Zeci de mii de participanţi la un miting antiguvernamental cer, la Chişinău, demisia lui Timofti

Zeci de mii de oameni participau duminică la cel mai mare miting antiguvernamental din ultima perioadă, organizat de către Platforma Dreptate şi Adevăr (DA), în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) de la Chişinău, unde au cerut, între altele, demisia preşedintelui Nicolae Timofti şi alegeri anticipate.

1209 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de participanţi la un miting antiguvernamental cer, la Chişinău, demisia lui Timofti

Nicolae Timofti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Reuters, poliţia a estimat numărul participanţilor la 35.000-40.000 - mai mulţi decât au participat la protestele anticomuniste din 2009, comentează agenţia.

Organizatorii au estimat că ar fi vorba de trei ori mai mulţi participanţi, potrivit aceleiaşi surse.

"Dictatura nu doarme. Ea tremură de frică, făcând totul pentru a opri oamenii din toate regiunile să vină aici, în capitală, la Chişinău", a declarat de la tribună Valentin Dolganiuc, unul dintre organizatori, citat de Reuters.

"Dar noi, zeci de mii de oameni obişnuiţi, am venit aici şi vom triumfa", a adăugat el.

Mitingul a început duminică la prânz, iar în piaţă au venit, concomitent, de la Academia de Ştiinţe, într-un marş intitulat "Mobilizarea populară", protestatari printre care se aflau şi locuitori din Ungheni, Căuşeni, Străşeni, Edinet, Drochia şi alte raioane.

Manifestanţii cer, între altele, demisia preşedintelui Nicolae Timofti, alegeri anticipate până în martie 2016, alegerea preşedintelui prin vot direct şi demiterea celor care se fac vinovaţi de jaful din sistemul bancar şi a şefilor organismului de luptă împotriva corupţiei şi Procuraturii Generale.

Potrivit Unimedia, premierul Valeriu Streleţ i-a invitat, duminică după-amiaza, pe organizatorii protestului la "discuţii", la sediul Ministerului Agriculturii, însă aceştia au anunţat că nu doresc să participe la întrevedere.

Potrivit postului ProTV Chişinău, un grup de reprezentanţi ai Platformei DA a participat anterior la o întâlnire cu Streleţ, la sediul Guvernului, în care i-au cerut să semneze lista de revendicări, pe care au prezentat-o în piaţă. "Mă bucur că avem acest dialog", a declarat premierul moldovean la această întâlnire, citat de post.

Într-un interviu pentru Reuters, în august, Streleţ a anunţat că Republica Modova îşi va intensifica eforturile în cadrul anchetei vizând "dispariţia" miliardului de dolari şi că va aduce banii înapoi în ţară, din conturi bancare din străinătate.

El a ieşit din sediul Guvernului duminică şi a aunţat că studiază solicitările protestatarilor, potrivit agenţiei.

Anterior, protestatarii au cerut demisia preşedintelui Nicolae Timofti şi "să votăm să închiriem aeroportul. Să nu poată fugi oligarhii", referindu-se la Vladimir Plahotniuc şi Vlad Filat, din cadrul Partidului Democrat (PDM, la guvernare), potrivit ProTv Chiţinău.

Traficul rutier între străzile Bodoni şi Pupkin a fost redirecţionat pe străzi adiacente, după începerea mitingului.

Participanţii au scandat "Miliardele înapoi", referindu-se la "dispariţia miliardului", şi au afirmat că vor rămâne în piaţă până la soluţionarea revendicărilor. La începutul mitingului, ei au intonat imnul naţional.

Între revendicările manifestanţilor, se mai află depolitizarea sistemului judiciar şi adoptarea unor măsuri în vederea "deconspirării" proprietarilor instituţiilor mass-mediae din republica Moldova.

Tot duminică, în paralel cu protestul antiguvernamental, urma să aibă loc un concert organizat de către o firmă de telefonie, a cărui oră de începere a fost amânată, după ce artişti invitaţi la concert au refuzat să vină la eveniment. De asemenea, un concert urma să aibă loc la Orhei, la care fuseseră invitaţi doi interpreţi din România, dar care au anunţat că nu vor participa, potrivit postului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici