Războiul din Ucraina, ziua 694. Zeci de drone au fost lansate. Au fost lovite cartiere rezidenţiale şi unităţi economice din Ucraina

  • Statul Major General: Rusia a pierdut 373.600 de soldaţi în Ucraina.
  • Ucraina doboară 22 din cele 33 de drone de atac ruseşti lansate peste noapte.
  • Senatul va examina săptămâna viitoare un nou pachet de ajutor pentru Ucraina.
  • Primarul susţine că o dronă a fost interceptată în apropiere de Moscova.
  • Forţele ruse bombardează regiunea Harkov.
  • Zelensky afirmă că "orice presiune asupra jurnaliştilor este inacceptabilă" după ce a fost raportată supravegherea unui organ de investigaţie ucrainean.
  • Căile ferate din vestul Rusiei afectate de atacuri de sabotaj.
  • Parlamentul german respinge moţiunea privind livrarea de rachete Taurus către Ucraina.
  • Zeci de drone au fost lansate de ruşi în noaptea de miercuri spre joi. Au fost lovite cartiere rezidenţiale şi unităţi economice, anunţă ucrainenii.
4636 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 694. Zeci de drone au fost lansate. Au fost lovite cartiere rezidenţiale şi unităţi economice din Ucraina

Sursa foto: AP

UPDATE WSJ: Biden face concesii republicanilor în materie de imigraţie pentru a asigura ajutorul pentru Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, a făcut concesii republicanilor din Senat în ceea ce priveşte politica de imigraţie pentru a devia criticile şi a asigura sprijinul pentru ajutorul acordat Ucrainei, a relatat Wall Street Journal (WSJ) la 18 ianuarie.

Din toamna anului 2023, Congresul nu a ajuns la un acord asupra unui proiect de lege de finanţare suplimentară care includea un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Republicanii din Senatul american au blocat o iniţiativă în decembrie, insistând că un ajutor militar suplimentar trebuie să includă schimbări semnificative la frontierele interne.

Finanţarea se confruntă cu o opoziţie şi mai dură din partea republicanilor din Camera Reprezentanţilor, care au ridicat alte cerinţe, iar unii dintre ei sunt împotriva ajutorului pentru Kiev în principiu. Biden s-a întâlnit cu liderii Congresului la 17 ianuarie pentru a sublinia importanţa continuării finanţării pentru Ucraina.

Un factor important pentru Biden este probabil şi o nemulţumire tot mai mare în rândul alegătorilor faţă de politica administraţiei privind frontierele. Potrivit unui sondaj CBS, 63% dintre americani doresc o abordare mai strictă faţă de imigraţie la graniţa de sud.

Ca parte a discuţiilor cu republicanii privind acordul privind frontiera, Casa Albă a acceptat măsuri care ar limita dreptul unor migranţi de a cere azil în SUA, scrie WSJ.

De asemenea, preşedintele a semnalat recent deschiderea faţă de modificările aduse eliberării condiţionate umanitare, care permite intrarea migranţilor care nu se califică pentru vize.

Se pare că administraţia Biden a tras linie în privinţa unor probleme precum raidurile pe scară largă la locul de muncă sau reţinerea familiilor de migranţi la frontieră.

Washingtonul a semnat la 27 decembrie ultimul pachet de ajutor de 250 de milioane de dolari americani pentru Ucraina, care includea muniţie pentru război antiaerian, sisteme de rachete cu lansare multiplă, artilerie, mine antitanc şi alte ajutoare.

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a anunţat la 17 ianuarie că Senatul ar putea lua în considerare săptămâna viitoare un acord privind finanţarea pentru Ucraina şi securitatea frontierelor.

Proiectul de lege trebuie să fie aprobat de ambele camere ale Congresului.

UPDATE Shmyhal se va întâlni cu premierul slovac pentru a discuta despre ajutorul UE

Kievul doreşte să "discute toate problemele urgente şi să elimine posibilele obstacole în calea implementării Facilităţii pentru Ucraina" în cadrul întâlnirii, a scris premierul Denys Shmyhal pe Telegram.

UPDATE Parlamentul European susţine o rezoluţie care solicită suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în UE

Rezoluţia, susţinută de 345 de eurodeputaţi, cu 104 voturi împotrivă şi 29 de abţineri, solicită Consiliului European să examineze dacă Ungaria comite o "încălcare gravă şi persistentă" a valorilor blocului, în conformitate cu articolul 7.2 din tratatul UE.

UPDATE Informaţii militare: Rusia şi-a modernizat rachetele Kh-101

Armata rusă şi-a modernizat rachetele de croazieră Kh-101, a declarat Vadym Skibitskyi, un purtător de cuvânt al agenţiei ucrainene de informaţii militare (HUR), adăugând că aceste rachete "sunt complet diferite de cele folosite în 2022".

"Această rachetă are deja un sistem de război electronic, protecţie, capcane termice, printre altele", a declarat Skibitskyi în timpul unei discuţii publice la Davos.

Kh-101 este o rachetă de croazieră strategică lansată din aer care poate atinge ţinte aflate la o distanţă de până la 5.000 de kilometri şi este folosită de forţele ruse pentru a ataca oraşele şi infrastructura civilă din Ucraina.

Skibitskyi a subliniat că forţele ruse "învaţă rapid" şi a respins posibilitatea ca Ucraina să treacă la o apărare "surdă".

"Trebuie să dezvoltăm apărarea aeriană, să ne ocupăm de industria de producţie militară astfel încât să dea rezultate şi să luăm, în special, măsuri de contraofensivă pentru a preveni pierderea de teritorii. Experienţa din 2023 ne-a arătat acest lucru", a adăugat Skibitskyi.

Potrivit premierului Denys Shmyhal, unul dintre obiectivele-cheie ale Ucrainei pentru 2024 este creşterea de şase ori a capacităţii de producţie a industriei de apărare.

UPDATE Umerov îşi amână deplasarea în Franţa, participă virtual la evenimentul coaliţiei de artilerie

Ministrul apărării Rustem Umerov şi-a amânat călătoria planificată în Franţa şi a participat la "coaliţia artileriei" în mod virtual, a anunţat Ministerul Apărării la 18 ianuarie. Umerov plănuia să fie la Paris pentru a lansa evenimentul, care are ca scop consolidarea capacităţilor de artilerie ale armatei ucrainene.

UPDATE Ministru: Forumul de la Davos va deschide un centru guvernamental de tehnologie de referinţă la Kiev

Organizatorii Forumului Economic Mondial vor deschide un centru tehnologic guvernamental la Kiev, a declarat ministrul Transformării Digitale, Mykhailo Fedorov, în urma unei întâlniri la Davos, la 17 ianuarie.

UPDATE Ministru: Franţa va livra Ucrainei mai multe obuziere Caesar şi bombe ghidate

Producătorii francezi de armament vor produce 78 de obuziere Caesar până la începutul anului 2025 pentru a le furniza Ucrainei, a declarat ministrul Apărării din această ţară, Sebastien Lecornu, la 18 ianuarie, într-un interviu pentru Le Parisien.

UPDATE Media: Parlamentul aşteaptă o nouă versiune a legii mobilizării la începutul lunii februarie

Parlamentarii ucraineni se aşteaptă ca guvernul să prezinte noua versiune a proiectului de lege privind mobilizarea în jurul datei de 6 februarie, au declarat mai mulţi parlamentari anonimi din diferite partide pentru postul de presă Ukrainska Pravda.

UPDATE Un mort şi doi răniţi în bombardamentele ruseşti asupra oraşului Kupiansk

Forţele ruse au lovit oraşul Kupiansk din regiunea Harkov în dimineaţa zilei de 18 ianuarie, lovind o clădire cu mai multe etaje, omorând o persoană şi rănind alte două, a anunţat guvernatorul regiunii, Oleh Syniehubov.

UPDATE Biden îi convoacă pe liderii Congresului pentru a susţine adoptarea finanţării pentru Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit cu liderii Congresului pentru a discuta despre Ucraina şi deblocarea finanţării ajutorului american, a anunţat serviciul de presă al Casei Albe la 17 ianuarie.

UPDATE Sursă ucraineană: un spion rus a încercat să provoace un dezastru ecologic la Odesa

UPDATE Sursă ucraineană: armata Ucrainei a atacat cu drone un terminal petrolier din Rusia

UPDATE Şase localităţi ucrainene sunt reconstruite deşi războiul nu s-a terminat

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 373.600 de soldaţi în Ucraina

Rusia a pierdut 373600 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 18 ianuarie.

Acest număr include 780 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.147 de tancuri, 11.410 vehicule blindate de luptă, 11.794 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 8.835 de sisteme de artilerie, 966 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 653 de sisteme de apărare aeriană, 331 de avioane, 324 de elicoptere, 6.925 de drone, 23 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Ucraina doboară 22 din cele 33 de drone de atac ruseşti lansate peste noapte

Forţele ucrainene au doborât 22 din cele 33 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii, a anunţat Forţele Aeriene prin intermediul paginii sale oficiale de Telegram pe 18 ianuarie.

UPDATE Forţele ruse bombardează 8 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au bombardat de 40 de ori regiunea Sumy, trăgând asupra a opt comunităţi de-a lungul graniţei pe 17 ianuarie, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumy.

UPDATE Senatul va examina săptămâna viitoare un nou pachet de ajutor pentru Ucraina

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a declarat reporterilor la 17 ianuarie că Senatul ar putea aştepta un nou pachet de măsuri de securitate la graniţa cu Ucraina chiar săptămâna viitoare.

UPDATE Primarul susţine că o dronă a fost interceptată în apropiere de Moscova

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat la 17 ianuarie că apărarea aeriană rusă a doborât o dronă în districtul Podolsk din regiunea Moscovei.

UPDATE Forţele ruse bombardează regiunea Harkov, ucigând o persoană

O femeie a fost ucisă de un bombardament rusesc în oraşul Chuhuiv din regiunea Harkov, a anunţat guvernatorul Oleh Syniehubov la 17 ianuarie. De asemenea, au fost raportate pagube la o instituţie de învăţământ.

UPDATE Zelensky afirmă că "orice presiune asupra jurnaliştilor este inacceptabilă" după ce a fost raportată supravegherea unui organ de investigaţie ucrainean

În discursul său nocturn din 17 ianuarie, preşedintele Volodymyr Zelensky a comentat pe scurt scurgerea de înregistrări video personale şi convorbiri telefonice ale membrilor personalului publicaţiei de investigaţii Bihus.info, afirmând că "orice presiune asupra jurnaliştilor este inacceptabilă".

UPDATE Bulgaria nu a trimis încă Ucrainei vehiculele blindate promise

Ministrul bulgar al apărării, Todor Tagarev, a declarat că întârzierea în livrarea vehiculelor este legată de costurile de transport.

UPDATE Căile ferate din vestul Rusiei afectate de atacuri de sabotaj

Liniile de cale ferată din oblasturile ruseşti Saratov, Iaroslavl şi Nijni Novgorod au fost ţinta unor atacuri de sabotaj, a raportat agenţia de informaţii militare din Ucraina (HUR) la 17 ianuarie.

"Opozanţi necunoscuţi ai regimului lui Putin au incendiat din nou mai multe cabinete de releu pe calea ferată" şi alte părţi ale căii ferate folosite pentru logistica militară, a precizat HUR.

Ca urmare a sabotajului raportat, traficul feroviar pe anumite secţiuni de cale ferată a fost "paralizat", potrivit HUR.

Deşi HUR nu a precizat dacă a fost implicat în atacuri, în ultimele luni, o serie de incidente pe căile ferate ruseşti au fost legate de serviciile de informaţii ucrainene.

UPDATE Parlamentul german respinge moţiunea privind livrarea de rachete Taurus către Ucraina

Parlamentarii germani au respins o propunere a partidelor Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU) privind transferul de rachete Taurus cu rază lungă de acţiune către Ucraina, a anunţat Bundestagul la 17 ianuarie.

Ştirea iniţială

Forţele aeriene ucrainene au anunţat că au doborât 22 de drone din cele 33 lansate de ruşi, potrivit Reuters.

„Principalele zone de atac au fost sudul şi nordul. Forţele aeriene ucrainene şi forţele de apărare au distrus 22 de drone inamice. Mai multe drone nu şi-au atins ţinta", au declarat reprezentanţii Forţelor Aeriene ale Ucrainei pe Telegram.

Armata ucraineană susţine că dronele ruseşti au lovit cartierele rezidenţiale din oraşul Herson. Mai multe clădiri au fost avariate şi o femeie a fost rănită.

Dronele au lovit şi unităţile agricole din comunitatea Beryslav din regiunea Herson.

În regiunea Nikolaiv, care a fost şi ea vizată de atacuri, resturi de la dronele doborâte au cauzat daune unui depozit al unei întreprinderi agricole. Nu au fost victime, au precizat militarii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici