Tensiunile ating cote alarmante. Pakistanul a lansat atacuri în Iran / SUA au efectuat noi atacuri în Yemen

Pakistanul a lansat atacuri de represalii în Iran, ca răspuns aparent la atacurile Teheranului din în urmă cu două zile, care au vizat locaţii din interiorul graniţelor pakistaneze aparţinând unui grup militant separatist sunnit.

17503 afișări
Imaginea articolului Tensiunile ating cote alarmante. Pakistanul a lansat atacuri în Iran / SUA au efectuat noi atacuri în Yemen

Tensiunile ating cote alarmante. Pakistanul a lansat atacuri în Iran

UPDATE Iordania ar fi lansat un atac în sud-estul Siriei, ucigând cel puţin 10 civili

Cel puţin nouă civili, dintre care doi copii, au fost ucişi în lovituri aeriene asupra Siriei, probabil efectuate de Iordania împotriva traficanţilor de droguri, relatează un monitor şi un organ de presă.

Regatul a înăsprit controalele de-a lungul frontierei sale cu Siria în ultimii ani, iar forţele sale armate anunţă ocazional operaţiuni pentru a zădărnici tentativele de contrabandă cu droguri şi arme dinspre vecinul său devastat de război.

Site-ul de ştiri Suwayda24 relatează că raiduri aeriene "probabil efectuate de forţele aeriene iordaniene" au ucis cel puţin 10 persoane în Urman.

Rayan Maarouf, de la Suwayda24, un site administrat de jurnalişti cetăţeni, spune că se crede că bărbaţii ucişi, împreună cu membrii familiilor lor, erau traficanţi de droguri.

UPDATE IDF afirmă că a lovit locaţii ale Hezbollah în sudul Libanului

IDF afirmă că avioane de luptă au efectuat lovituri asupra poziţiilor Hezbollah din sudul Libanului, în Odaisseh.

De asemenea, afirmă că trupele au lovit zone din Kafr Kila şi Marjaayoun, probabil pentru a zădărnici atacurile planificate ale Hezbollah asupra nordului Israelului.

IDF spune că două proiectile au fost trase din Liban în zona Arab al-Aramshe în cursul zilei de astăzi, ambele au aterizat în zone deschise, fără a provoca pagube.

UPDATE Trupele au atacat un bastion important al Hamas în Khan Younis, anunţă IDF

Trupele Brigăzii Givati au efectuat un raid asupra unei fortăreţe principale aparţinând Batalionului Khan Younis Sud al Hamas, afirmă armata.

IDF spune că la "avanpostul Shuhada" capturat, precum şi la birourile comandantului batalionului Hamas, trupele au confiscat numeroase arme de foc şi au recuperat documente cu informaţii.

Potrivit IDF, fortăreaţa includea un loc de antrenament şi birouri folosite de Batalionul Khan Younis Sud al Hamas în timpul luptelor.

UPDATE Iranul anunţă că numărul morţilor în urma loviturilor pakistaneze a crescut la 9

Bilanţul loviturilor pakistaneze asupra unei regiuni de frontieră din sud-estul Iranului a crescut la nouă morţi, potrivit presei de stat, faţă de şapte anterior.

"Doi bărbaţi au fost ucişi, de asemenea, în atacul cu rachete din această dimineaţă într-unul dintre satele de frontieră din Saravan, ceea ce a dus numărul morţilor la nouă", afirmă agenţia oficială de ştiri IRNA, citându-l pe Alireza Marhamati, viceguvernator provincial al provinciei iraniene Sistan-Baluchistan.

Ştire iniţială

Pakistanul a condamnat deja atacurile de marţi, care au ucis şi rănit cel puţin şase persoane, ca fiind "ilegale" şi a avertizat Teheranul cu privire la "consecinţe grave". De asemenea, Pakistanul şi-a redus relaţiile diplomatice cu Iranul, retrăgându-şi ambasadorul de la Teheran şi expulzându-l pe trimisul iranian la Islamabad.

O declaraţie a Ministerului pakistanez de Externe a confirmat, la începutul zilei de joi, că Pakistanul a întreprins "o serie de lovituri militare de precizie extrem de coordonate şi cu ţinte specifice împotriva ascunzătorilor teroriştilor din provincia Siestan-o-Baluchistan din Iran".

Atacurile cu rachete şi drone ale Iranului au fost un răspuns la un atentat sinucigaş cu bombă comis de Isis-K, ramura afgană a Statului Islamic, care a ucis 85 de iranieni în oraşul Kerman din sud-estul ţării, la 3 ianuarie. Iranul a efectuat, de asemenea, lovituri împotriva Siriei, Irakului şi Kurdistanului.

Iranul a acuzat de mult timp Pakistanul că permite teroriştilor separatişti să se ascundă în regiunea de frontieră Balochistan, care a fost vizată în loviturile respective.

Decizia Pakistanului de a răspunde ridică îngrijorarea cu privire la o nouă escaladare a tensiunilor şi a violenţelor care s-au răspândit în Orientul Mijlociu şi în Asia de la atacurile din 7 octombrie ale Hamas.

SUA a efectuat noi atacuri în Yemen

Armata americană a anunţat că forţele sale au efectuat noi lovituri în Yemen. Au fost vizate 14 rachete Houthi care erau încărcate pentru a fi lansate. Este a patra zi de lovituri americane în mai puţin de o săptămână.

Într-o declaraţie pe platforma de socializare X, Comandamentul Central al SUA a afirmat că rachetele Houthi reprezentau o ameninţare iminentă pentru navele comerciale şi navele Marinei americane din regiune.

"Aceste rachete pe şine de lansare ... ar fi putut fi lansate în orice moment, determinând forţele americane să îşi exercite dreptul şi obligaţia inerentă de a se apăra", a adăugat acesta.

"Aceste lovituri, împreună cu alte acţiuni pe care le-am întreprins, vor diminua capacităţile Houthi de a continua atacurile lor nesăbuite asupra transportului maritim internaţional şi comercial în Marea Roşie, în strâmtoarea Bab-el-Mandeb şi în Golful Aden", se mai precizează.

Atacurile Houthi, susţinuţi de Iranul, asupra navelor din regiune începând din noiembrie au încetinit comerţul dintre Asia şi Europa şi au alarmat marile puteri.

Loviturile americane sunt menite să diminueze capacitatea Houthis de a efectua atacuri în Marea Roşie.

Dar houthis, care controlează cea mai mare parte a Yemenului, spun că acţionează în solidaritate cu palestinienii din Gaza şi au ameninţat că îşi vor extinde atacurile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici