunt transmise şi în alte două telegrame ulterioare, datând din martie 2007 şi, respectiv, mai 2008.

Surse guvernamentale şi neguvernamentale afirmă că aceste persoane sunt transferate în special în Statele Unite, Canada, Mexic şi Europa. Organizaţia Salvaţi Copii precizează că Argentina şi Spania sunt alte două destinaţii.

Potrivit telegramei, anchetatorii din cadrul unităţii de criminalistică a OIJ (Organismo de Investigacion Judicial) au explicat că există un "centru de formare" în Guatemala, unde persoanele respective sunt trimise să înveţe cum să evite să fie depistate cu documente false. Aceştia susţin, de asemenea, că persoanele nu sunt, în general, transferate către o singură destinaţie, ci sunt mutate dintr-un loc în altul.

Organizaţia neguvernamentală Paniamor susţine că activităţi de trafic de persoane au fost identificate în timpul sezonului de recoltat. Femei şi copii din ţările învecinate merg adeseori voluntar în Costa Rica pentru a se implica în activităţi sexuale plătite cu agricultori (pe plantaţiile bananiere, de exemplu), iar ulterior cad pradă reţelelor organizate de exploatare sexuală.

Organizaţia neguvernamentală Alianza Por Tus Derechos susţine că plaja Junquillal din provincia Guanacaste este cunoscută pentru că are câteva românce şi rusoaice care furnizează servicii sexuale plătite.

Pentru a le fi respectate solicitările, traficanţii le confiscă victimelor documentele de călătorie, în timp ce plata datoriei prin muncă este o practică destul de comună. Victimele sunt ameninţate cu agresiuni fizice dacă nu se conformează solicitărilor traficanţilor, care le ameninţă, de asemenea, că le vor agresa familiile. Traficanţii taxează victimele cu câte 10.000 de dolari pentru cheltuieli de călătorie.

Ministerul pentru Siguranţa Publică din Costa Rica a explicat că traficanţii stipulează de obicei o perioadă minimă de şase luni timp în care femeile traficate trebuie să se implice în activităţile de prostituţie pentru a-şi plăti datoria. Ministerul are, de asemenea, informaţii că femeile românce aduse în Costa Rica de traficanţi au fost ameninţate că, dacă refuză să practice prostituţia, familiile lor din România ar putea suferi represalii, inclusiv răpiri.

Aceste ameninţări vizează în mod specific familiile deoarece traficanţii, în cazul victimelor românce, le plătesc câte 10.000 de dolari familiilor ca ajutor, în timp ce victimele sunt obligate să plătească această datorie prin prestarea unor servicii sexuale plătite. Ministerul a anunţat, de asemenea, că adeseori femeile caută să se căsătorească sau să aibă o relaţie serioasă cu un localnic bogat care le poate plăti datoria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici