„Gândurile lui Cristoiu” | Interviul integral. Marcel Ciolacu: Noi nu ştim ce ordonanţe s-au dat în acea noapte. După unele surse ştim că sunt 25, după altele 28

Preşedintele interimar al PSD, Marce Ciolacu, a admis, joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că şi social-democraţii au făcut multe greşeli când au fost la guvernare, dar nu atât de multe ca Guvernul Orban, pe care îl acuză că a atacat democraţia prin ordonanţele de urgenţă date la miezul nopţii.

551 afișări

Monica Mihai: În calitate de aliat politic, ce încredere aveţi în domnul Ponta având în vedere că nu de mult doamna Viorica Dăncilă a avut în calitate de lider al PSD anumite conflicte cu Victor Ponta?

Marcel Ciolacu: Eu nu m-am căsătorit cu Victor Ponta şi momentan nu am făcut nici o alianţă. Este prima înţelegere punctuală să spunem, cum am avut o înţelegere cu UDMR şi chiar le mulţumesc, exact tot ceea ce am vorbit aşa s-a respectat toată înţelegerea politică, a fost o înţelegere politică  a respectat-o în acest moment Victor Ponta, vom vedea paşii următori. Decizii de alianţe politice categoric se iau în nişte foruri mult mai largi, nu se iau de către preşedintele partidului.

Monica Mihai: Şi în tot tumultul acesta actual politic unde sau în ce stadiu sunteţi cu congresul PSD?

Marcel Ciolacu: Am avut o întâlnire săptămâna trecută, am avut acel celebru CEX toxic, netoxic  până când vom face schimbările necesare, pe urmă am avut o întâlnire cu primarii de municipii de reşedinţe de judeţ, cu preşedinţii Consiliilor Judeţene, pe urmă cu toţi parlamentarii, cu grupurile parlamentare, atât de la Cameră, cât şi de la Senat şi am anunţat că în acest moment prioritatea cel puţin a mea nu este congresul. Tot dintr-o istorie recentă de data aceasta trăită de partid, fără să aduc vreun reproş doamnei Dăncilă în care s-a grăbit  în virtutea funcţiei de prim ministru, partidul întotdeauna se strânge celui care are cea mai înaltă funcţie publică, dânsa avea cea de prim ministru, eu am acum de preşedinte al Camerei, în virtutea acestei funcţii de a face repede congresul şi de a se vedea aleasă, din punctul meu de vedere s-a dovedit ceva fals şi care a avut anumite... au urmat pe urmă anumite decizii un pic pripite şi grăbite, chiar şi cea de a candida. Prefer să rămân în ritmul meu şi am avut prioritar să apărăm aceste legi electorale şi să nu se schimbe, eu zic că am apărat ceva esenţial pentru democraţie, gândiţi-vă că nu e numai domnul Orban, cu toate că e un exemplu greşit, oricine poate la un moment dat să ajungă la putere, pe un asemenea precedent schimbi orice lege electorală în funcţie de cum convine puterii. Era un precedent mult prea periculos pentru România să se întâmple, indiferent dacă îl pui şi îl vinzi la televizor, că domne e mai democratic să fie două tururi, nu, e un principiu care nu trebuie încălcat de către nimeni şi există în practica europeană care explică în detaliu şi chiar o decizie a Curţii Constituţionale. Nu cred că în acel moment era graba de a mă vedea eu preşedinte, sau de a vedea anumiţi colegi să fie o concurenţă. O să insist în continuare, marea majoritate  a modificărilor statutare le-am prezentat colegilor săptămâna trecută, în primul rând de a nu avea alegeri pe moţiuni, respectiv vii cu o echipă şi cu un proiect politic, acel proiect politic devenind baza unui program politic în jurul căruia poţi să strângi alte forţe politice parlamentare sau neparlamentare sau sindicate. Momentan am intrat într-o criză politică, avem o victorie de etapă această moţiune cu 261 de voturi, vom discuta cu colegii mei li vom vedea exact paşii care trebuie. Dacă trebuie o conducere mai autoritară atunci o să grăbim un congres, stilul meu de a conduce mai deschis şi sfătuindu-ne mai larg şi văd că de când există acest lucru chiar şi presa  are foarte puţine ştiri pe surse din cadrul acestor şedinţe, nu am nici o problemă.

Ion Cristoiu: Ca să revenim ca ştire, că am fost foarte atent, din obiecţiile aduse doamnei Dăncilă se poate înţelege, deci dumneavoastră aveaţi programat congresul sau era...

Marcel Ciolacu: Am spus cel târziu până pe 29 februarie...

Ion Cristoiu: Dar nu eraţi decis?

Marcel Ciolacu: Nu, am zis că avem programate să termine conferinţele până săptămâna viitoare(...)

Ion Cristoiu: Nici o instituţie, nici un organism colectiv nu decisese congresul, aţi zis dumneavoastră în general în februarie...

Monica Mihai: 29 februarie.

Ion Cristoiu: Ce propuneţi acum organului colectiv de conducere, amânarea congresului sau?

Marcel Ciolacu: Nu, suntem în termen în acest moment, categoric luni primul lucru o să prezentăm care este strategia pe prima etapă după ce a fost desemnat iarăşi domnul Orban şi nu în ultimul rând să declanşăm pregătirea alegerilor ca partidul să fie pregătit, oricum sunt alegeri locale, acestea nu pot fi nici amânate, nici... sunt la termen şi că începem să construim echipa.

Ion Cristoiu: Veţi propune o prelungire a interimatului sau o scurtare a interimatului?

Marcel Ciolacu: Nu este cazul în acest moment, dar o să... cum am avut o discuţie în ceea ce priveşte modificările statutare, să facem un angrenaj, maestre nu păcălim pe nimeni dacă schimbăm denumirea CEX-ului, noua propunere ca pe lângă preşedinţii de organizaţii în viitorul CEX să facă parte şi primarii Municipiilor Reşedinţelor de Judeţ şi preşedinţii de Consilii Judeţene, astfel e şi o reprezentare mai largă, dar şi partidul, vorbim de o meritocraţie politică, dacă eu la Buzău am câştigat şi primarul de municipiu şi preşedintele Consiliului Judeţean, din acel moment am mai multe voturi în comitetul executiv, se echilibrează nişte lucruri... lucrurile nu mai sunt anacronice, trebuie creată o etapă prin consiliul naţional de unde să declanşezi o reformă adevărată într-un partid, ideologică, a resurselor umane.

Ion Cristoiu: Să recapitulăm: dumneavoastră personal propuneţi ca Congresul să se ţină aşa cum s-a propus spre sfârşitul lui Februarie, sau să se amâne?

Doamna Dăncilă nu a reuşit să se închege nici la partid o echipă care să aşeze lucrurile în interiorul partidului şi atunci s-a mers într-o direcţie, sfătuită, nesfătuită, foarte aglomerată

Marcel Ciolacu: Eu personal mă feresc de două lucruri: Să devin penibil şi al doilea lucru să nu fac greşelile pe care le-au făcut alţii şi să încerc să analizez greşelile făcute şi forţările făcute de anumiţi oameni politici la un moment dat la îndemnul lor sau recomandările altora şi încerc să las să funcţioneze singur partidul şi să respire singur.

Ion Cristoiu: Deci când vom avea congres?

Marcel Ciolacu: În acest moment este până pe 29 februarie, asta e decizia.

Monica Mihai: Şi rămâne aşa?

Ion Cristoiu: Există posibilitatea amânării?

Marcel Ciolacu: Nu sunt un om care trăiesc într-o bulă sau prizonier al unui şanţ, îmi place să cred şi să mă consider un om politic deschis şi maleabil la orice lucru care este benefic al Partidului Social Democrat.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră ca PSD-ist sunteţi pentru a ţine congresul în februarie sau o amânare a acestui congres până se rezolvă criza politică?

Marcel Ciolacu: Eu personal, sper să nu vă deranjeze, nu vreau să repet greşelile altora şi nu vreau să devin penibil şi am să ţin cont de aceste două lucruri.

Ion Cristoiu: Deci nu vă pronunţaţi, am înţeles, evitaţi să vă pronunţaţi.

Monica Mihai: Şi aţi spus la începutul discuţiei pe acest subiect, că doamna Viorica Dăncilă a făcut greşeala de a convoca prea repede congresul...

Marcel Ciolacu: Da, a intrat într-un ritm în care oricum programul Vioricăi Dăncilă era foarte încărcat, devenise şi preşedinte interimar şi prim ministru, o perioadă tulbure în partid se pierduseră nişte alegeri la un scor nescontat, existau nişte cifre de la specialişti, de la cei care fac sondaje că avem scor fabulos, deci era o dezamăgire. Nu a reuşit să se închege nici la partid o echipă care să aşeze lucrurile în interiorul partidului şi atunci s-a mers într-o direcţie sfătuită, nesfătuită, foarte aglomerată încât nu mai iei deciziile care... sper că am demonstrat că pot evita acest lucru şi ţin foarte mult la acest lucru.

Ion Cristoiu: Am înţeles începeţi să deveniţi politician... activitatea asta că nu vă pronunţaţi, aveţi dreptate, nu aveţi voie să o faceţi, faţă de preşedinte nu aveţi voie să vă ante pronunţaţi în legătură cu congresul. Spuneţi-mi, deci puţină lume ştie, e ocupată cu criza, că în partid au loc conferinţe extraordinare, da, judeţene, ce înseamnă ele, lămuriţi-ne?

Marcel Ciolacu: Când am ajuns la partid votul colegilor împreună cu Paul Stănescu normal că o lună de zile ne-am ocupat de lucrurile administrative în primul rând şi de reorganizarea partidului, să intrăm într-o funcţionare normală  pe statut. Existau organizaţii care avuseseră conferinţe ordinare, au avut alegeri, avuseseră şi conferinţe extraordinare pe o perioadă de alegeri şi peste jumătate din organizaţii care aveau expirat mandatele de preşedinte.  Ideal ar fi fost să plecăm cu conferinţe ordinare din josul partidului şi acest lucru se face când ai în faţă un ciclu electoral peste doi, trei ani, patru ani, trebuia să ne adaptăm unei situaţii extraordinare, dar să intrăm şi într-o legalitate juridică în primul rând, cum era şi situaţia mea de la Buzău, aveam mandatul expirat deja de o săptămână două şi atunci am decis împreună cu colegii să facem aceste  conferinţe extraordinare, acolo unde sunt mandatele expirate. Restul de organizaţii au făcut conferinţe extraordinare de desemnare a delegaţiilor pentru congres, tot o formalitate normală.

Ion Cristoiu: Câţi preşedinţi de organizaţii de Consilii Judeţene sunt acum în discuţie? Vrancea are?

Marcel Ciolacu: Urmează să aibă am înţeles, săptămâna viitoare.

Ion Cristoiu: Şi la ăia le-au expirat mandatul?

Marcel Ciolacu: Da.

Ion Cristoiu: Acolo nu îl contracandidează cineva pe domnul...

Marcel Ciolacu: Nu ştiu, sunt multe în Ardeal... totuşi acum simt şi eu nevoia să arăt că sunt mai democratic sau altfel, nici eu nici domnul Stănescu nu am folosit aceste conferinţe să mergem noi să ne facem campanie electorală sau... cred că avem maturitatea, partidul are maturitatea ca fiecare să îşi facă lucrurile acasă, unde au fost cu adevărat mai multe candidaturi cum a fost de exemplu de la Dâmboviţa doamna Rovana Plumb şi a fost contracandidată de către un deputat mult mai tânăr care a şi câştigat, acolo ne-am deplasat, dar fără să ne implicăm în partid, dar să evităm o discuţie. Mai mult a fost prima oară când atât eu cât şi domnul Stănescu am solicitat prezenţa presei pe toată perioada desfăşurării conferinţelor, noi nu avem nimic de ascuns, chiar dacă e o dispută în interior, e o dispută nu între duşmani, între colegi şi au loc alegeri. A mai fost situaţia domnului Stănescu de la Olt pentru care dânsul a făcut un... a zis domne vârsta, eu cred că e timpul să vină oameni politici mai tineri la conducere, chiar doresc să fiu un exemplu în partid.

Ion Cristoiu: Iertaţi-mă, o tradiţie la PSD, dumneavoastră ştiţi, era aceea ca o nouă conducere, chiar interimară să încerce să îşi impună oamenii în... am aici un caz şi vi-l ridic, Aradul îl ştiţi?

Marcel Ciolacu: Aradul?

Ion Cristoiu: La Arad sunteţi suspectat că dinadins amânaţi conferinţa pentru ca să vă puneţi oamenii, v-am dat aşa ca exemplu.

Marcel Ciolacu: La Arad este o discuţie, eu am trimis o adresă astăzi, a doua adresă pe care o trimit la Arad, în primul rând peste tot s-a respectat, e o procedură specială pentru conferinţele extraordinare în care nu se merge pe sistemul de a pleca de jos, de la fiecare comună care îşi alege anumiţi delegaţi pe o normă, conferinţele extraordinare sunt în statut foarte clar, cine se prezintă, primarii, preşedinţii de organizaţii, viceprimarii, Comitetul Executiv Judeţean şi cele două Comisii de Integritate şi... deci este un număr limitat, nu sunt nişte adunări cu sute de oameni, acelea sunt când se fac conferinţele ordinare, lucru care categoric după acest ciclu electoral de locale şi parlamentare, partidul trebuie să intre în conferinţe în fiecare judeţ şi să aibă un congres ordinar în care conducerea să deconteze alegerile din 2024. La Arad s-au încercat ceea ce eu încerc să apăr în Parlament, să se schimbe regulile în timpul jocului, să se aducă mai mulţi oameni la conferinţă, spun că domne e mai democratic dacă sunt mai mulţi, lucru cu care nu sunt de acord, statutul trebuie respectat, acolo trebuie să fie o conferinţă extraordinară cum scrie la stat, este o dispută între domnul Căprar şi domnul Fifor. Nu vă ascund, acum o oră şi jumătate sau două, i-am transmis domnului Căprar că îi recomand să amâne conferinţa urmând ca în cadrul CEX să luăm o decizie cât mai înţeleaptă în ceea ce priveşte organizaţia de la Arad unde s-au întâmplat suficiente lucruri ca să mai trebuiască şi această dispută un pic dusă şi în spaţiul public. Dacă dânşii şi-o asumă, acum nu pot să vă ascund că nu suntem între... suntem PSD, nu suntem printre favoriţii Aradului, arădenilor.

Ion Cristoiu: Ca să îi justific Monicăi, pare că e o chestiune de bucătărie, dar nu e adevărat pentru că acest partid pe care îl ştiu de pe vremea FSN-ului a fost întotdeauna acuzat că noua conducere care vine şi Aradul părea, îşi impune oamenii, de aia i-am situat acest caz ca să se lămurească faptul...

Marcel Ciolacu: Nu şi Dorel Căprar îmi peste coleg şi îmi pare rău prin ceea ce trece cu problemele de la Arad...

Ion Cristoiu: El e deja preşedinte?

Marcel Ciolacu: El este actualul preşedinte şi îşi doreşte să candideze încă o dată, dar...

Monica Mihai: Există şi nişte suspiciuni...

Marcel Ciolacu: Totuşi trebuie să ţinem cont de anumite lucruri care s-au întâmplat.

Ion Cristoiu: Aici e cu DNA?

Marcel Ciolacu: Da, şi nu numai el, sunt trei parlamentari, de la Caraş, alt parlamentar de la Arad, acolo trebuie avută o discuţie mai... la un moment dat chiar ajunsesem la o concluzie că să numim un interimar pe o perioadă până se lămuresc şi lucrurile în justiţie, adică eu nu vreau să creez o nedreptate, mai mult nu vreau să îndrept o nedreptate cu altă nedreptate, nu sunt nici Rasputin, nici nu tai capul nimănui. În momentul în care la congres se candidează pe moţiuni, pe echipe şi pe proiecte politice deoarece cunoaşteţi FSN, e foarte greu să mai existe acel joc între preşedinţii de organizaţii şi cred că partidului nu îi trebuie în această perioadă acest exemplu.

Ion Cristoiu: Ştiu, ideea cu moţiunile, problema, obiecţia fundamentală de -a lungul timpului a fost aşa: deci dumneavoastră propuneţi să... până acum se alegeau preşedintele la vot, vicepreşedinte, echipa şi se putea întâmpla ca echipa să fie alcătuită din x, y, z da? La moţiune cum faceţi? Că e foarte important.

Marcel Ciolacu: Se vine cu o echipă pe toate funcţiile respective în jurul unui proiect politic.

Ion Cristoiu: Dacă câştigă moţiunea tot partidul e supus acelei echipe, păi şi unde e democraţia?

Marcel Ciolacu: Pe o perioadă, partidul trebuie să se adapteze, nu mai trebuie să fie...

Ion Cristoiu: Am înţeles obiecţia...

Marcel Ciolacu: Există, în partidele moderne europene se merge pe moţiuni.

Ion Cristoiu: Dar eu spun în România, obiecţia  poate fi că veţi conduce numai o echipă şi nu va fi reprezentată şi tot partidul...

Marcel Ciolacu: Noi am mai avut moţiuni în partid, s-a mai candidat pe moţiuni, am avut exemplu.

Ion Cristoiu: Deci dumneavoastră spuneţi aşa: propuneţi şi o să supuneţi comitetului...

Marcel Ciolacu: Urmează decizia ce se va lua în congres, dacă se face această modificare...

Ion Cristoiu: Deci propuneţi o modificare în senul că echipa dumneavoastră, veţi candida? Presupunem că veţi candidat, bun, dumneavoastră o să puneţi x, y, z?

Marcel Ciolacu: Voi candida la o anumită funcţie...

Monica Mihai: Dar nu spuneţi care.

Marcel Ciolacu: Urmează.

Ion Cristoiu: Deci care va fi? Vine aşa şi spune x, y, z...

Monica Mihai: Asta este echipa, ăsta este proiectul.

Ion Cristoiu: Dacă am câştigat noi am luat totul.

Monica Mihai: Da, dar cumva cei care votează presupun că îşi asumă, sau pe logica asta mergeţi, că îşi asumă proiectul.

Marcel Ciolacu: Totuşi în creionarea echipei există o logică.

Ion Cristoiu: Am înţeles.

Marcel Ciolacu: Există o reprezentare teritorială, are fiecare explicaţie, adică nu venim domne noi suntem ăştia 10 care vrem să...

Monica Mihai: Şi apoi se duc negocieri...

Marcel Ciolacu: Mai mult este. Este normal ca partidul să se adapteze unei situaţii de acum. Această echipă va deconta nişte alegeri care vor avea loc în patru sau şase luni, maximum generale, sau opt luni. Este pe o perioadă limitată, fiind un congres extraordinar, iar pe urmă categoric va fi un congres ordinar cu toate funcţiile puse la joc, unde se poate merge pe alte reguli sau nu. Eu am considerat că în acest moment este cea mai bună formulă de a se merge la un congres.

Ion Cristoiu: Deci ca să înţeleg, dumneavoastră propuneţi un congres, va fi un congres extraordinar unde se va alege un preşedinte cvasi interimar pentru că e până se termină alegerile.

Marcel Ciolacu: Dar aşa este şi normal.

Ion Cristoiu: Am înţeles şi după asta în funcţie de rezultatul alegerilor vă supuneţi ordinarului.

Marcel Ciolacu: La finalul anului, începutul anului viitor cel târziu, deci mai mult de un an de zile nu, dacă e în aceeaşi logică.

Nu există să nu plăteşti politic, nu există. Actul de demisie trebuie să existe şi el este în orice stat european şi în orice partid modern trebuie să existe demisii.

Monica Mihai: Domnul Ciolacu eu împreună cu domnul Cristoiu am avut o curiozitate, am avut-o invitată pe doamna Dăncilă şi am dezbătut cu doamna Dăncilă acle celebre două zile imediat după ce dumneaei a pierdut alegerile prezidenţiale. I-am adresat întrebări şi doamnei Dăncilă cu privire la acele zile la care nu ne-a răspuns, acum este timpul să vă întrebăm şi pe dumneavoastră ce s-a întâmplat în acea seară de duminică în care doamna Dăncilă a spus că nu pleacă, au apărut informaţii în presă că dumneaei s-ar fi închis în casă, că nu ar fi răspuns nimănui, că nu ar fi discutat cu nimeni, a urmat acea şedinţă a PSD cu uşile închise de şase ore, din care ştim cu toţii că au ieşit pe surse tot felul de informaţii, ce s- a întâmplat? Cum aţi reuşit să o convingeţi, sau a fost muncă de convingere ca să plece doamna Dăncilă, ce s-a întâmplat în acea seară?

Ion Cristoiu: Înainte de asta, este de ce dumneavoastră şi nu eu? De ce v-aţi asumat dumneavoastră? Cine eraţi dumneavoastră ca să vă asumaţi...

Marcel  Ciolacu:  Eram preşedintele Camerei, aveam funcţia cea mai înaltă, de aceea am şi spus  că eu nu am vrut nici o forţare acum să fac aceeaşi greşeală. Funcţia din statul român să îmi aducă automat şi funcţia de şef al partidului. A fi şef al partidului trebuie să ai nişte victorii, trebuie să dovedeşti anumite lucruri, aşa cred eu că e cel mai bine, altfel costurile vin rapid. Cel mai nefericit este că nu plăteşti doar tu greşelile, le plăteşte întregul partid...

Monica Mihai: Şi nu mi-aţi răspuns...

Ion Cristoiu: Cum a fost, aţi pierdut în acele două zile partidul ca imagine.

Marcel Ciolacu: Categoric, dar întotdeauna pleci de la un scor electoral, dacă nu te încadrezi în acelaşi scor electoral sau e un scor mai mic electoral intri într-o... te îndepărtezi un pic de decizia partidului, nu există să nu plăteşti politic, nu există. Actul de demisie trebuie să existe şi el este în orice stat european şi în orice partid modern trebuie să existe demisii.

Ion Cristoiu: Dacă pica moţiunea demisionaţi?

Marcel Ciolacu: Categoric, dar am şi anunţat că este vina mea, nu este vina partidului, înseamnă că eu nu am gestionat lucrurile şi categoric anunţasem, domnul Stănescu chiar a fost... nu e discutabilă, deci dacă nu trece moţiunea eu mi-am dat demisia din funcţia de preşedinte al partidului...

Monica Mihai: Aş vrea să revin puţin la seara aceea, pentru că am o curiozitate, dumneavoastră, cei din partid aveaţi semnale că doamna Dăncilă nu va câştiga, dumneavoastră aveaţi pregătit acest plan B încă de dinainte de a se anunţa pierderea alegerilor? Pentru că noi am discutat exact...

Ion Cristoiu: Vă aşteptaţi să pierdeţi alegerile?

Monica Mihai: Şi dacă eraţi pregătit să interveniţi?

Marcel Ciolacu: Categoric...

Ion Cristoiu: La scorul ăsta?

Marcel Ciolacu: Aveam anumite cifre şi...

Monica Mihai: Şi aţi pus lucrurile în mişcare înainte să se pronunţe oficial rezultatele?

Marcel Ciolacu: Nu, eu am avut o comunicare bună cu doamna Dăncilă. Îmi pare rău, chiar într-o discuţie a noastră îmi pare rău câteodată m-am dus de bună credinţă, dânsa nu a luat în serios toate propunerile mele, de anumiţi paşi  de făcut, la un moment dat şi asta regret şi chiar mi-am cerut scuze faţă de doamna Dăncilă, am fost şi eu mai orgolios, am zis domne dacă nici aia nu e  bine, nici... înainte de alegeri şi atunci „doamnă faceţi ce ştiţi dumneavoastră şi sfătuiţi-vă cu cine ştiţi”, a fost o greşeală din partea mea că am făcut acest lucru, trebuia să fiu la fel de insistent şi până la urmă...

Ion Cristoiu: A fost o greşeală că nu aţi insistat? De exemplu cam ce?

Marcel Ciolacu: Anumite decizii luate şi când să se voteze moţiunea şi mai multe, poate şi dânsa trebuia să aplece mai mult la experienţa mea parlamentară care e suficient de consistentă. Acel CEX a durat prea mult, decizia trebuia să fie luată la începutul Comitetului Executiv, orice om politic plăteşte prin demisie un eşec, nu există altă formulă şi cu asta trebuiau închise şi... în schimb şi eu şi colegii mei am avut maturitatea de a... este pentru prima oară, nu am luat nişte decizii de răzbunare sau, dimpotrivă, un fost preşedinte şi astăzi de dimineaţă ne-am întâlnit la sediu, aveam un grup de comunicare şi ne sfătuim înainte de a merge la consultările cu preşedintele României, a venit şi doamna Dăncilă şi am stat de vorbă.

Monica Mihai: Au fost presiuni asupra doamnei Dăncilă să demisioneze? Pentru că dumneaei a spus că nu vrea.

Marcel Ciolacu: Nu am făcut nici o presiune, decizia corectă a fost să demisioneze.

Ion Cristoiu: Propunerea cu domnul Pricopie nu a stârnit şi anumite controverse în partid?

Marcel Ciolacu: Ba da.

Ion Cristoiu: De ce?

Marcel Ciolacu: Am avut cu mai mulţi colegi această discuţie, eu îl cunosc personal pe domnul Pricopie, îl preţuiesc, cunosc şi familia dânsului şi chiar este un model de urmat pentru tineri, domnul Pricopie, am spus că nu o să facem o propunere din interiorul Partidului Social Democrat.

Ion Cristoiu: De ce e de urmat?

Marcel Ciolacu: Are o familie de invidiat, un copil cu burse, premiaţi, dânsul are o carieră respectată, este totuşi rectorul SNSPA-ului, fost ministru al Învăţământului, unul dintre miniştrii buni ai Învăţământului, contestabil, tineretul trebuie să aibă şi exemple pozitive.

Mie cel puţin mi se reproşează „domne nu există comunicatori la PSD”, noi ne transformasem într-o trompetă. Am văzut şi efectele trompetei, am luat 23%

Ion Cristoiu: Ştirea este că îl cunoşteaţi înainte personal?

Marcel Ciolacu: Categoric şi au existat anumite ... nu am cuantificat, am văzut şi eu ieri seară, a început acest joc cu securiştii, acest domn Coldea care e mai celebru decât Ceauşescu şi eu nu cunosc pe domnul Coldea, nu cunosc nici pe domnul Maior, nu am nici o legătură, nu a fost vreo recomandare, pur şi simplu am căutat un intelectual de stânga respectat şi nu în ultimul rând pe care eu îl respect, înseamnă foarte mult.

Ion Cristoiu: Mai sunt oameni care mai trebuie aduşi în PSD?

Marcel Ciolacu: Foarte mulţi.

Ion Cristoiu: De exemplu?

Marcel Ciolacu: Nu, partidul trebuie deschis, în primul rând partidul trebuie să lase să se creeze pârghiile ca valorile din partid să se ridice. Aţi  văzut a fost o perioada de o lună două, mie cel puţin mi se reproşează „domne nu există comunicatori la PSD”, noi ne transformasem într-o trompetă. Am văzut şi efectele trompetei, am luat 23% şi a durat o perioadă în care o echipă a făcut... acum vedeţi pe toate televizoarele foarte mulţi tineri parlamentari la moţiuni citez tineri, deci trebuie să creezi cadrul intern, resursa umană şi valorile din partid să înceapă să confirme.

Ion Cristoiu: La Senat când vor avea loc alegeri?

Marcel Ciolacu: După ce vine motivarea  Curţii.

Ion Cristoiu: După ce vine motivarea, până atunci nu?

Marcel Ciolacu: Un drept, respect decizia domnului Meleşcanu şi a fost cea corectă, de a demisiona să nu intre într-o joacă politică, să fie acuzat, jignit şi aşa mai departe a făcut acest pas, dar are acest drept de a aştepta motivarea.

Monica Mihai: O ultimă întrebare din partea mea, o să vă rog dacă puteţi să îmi  spuneţi puţin referitor la incidentul care a apărut astăzi în media cu cele două jurnaliste care şi-au lăsat geanta într-una din sălile...

Marcel Ciolacu: Am înţeles că s-a rezolvat pe cale amiabilă, mie mi-a citit ştirea domnul Stănescu, chiar am avut o ieşire un pic nervoasă că nu mi s-a spus imediat şi cică nu că plecaţi spre Cotroceni... un incident minor şi... nu s-a ajuns la poliţie, nu s-a ajuns la nimic.

Ion Cristoiu: Cel mai important lucru pe care trebuie să îl recapitulăm acum la final este ce se întâmplă acum din punct de vedere cu acest Guvern, repet, deci aţi spus: domnul preşedinte deja un pas a făcut, l-a desemnat pe domnul Ludovic Orban, da? Din punct de vedere procedural dumneavoastră unu când depuneţi sesizarea la CCR?

Marcel Ciolacu: Urmează zilele acestea, termenii legali categoric.

Ion Cristoiu: Dacă nu ar fi aceasta, când trebuia procedural să puneţi ... trebuia Biroul să se întâlnească să stabiliţi paşii.

Marcel Ciolacu: Nu, trebuie să vină primul ministru cu programul de guvernare şi cu echipa să o depună la Parlament.

Ion Cristoiu: Dacă vine să spunem în cât timp ar trebui să vină?

Marcel Ciolacu: Are maxim 10 zile, presupunem...

Ion Cristoiu: Dumneavoastră dacă aţi făcut deja sesizarea nu veţi lua în discuţie, greşesc?

Marcel Ciolacu: Este posibil, mâine voi avea toate răspunsurile la întrebările dumneavoastră după ce vorbesc cu juriştii şi... e o noutate de proceduri.

Ion Cristoiu: Dar oricum sigur este procedural  că dacă faceţi sesizare ...

Marcel Ciolacu: Depinde ce fel de sesizare vom face, dacă e pe conflict s-ar putea să nu suspende procedura... Cum am sesizat 114 de exemplu a fost suspendată efectele asumării răspunderii, când au venit cu asumarea răspunderii pe buget, acolo am făcut sesizare de conflict juridic de natură constituţională, legea a fost promulgată, deci sunt două lucruri diferite.

 Ion Cristoiu: Staţi că e o nuanţă, deci dacă faceţi pe conflict juridic totuşi procedurile merg în continuare?

Marcel Ciolacu: Vom vedea argumentele...

Ion Cristoiu: Când?

Marcel Ciolacu: Mâine, categoric.

Ion Cristoiu: Până mâine să ştim dacă dumneavoastră...

Marcel Ciolacu: Categoric, stopesc procedurile prin (...) şi de acum în viitor nimeni nu o să mai facă acest lucru, cum eu sper că voi câştiga şi cu bugetul de stat, nici un prim ministru nu o să mai dea vreodată un buget de stat prin asumare, acelaşi lucru se va întâmpla...

Ion Cristoiu: Dar oricum veţi evita să faceţi pe conflict juridic?

Marcel Ciolacu: Nu, prin recomandări, unde sunt şansele de a stopa o astfel... este o forţare, oricum l-am lua e un abuz de putere.

Ion Cristoiu: Deci ca să fiu atent, chiar dacă procedurile ar continua în cazul că e conflict juridic, dumneavoastră aţi avea o victorie în perspectivă?

Marcel Ciolacu: Nu, am apăra un principiu pe care nimeni de acum nu îl va mai încălca.

Ion Cristoiu: Dar procedurile merg?

Marcel Ciolacu: Da, dar procedurile merg mai departe.

Ion Cristoiu: Deci o să fiu atent până mâine seară dacă faceţi pe conflict juridic sau nu.

Marcel Ciolacu: Cum sunt argumentele juriştilor.

Ion Cristoiu: Am înţeles.

Marcel Ciolacu: Eu mi-aş dori să se stopeze procedura.

Monica Mihai: Domnul Marcel Ciolacu vă mulţumim pentru prezenţa dumneavoastră în platou.

Marcel Ciolacu: Şi eu vă mulţumesc pentru invitaţie.

Monica Mihai: Domnul Cristoiu vă mulţumesc pentru discuţia din această seară, doamnelor şi domnilor până la ediţia viitoare la revedere.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici