Zboruri perturbate în Noua Zeelandă, în urma erupţiei unui vulcan

Erupţia de cenuşă a unui vulcan inactiv de peste un secol a perturbat puternic spaţiul aerian al Noii Zeelande marţi, zeci de avioane fiind blocate la sol.

312 afișări
Imaginea articolului Zboruri perturbate în Noua Zeelandă, în urma erupţiei unui vulcan

Zboruri perturbate în Noua Zeelandă, în urma erupţiei unui vulcan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Muntele Tongariro, situat pe Insula de Nord, a intrat în erupţie cu puţin înainte de miezul nopţii de luni spre marţi (luni, 15.00, ora România), manifestând pentru prima dată o activitate semnificativă din 1897 şi până în prezent, a anunţat Agenţia neozeelandeză de seismologie GSN Science.

Potrivit Apărării Civile, erupţia nu a antrenat scurgeri de lavă, dar a produs o coloană de cenuşă care urca până la 6.000 de metri altitudine, antrenând anularea a zeci de zboruri interne.

Zborurile internaţionale, în schimb, nu erau afectate.

"A fost ca şi cum tuna şi fulgera, ca un foc de artificii. A fost spectaculos", a declarat un locuitor din masivul Tongariro, David Bennett, pentru Fairfax Media.

Noua Zeelandă se află pe Centura de Foc a Pacificului, la întâlnirea plăcilor tectonice australiană şi a Pacificului, înregistrând până la 15.000 de cutremure pe an şi o activitate vulcanică puternică.

Erupţia cu cele mai numeroase victime care a afectat ţara s-a produs în 1953, când bucăţi de rocă din Muntele Ruapehu, pe Insula de Nord, au distrus un pod feroviar şi au cauzat deraierea unui tren, provocând moartea a 151 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici