Zimbabwe: Robert Mugabe, dispus să renunţe la funcţia de preşedinte

Preşedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, este dispus să renunţe la funcţie în urma unui acord de principiu cu opoziţia, a declarat o sursă din cadrul partidului de guvernământ, informaţie dezminţită însă de liderul opoziţiei.

29 afișări
Imaginea articolului Zimbabwe: Robert Mugabe, dispus să renunţe la funcţia de preşedinte

Zimbabwe: Robert Mugabe, dispus să renunţe la funcţia de preşedinte (Imagine: Mediafax Foto)

Mugabe este "dispus să renunţe la putere deoarece nu vrea să se pună în încurcătură prin organizarea unui al doilea tur", al alegerilor prezidenţiale, a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul Uniunii naţionale africane din Zimababwe-Frontul patriotic (Zanu-PF, aflat la putere), sub acoperirea anonimatului.

"O singură persoană împiedică acest lucru, şeful armatei" Constantine Chiwenga, a adăugat el.

Liderul opoziţiei Morgan Tsvangirai refuză însă să confirme acest acord.

Mugabe, în vârstă de 84 de ani, a candidat pentru un al şaselea mandat la alegerile de sâmbătă, alături de liderul opoziţiei Morgan Tsvangirai, arestat de mai multe ori şi bătut de forţele regimului, inclusiv în urmă cu un an, înaintea unei manifestaţii împotriva şefului statului.

Doi diplomaţi europeni la Harare au confirmat încheierea unui acord de principiu între opoziţie şi apropiaţii preşedintelui. "Totul merge în sensul unei renunţări la putere de către preşedintele Mugabe într-o atmosferă de calm", a declarat unul dintre ei.

Potrivit unor oficiali din cadrul formaţiunii Zanu-PF, Tsvangirai ar fi câştigat 48 la sută din voturi. Neîntrunind o majoritate absolută, un al doilea tur de scrutin ar fi necesar, dar, potrivit sursei citate, Mugabe nu vrea să suporte o astfel de umilire.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici