Zeci de cetăţeni ucraineni, întorşi zilnic de la graniţa cu Rusia

Zeci de călători ucraineni sunt întorşi zilnic de la graniţa cu Rusia fără motive întemeiate, susţin surse din cadrul Ministerului ucrainean de Externe.

217 afișări
Imaginea articolului Zeci de cetăţeni ucraineni, întorşi zilnic de la graniţa cu Rusia

Serghei Glaziev (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Grănicierii ucraineni au confirmat pentru cotidianul ucrainean că această situaţie durează deja de trei săptămâni, în fiecare zi fiind debarcaţi din trenuri şi autocare 50-60 de ucraineni fără vreun motiv anume, relatează cotidianul Segodnia, în ediţia electronică de miercuri. "Explicaţiile grănicierilor sunt neclare. De obicei, li se spune pasagerilor că datele din paşapoartele lor sunt dubioase", susţine un controlor, din cadrul "Ukrzalizniţia" (căile ferate ucrainene).

Surse din cadrul Ministerului de Externe al Ucrainei au declarat că în ultimele două săptămâni circa 100 de persoane au adresat plângeri pentru debarcare neîntemeiată la graniţa ruso-ucraineană. "Oamenii se plâng de grănicierii ruşi (...). Din punctul nostru de vedere, călătorii debarcaţi nu au încălcat legea. Nu ştiu care sunt motivele părţii ruse să facă asta. Cred că este doar un pretext aici, problema este una de ordin politic", a declarat adjunctul şefului Serviciului de frontieră al Ucrainei, Serghei Astahov, citat de cotidian.

De cealaltă parte, Serviciul Federal de Migraţie al Rusiei a refuzat să comenteze situaţia de la graniţa ruso-ucraineană.

La începutul lunii octombrie, consilierul preşedintelui rus Serghei Glaziev a declarat că Rusia ar putea introduce vize pentru ucraineni, în cazul în care Ucraina va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, la summitul de la Vilnus, din 28-29 noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici