Gândurile lui Cristoiu. Un singur lucru e sigur din Conferinţa lui Klaus Iohannis: Nu e atât de sigur că pe 15 mai va începe relaxarea!

  • Ion Cristoiu: Preşedintele nu a apărut la ora 14.00, ci la 18.00, a optat pentru un dialog cu presa, şi nu pentru unul online, ci faţă în faţă
  • Ion Cristoiu: Numărul de infectaţi dat publicităţii, ca şi numărul de morţi, depind nu de realitate, ci de pixul lui Klaus Iohannis
  • Ion Cristoiu:Succesul primului taifas al preşedintelui cu presa, rupt de momentul privind numărul de testări din România şi cifrelor pe care se va baza decizia relaxării după 15 mai
1711 afișări
Imaginea articolului Gândurile lui Cristoiu. Un singur lucru e sigur din Conferinţa lui Klaus Iohannis: Nu e atât de sigur că pe 15 mai va începe relaxarea!

Sursa foto: Presidency.ro

Ion Cristoiu remarcă, pe lângă amănunte legate de culoare mănuşilor cu care au fost echipaţi ziariştii prezenţi la Cotroceni, şi faptul că, în premieră, este prima conferinţă de presă a preşedintelui Iohannis, faţă în faţă cu jurnaliştii, de la izbucnirea crizei coronavirusului, şi la o altă oră decât ne-a obişnuit până acum.

Deşi conferinţa s-a vrut ca un salt în comunicarea prezidenţială, Ion Cristoiu spune că aceasta nu şi-a îndeplinit scopul,coborând discursul şefului statului la nivelul "fleacurilor demne de un secretar de stat". În opinia sa, preşedintele ar fi trebuit să fie însoţit de miniştrii responsabili cu această criză, iar el să aibă rolul de moderator.

De asemenea, în conferinţa de presă, preşedintele nu a reuşit să spună naţiunii ce va fi după 15 mai,  ci dimpotrivă, a lăsat impresia că nu există nici un plan de relaxare a măsurilor, ba chiar că nu e sigur dacă vor fi astfel de măsuri, mai afirmă jurnalistul.

Ion Cristoiu susţine, totodată, că numărul infectaţilor şi al morţilor, dat publicităţii, depinde nu de realitate, ci de pixul lui Klaus Iohannis, iar aceste cifre pot să scadă sau să crească în funcţie de interese. Tot cifrele i-au dat însă bătăi de cap preşedintelui Iohannis după ce a fost întrebat dacă i se mai pare rezonabil numărul de testări în România, comparativ cu alte state occidentale şi ce date vor fi luate în considerare, din acest punct de vedere, pentru a decide relaxarea restricţiilor după 15 mai.

Prezentăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

"Klaus Iohannis a ţinut marţi, 28 aprilie 2020, la ora 18, o conferinţă de presă.

Momentul a constituit pentru români o triplă surpriză.

  1. Românii erau obişnuiţi să urmărească Mesajele adresate Naţiunii angajate în lupta corp la corp cu Coronavirus de Klaus Iohannis, pe post de Cîrmuitor, la ora 14 ale fiecărei zile. De ce la ora 14 şi nu la o oră ţinînd de prime time? Întrebat de mine în această chestiune, Traian Băsescu, cel care făcuse din ora 18 momentul de apariţie pe post de cuc în ceasul Cotrocenilor, mi-a răspuns că Klaus Iohannis optase pentru ora 14 pentru a da presei posibilitatea de a-i publicita obligatoriu textul potrivit poruncii din decretul de instituire a stării de urgenţă. Acum Klaus Iohannis s-a ivit la ora 18.
  2. Românii luaseră cunoştinţă pînă acum doar cu Mesaje rostite de preşedintele Klaus Iohannis în interpretarea actorului amator Klaus Iohannis. Acum pentru prima dată de la debutul Crizei Preşedintele catadicsea să ţină o conferinţă de presă.
  3. Conferinţa n-a fost ţinută online, cum se întîmplă pînă şi cu şedinţele Consiliului European, ci cu prezenţa fizică la Cotroceni a jurnaliştilor, toţi acreditaţi la Preşedinţie. Fiecare dintre cei care au venit să zică o întrebare la microfon ca în vremurile dinainte de Coronavirus purta mască şi mănuşi. Cătălina Porumbel, cu care urmăream împreună pe WhatsApp conferinţa, mi-a scris că toţi jurnaliştii primiseră echipamentul respectiv la intrarea în sală. Asta explica faptul că toate persoanele feminine purtau acelaşi fel de mască şi aceeaşi culoare de mănuşi: albastră. Tot Cătălina Porumbel, iniţiată într-ale modei, ca orice vedetă mi-a scris că mănuşile de culoarea asta sînt cele mai ieftine (explicabil, erau date de Preşedinţie, care n-are bani de risipit) în timp de mănuşile de culoare neagră sînt cele mai scumpe. Asta pentru că astfel de mănuşi poartă văduvele prin filmele cu înmormîntări de mafioţi. Klaus Iohannis era în schimb fără mască şi mănuşi, dar tuns şi frezat, manichiurat şi sînt sigur parfumat bărbăteşte. Ar fi fost normal să poarte şi el mască. Sînt sigur însă că nu-i place să fie văzut de naţiune cu botniţă.

Despre conferinţa de presă m-am pronunţat imediat după încheiere în direct la rubrica Jurnalul meu video de pe cristoiublog.ro. A fost o iniţiativă din care voi face o regulă. Ori de cîte ori va fi de acum încolo un Eveniment, îl voi comenta în direct după dar şi chiar în timp ce se desfăşoară. Nu mai trebuie să aştept să fiu invitat la o televiziune de ştiri şi prin asta voi ocoli cenzura discretă la care sînt supus de Presa Miluită cînd vine vorba de Măreţul de la Cotroceni. Am comentat apoi momentul la România 9 a lui Ionuţ Cristache de la TVR şi la Sinteza zilei de la Antena 3. Nu voi repeta aici, în scris, zicerile mele în variantă video. Voi desprinde dintre observaţi doar cîteva.

  1. Conferinţa de presă se înscrie în seria de prefaceri prezidenţiale în materie de comunicare publică la vreme de Criză. După mai multe apariţii de tip lemn tănase, marcate de lectura pustiitoare a unui text depărtat sufleteşte de vorbitor, Klaus Iohannis a trecut la apariţii mai vioaie, explicate printr-o absenţă a crispării. Conferinţa de presă a fost gîndită ca un salt în comunicarea prezidenţială. Din nenorocire ea nu şi-a îndeplinit ţelul. A ţinut mult, enorm, şi a coborît discursul prezidenţial la nivelul fleacurilor demne de un secretar de stat. Asta şi poate pentru că, cu mici excepţii, întrebările celor prezenţi au fost de tip curiozităţi de fătucă. Ar fi fost mai nimerit ca preşedintele să ţină o conferinţă de presă cu el în rolul de moderator. De o parte şi de alta a domniei sale să fie miniştrii responsabili (fără premier) cărora preşedintele să le dea cuvîntul. Preşedintele ar trebui să se limiteze la răspunsuri care ţin de funcţia sa. Celelalte ar trebui transferate la demnitarii din diferite domenii.
  2. Cel mai bun titlu din presă despre Conferinţă a apărut pe site-ul Medika Tv:

Preşedintele Iohannis, anunţul mult aşteptat! După 15 mai, nu se ştie ce va fi!

Postul Medika Tv e condus de Vlad Pufu, elev premiant al şcolii Evenimentul zilei de pe vremea mea, la care s-au predat lecţii de cum se dau titluri agăţătoare. Într-adevăr, deşi conferinţa a fost convocată pentru ca preşedintele să spună Naţiunii ce va fi după 15 mai, atît statementul, cît şi răspunsurile au lăsat impresia că preşedintele, guvernul n-au nici un plan de relaxare a măsurilor, ba mai mult că nu e sigur dacă vor fi măsuri de relaxare. Din acest punct de vedere, preşedintele a apelat de prea multe ori la dacă, pentru a nu ne face să credem că data de 15 mai nu e bătută în cuie. În orice moment, ne-a sugerat preşedintele, invocînd mereu pe dacă lucrurile merg cum trebuie, se poate reveni asupra datei. Dacă lucrurile merg cum trebuie nu depinde însă de realitate, ci de felul în care realitatea va fi manipulată. Dacă se va ajunge la concluzia că era mai util pentru regimul Iohannis, prelungirea Stării de urgenţă, atît din punct de vedere electoral, cît şi al afacerilor cu statul, imediat vor fi trimişi pe televiziuni cioclii apocaliptici în genul lui Raed Arafat, televiziunile miluite se vor prăbuşi în Breaking newsuri cu morţi de coronavirus, iar Grupul de Comunicare Strategică va cotcodăci sporirea bruscă a numărului de infectaţi şi de morţi. Numărul de infectaţi dat publicităţii ca şi numărul de morţi depind nu de realitate, ci de pixul lui Klaus Iohannis. Aceste cifre pot să scadă sau să crească în funcţie de interese. Din zicerile lui Klaus Iohannis mi-am dat seama că nici el, nici Guvernul nu sînt pregătiţi pentru relaxare, care le va aduce mai multe bătăi de cap decît capital politic. Şi în aceste condiţii tare mă tem că înaintea săptămînii cu 15 mai preşedintele va adresa un mesaj Naţiunii în care va susţine că vîrful Pandemiei n-a trecut şi că pentru a salva vieţi e bine să mai stăm în casă.

  1. Toate au mers şnur pentru Klaus Iohannis (fătucele, îmbrăcate ca nişte prigorii, puneau întrebări cuviincioase, gen fată de măritat, iar preşedintele răspundea cum voia el, minţind pe rupte, conştient că nici o fătucă nu-l va pune la punct) pînă la final. Conferinţa de presă scîrţia adormitor mai ceva ca un car cu boi din picturile rurale ale lui Grigorescu. Klaus Iohannis nu se lăsa dus, încîntat de succesul primului său taifas cu presa. Deodată a venit acest moment:

Reporter – Dan Tapalagă: Numărul de testări pe milionul de locuitori în România e mult mai mic decât în ţările din tabel. Italia a realizat 29.600 de testări la milionul de locuitori, Germania a realizat 24.738 de teste la milionul de locuitori, nu la populaţia generală, Marea Britanie a realizat 24.738 de testări la milionul de locuitori şi acum România: 7813 teste la milionul de locuitori. Aţi spus că este o cifră rezonabilă. Având în vedere aceste cifre prezentate şi sursa este Worldometer, o sursă cvasioficială, cu informaţii corecte. Mai susţineţi că este o cifră rezonabilă?

Klaus Iohannis: În general, când vorbim despre date ştiinţifice şi despre grafice, este bine să nu amestecăm foarte tare lucrurile. Ceea ce am prezentat eu este ceva, ceea ce aţi prezentat dumneavoastră este altceva, la fel de valoros, dar pentru a nu veni - puteam să am 10 grafice - pentru a nu complica percepţia publică, am venit cu graficul care arată până la urmă rezultatul tuturor acţiunilor, dar am spus înainte, la o întrebare anterioară, că, după părerea mea, trebuie să avem mai multe testări. Ceea ce am avut până acuma ne-a permis să ţinem epidemia sub control, dar eu vreau mai multe şi este clar că va trebui să intrăm inclusiv într-o zonă de testări post infectare, să vedem printr-o testare destul de complexă câţi români sunt afectaţi de această boală, deci ideea de a avea şi alte date pe grafic este foarte bună şi cu siguranţă la următoarea întâlnire o să vin cu mai multe detalii tehnice, ca să putem intra cu discuţia în profunzime.

Reporter: Discuţia, dacă îmi permiteţi, domnule preşedinte, a doua întrebare, discuţia extrem de importantă, pentru că baza pe care veţi lua decizia ridicării sau nu a restricţiilor pe data de 15 mai cred că ar trebui să aibă în vedere ambele cifre, nu doar faptul că stăm bine nu înseamnă că într-adevăr stăm bine, deoarece România testează puţin, deci ştie foarte puţin sau mai bine zis nu ştie mare lucru, nu ştie foarte precis cum stăm, are o idee, dar nu foarte precis. Deci întrebarea concretă numărul 2 ar fi: la ce capacitate de testare credeţi că ar trebui să ajungă România, care în prezent poate realiza în maximum 10.000 de teste pe zi, adică mai puţin de 250 de teste pe judeţ - atenţie 250 de teste pe judeţ, nu mare lucru, pentru ca ridicarea restricţiilor de izolare şi de circulaţie să se realizeze în stare de siguranţă...

Klaus Iohannis: Cu cât mai multe testări, cu atât mai bine şi acolo vom ajunge.

Reporter: Cam câte? O cifră puteţi să daţi?

Klaus Iohannis: Mulţumesc.

Reporter: Mulţumesc.”

Plecînd de la acest Mulţumesc acru al lui Klaus Iohannis, cineva mi-a zis:

Să vedeţi ce-o să păţească Dan Tapalagă!

Inexact – i-am răspuns. Să vedeţi ce-o să păţească angajatul administraţiei prezidenţiale că l-a adus pe Dan Tapalagă la Conferinţă!"

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici