- Home
- Facem România Bine
- (11.04.2022, 12:42)
Poveşti care vindecă. Curajul de a lua decizia unei mastectomii radicale, după 5 ani de ezitări
2569 afişări
Poveşti care vindecă. Curajul de a lua decizia unei mastectomii radicale, după 5 ani de ezitări
Daniela B. a suferit în 2021 o mastectomie radicală modificată dreapta la Spitalul MedLife Humanitas Cluj-Napoca, după 5 ani în care, deşi avea o formaţiune proeminentă la nivelul sânului, s-a temut să acţioneze. A fost convinsă, însă, de necesitatea acestui pas decisiv spre vindecare abia când s-a auzit prima dată la telefon cu dr. Alexandru Trăilă, Medic Primar Ginecologie Oncologică.
Uneori, un simplu contact telefonic poate schimba o viaţă. Sau, în unele cazuri, un apel poate să redea o viaţă. În cazul Danielei B., acest apel a venit în 2021, la sfârşitul a cinci ani lungi de ezitări. Avea 49 de ani şi era conştientă de multă vreme de faptul că avea o problemă. Dar a împiedicat-o, aşa cum admite frust, teama.
Într-o bună zi, şi-a învins-o şi l-a sunat pe dr. Alexandru Trăilă, Medic Primar Ginecologie Oncologică. A fost suficient ca viitoarea pacientă să audă blândeţea din vocea medicului ca să i se insufle curaj şi să fie convinsă că-şi poate pune destinul în mâinile acestuia.
„Ne-am cunoscut prima dată la telefon. Primul «alo» a făcut totul. Vocea sa blândă m-a câştigat. Chiar dacă nu mă cunoştea fizic, mi-a vorbit de parcă ne-am fi cunoscut de o viaţă. Încredere? Cum să nu ai încredere într-un om, care, de la 400 de kilometri distanţă, te ajută? Ne-am întâlnit mai apoi pentru prima consultaţie şi să stabilim data operaţiei. Eu? Emoţii. Dumnealui? Zâmbete, bunăvoinţă. Glasul meu? Pierdut. Vocea dumnealui? Blândă, calmă. Vorbele pe care o să mi le amintesc toată viaţa? Totul va fi bine”, povesteşte pacienta despre grija pe care a simţit-o încă de la prima întâlnire cu medicul.
Cinci ani de ezitări, urmaţi de curaj şi dorinţa de vindecare
În anii în care a ezitat să apeleze la medici, Daniela B. a constatat că începuse să i se modifice forma sânului drept. Se distingea vizibil o formaţiune proeminentă. Ecografia mamară, care a evidenţiat o formaţiune tumorală de aproximativ 6 cm. la nivelul sânului şi ulceraţie tegumentară, i-a indicat parcursul medical: avea un carcinom mamar invaziv, gradul 1, urma să facă chimioterapie, mastectomie, radioterapie.
Înaintea chimioterapiei, a ştiut că urma să îi cadă părul, că avea să se uite în oglindă şi să vadă un gol. Dar nimic n-o mai speria, astfel încât la prima şedinţă, şi-a cumpărat o perucă.
Devenise conştientă de riscuri – cum ar fi să nu funcţioneze chimioterapia – dar şi-a spus că atunci când mergi pe un astfel de drum, nu vrei să vezi riscuri, ci doar reuşite. „Ajungeam la clinică, intram în salon şi aşteptam să curgă soluţia vindecătoare. Îmi puneam căştile în urechi, ascultam muzică, căutam reţete de mâncare pentru a pregăti seara când ajungeam acasă cu soţul meu. Visam cu ochii deschişi la drumul de întoarcere. Totul se termina în trei ore, mă urcam în maşină şi la drum. Cu fiecare şedinţă, eram cu un pas înainte spre vindecare. Ce simţeam? O uşurare”, îşi aminteşte Daniela.
Momentul intervenţiei: extirparea în totalitate a glandei mamare (sânului) împreună cu ganglionii din axilă
După opt cicluri de chimioterapie, pe 29 octombrie 2021, la ora 7.45, Daniela a ajuns pe masa de operaţie la Spitalul Humanitas din Cluj. Intervenţia - mastectomie radicală modificată dreapta – a implicat extirparea în totalitate a glandei mamare (sânului) împreună cu ganglionii din axilă, explică Dr. Trăilă, medicul care a operat-o.
În cazul Danielei, operaţia a decurs fără probleme şi după aproximativ două ore pacienta era deja în salon. În general, ca orice intervenţie chirugicală, pot exista şi riscuri: „Riscurile postoperatorii pe termen lung sunt cele asociate limfadenectomiei axilare (extirpare a ganglionilor din axilă) şi implică limfedemul membrului superior homolateral (de aceeaşi parte), apărut atunci când circulaţia limfei este întreruptă. Ar mai fi şi riscurile postoperatorii imediate, precum sângerări sau infecţie de plagă, dar în cazul de faţă nu au apărut astfel de complicaţii”, precizează medicul.
A doua zi după operaţie, Daniela deja îşi putea folosi mâna dreaptă: „Spre surprinderea domnului doctor Trăilă, îmi mişcam şi foloseam mâna dreaptă de a doua zi. Când domnul doctor mi-a spus că am voie să fac duş, s-a întâmplat o chestie ciudată. Neavând sânul drept, am stat şi m-am gândit cum mă îmbrac cu tricoul? Pot să bag mâna pe mânecă? Cum fac?”, îşi aminteşte pacienta.
Drumul spre “lumina pe care o aşteptam”
La 21 de zile de la operaţie, Daniela şi-a reluat activitatea, mergând la serviciu. În paralel, a urmat 25 de şedinţe de radioterapie.
“Ca procedură, nu este grea, doar că mie personal mi s-a părut cea mai grea perioadă. Ce a trebuit să fac? Să iau vitamina K uleioasă câte 10 picături de trei ori pe zi, să încerc să îmi ţin respiraţia timp de 10 minute, cât dura iradierea, să mă dau cu cremă pentru ca radiaţiile să nu îmi atace pielea”, povesteşte Daniela.
În tot acest timp, Daniela nu înceta să creadă că totul va fi bine, aşa cum îi spusese dr. Trăilă încă de la primele discuţii telefonice. Iar după trei luni de la operaţie, a primit şi mult-aşteptata veste: „La controlul de trei luni, când domnul doctor mi-a spus că totul este perfect, nu au mai apărut ganglioni, am văzut acea lumină pe care o aşteptam”.
Dr. Alexandru Trăilă: “Grija medicului faţă de pacienţi se manifestă prin dorinţa de a-i face bine, de a-i da speranţe şi a-i insufla siguranţa în cel mai scurt timp”
Pe parcursul discuţiei, Daniela ne-a vorbit despre curajul pe care i l-a insuflat doctorul Trăilă de la Cluj şi despre grija pe care a simţit-o în această perioadă dificilă. Aşa că l-am întrebat şi pe medicul Alexandru Trăilă dacă grija faţă de pacienţi se dobândeşte sau ţine de felul său de a fi.
„Cu siguranţă, ca să poţi să îngrijeşti, să ai răbdare şi să vindeci un semen de al tău, este o atribuţie cu care trebuie să te naşti. Anii petrecuţi lângă cei în suferinţă fac ca grija să fie din ce în ce mai profundă, perfecţionând actul medical. Cu toate că au trecut 30 de ani de când mă ocup de pacienţii oncologici, fiecare caz nou aduce aceeaşi emoţie şi compasiune. Grija medicului faţă de pacienţi se manifestă prin dorinţa de a-i face bine, de a-i da speranţe şi a-i insufla siguranţă în cel mai scurt timp. Tot tratamentul - intervenţia chirurgicală, chimioterapia, radioterapie - va fi dat uitării şi viaţa îşi va relua cursul normal. Satisfacţia cea mai mare apare atunci când pacienta vine la control în fiecare an, sănătoasă, fără semne de boală”, spune dr. Alexandru Trăilă.
***
Acest articol face parte din demersul RoMâine, iniţiat şi susţinut MedLife, furnizorul naţional de sănătate al României.
RoMâine este un efort comun de însănătoşire naţională, care se construieşte cu grijă, respect, încredere, speranţă şi empatie. Valori care se regăsesc şi în spitalele MedLife. Aici se aude grija, speranţa prinde glas şi se naşte un mâine mai bun ca azi.
MedLife deţine cea mai complexă reţea de spitale private din România, cu 14 unităţi spitaliceşti în Bucureşi şi în ţară şi mii de medici, asistente şi infirmiere care împreună fac România bine zi de zi.
Intră pe www.medlife.ro/romaine/ şi află mai multe detalii.
#GrijaRoMaine #SpitaleleMedLife #ImpreunaFacemRomaniaBine
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.