William Hague: Siria s-ar putea dezintegra dacă nu se găseşte o rezolvare a conflictului în 2014

Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a avertizat, vineri, că Siria riscă o "dezintegrare" totală dacă nu se găseşte o rezolvare în 2014, în deschiderea unui forum internaţional la Manama pe tema securităţii regionale.

435 afișări
Imaginea articolului William Hague: Siria s-ar putea dezintegra dacă nu se găseşte o rezolvare a conflictului în 2014

William Hague: Siria s-ar putea dezintegra dacă nu se găseşte o rezolvare a conflictului în 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În cazul în care conflictul continuă, Siria ar putea să se dezintegreze şi, cu un extremism în creştere, s-ar crea în inima Orientului Mijlociu un spaţiu care scapă controlului oricărui Guvern", a declarat el, cerând să se facă din 2014 anul rezolvării conflictului care devastează ţara de aproape trei ani.

Hague s-a exprimat într-un discurs în deschiderea "Dialogului de la Manama", un forum pe teme de securitate regională la care participă secretarul Apărării Chuck Hagel şi numeroşi oficiali din cadrul ţărilor din Golf.

Subliniind "riscul crescut al terorismului", el a afirmat că "vecinii Siriei vor fi în prima linie în cazul deteriorării catastrofale a conflictului" dar că acest lucru va constitui şi o "ameninţare potenţială pentru alte părţi ale lumii, între care Europa".

În opinia lui, o continuare a conflictului ar duce la o "criză umanitară de proporţii imposibil de gestionat", cu un număr de refugiaţi care atinge "patru milioane de persoane, respectiv o cincime din populaţia" Siriei.

William Hague a cerut puterii şi opoziţiei să meargă la 22 ianuarie la conferinţa Geneva II "pregătite pentru a face compromisuri".

"Să pui capăt conflictului va fi o sarcină extraordinar de dificilă, care necesită ca părţile să decidă ele însele că au mai mult de câştigat din negocieri decât din război", a declarat el.

Subliniind că cele două părţi vor trebui să se înţeleagă asupra unui Guvern de tranziţie, el a reiterat că ar fi de "neconceput ca Assad şi asociaţii săi apropiaţi să joace vreun rol în viitorul Siriei".

Războiul din Siria, declanşat de o mişcare de contestare populară reprimată de regim, s-a soldat cu peste 126.000 de morţi, potrivit OSDO, şi a determinat peste trei milioane de persoane să fugă din ţară.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici