Zelenski este sceptic privind şansele aderării Ucrainei la NATO, afirmând că se opun ţările vecine

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat scepticism privind şansele aderării ţării sale la Alianţa Nord-Atlanică în curând, afirmând, într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild, că, în afară de Rusia, se opun şi ţări vecine.

2101 afișări
Imaginea articolului Zelenski este sceptic privind şansele aderării Ucrainei la NATO, afirmând că se opun ţările vecine

"Noi, ca naţiune, am vrea să devenim membru NATO, vrem de mulţi ani acest lucru, dar procesul nu evoluează", afirmă Volodimir Zelenski într-un interviu acordat publicaţiei Bild, conform agenţiei Reuters.

"Nu se opune doar Rusia eventualei admiteri a Ucrainei. Sunt şi state membre NATO care susţin această poziţie a Rusiei, acesta este un secret cunoscut. Noi nu avem relaţii facile cu unii vecini, ei nu vor riscuri sau dispute diplomatice", a subliniat Volodimir Zelenski.

Preşedintele Ucrainei nu crede că, în acest context, ar avea sens organizarea unui referendum privind aderarea la NATO, aşa cum a propus un alt oficial ucrainean. "Noi avem un semnal din partea NATO, dar nu avem o perspectivă privind un termen. Drumul spre NATO şi spre Uniunea Europeană este foarte lung, iar Ucraina are nevoie de garanţii de securitate", a continuat Zelenski, cerând susţinerea statelor occidentale.

"NATO reprezintă o garanţie de securitate, de aceea vrem să aderăm, iar aceste garanţii sunt importante pentru noi pentru a nu ne pierde independenţa", a subliniat Zelenski.

Ungaria a semnalat că vrea relaţii bune cu Rusia şi a criticat politicile Administraţiei Ucrainei. "Cerem Rusiei şi Occidentului să poarte discuţii directe, iar noi transmitem clar că nu vrem să participăm la niciun conflict în regiune", a declarat în ianuarie ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, pentru cotidianul Magyar Nemzet, înaintea vizitei premierului Viktor Orban la Moscova.

Peter Szijjarto a afirmat că Ungaria menţine angajamentele faţă de Rusia şi este sceptică privind Ucraina. Szijjarto a acuzat Kievul de limitarea drepturilor a peste 100.000 de etnici maghiari din Ucraina. A amintit de disputele pe tema limbilor minorităţilor şi de drepturile de a deţine funcţii publice. Pe fondul disputelor, Ungaria a blocat în trecut declaraţii comune referitoare la iniţierea negocierilor Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană şi privind apropierea de NATO.

"Chiar şi în contextul securităţii Europei de Est, eu le-am spus sincer colegilor din UE şi NATO: dacă ucrainenii nu fac paşi înapoi în aceste politici, Guvernul ungar are posibilităţi foarte limitate de susţinere a Ucrainei în vreun fel, chiar şi în acest conflict", a precizat Peter Szijjarto, conform cotidianului Financial Times, subliniind că poziţia Ungariei nu este influenţată de relaţiile bilaterale puternice cu Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici