Zece amirali turci, arestaţi dupe ce au semnat o scrisoare în care criticau planul lui Erdogan de a construi ”Canalul Istanbul.” Procuratura: ”Infracţiune împotriva securităţii statului şi ordinii constituţionale”

  • 10 amirali în rezervă din Turcia au fost arestaţi luni.
  • Aceştia au semnat o scrisoare în care criticau planul preşedintelui Erdogan de a construi ”Canal Istanbul.”
  • Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Ibrahim Kalin, a declarat că scrisoarea are caracteristicile unui complot militar pentru răsturnarea guvernului.
1030 afișări
Imaginea articolului Zece amirali turci, arestaţi dupe ce au semnat o scrisoare  în care criticau planul lui Erdogan de a construi ”Canalul Istanbul.” Procuratura: ”Infracţiune împotriva securităţii statului şi ordinii constituţionale”
10 amirali în rezervă din Turcia au fost arestaţi luni, pentru că au semnat o scrisoare în care criticau planul preşedintelui Erdogan de a construi ”Canal Istanbul," relatează Reuters citând agenţia de stat turcească Anadolu.
 
Aceştia au subliniat importanţa pentru securitatea turcă a Convenţiei de la Montreux destinată să prevină militarizarea Mării Negre, astfel fiind ameninţată libertatea de navigaţie.
 
Scrisoarea, semnată de 104 foşti înalţi membri ai personalului marinei turceşti, a provocat reacţii negative în rândul autorităşilor, care au considerat-o o provocare directă din partea armatei către guvernul civil.
 
O anchetă a fost deschisă împotriva amiralilor în retragere care au semnat scrisoarea pentru „întâlnire menită să comită o infracţiune împotriva securităţii statului şi ordinii constituţionale,” potrivit procuraturii.
 
Potrivit biroului procurorului general din Ankara, cei zece amirali au fost plasaţi în arest preventiv, în timp ce alţi patru suspecţi au fost chemaţi să se prezinte la poliţie în termen de trei zile.
 
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Ibrahim Kalin, a declarat că scrisoarea are caracteristicile unui complot militar pentru răsturnarea guvernului.
 
Un grup de militari în rezervă se plasează într-o poziţie ridicolă şi mizerabilă cu scrisoarea lor care evocă vremurile loviturii de stat militare”, a spus acesta.
 
Convenţia de la Montreux, semnată în 1936, garantează libera trecere a navelor de marfă din alte ţări prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, atât pe timp de pace, cât şi de război.
 
Turcia intenţionează să construiască un canal imens care să lege Marea Neagră la nord de Istanbul cu Marea Marmara la sud, comparabil cu cele din Panama sau Suez.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici