INTERVIUL INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: De ce s-a închis Viorica Dăncilă două zile în casă/ Partidul a pierdut, cred, 10% din toată acea telenovelă

Analistul politic Ion Cristoiu consideră de o gravitate deosebită faptul că, după seara ultimului tur al alegerilor prezidenţiale, Viorica Dăncilă s-a închis în casă şi nu a dat nicio explicaţie opiniei publice privind demisia sa de la şefia PSD, alimentând speculaţiile şi creând o imagine de telenovelă care au afectat partidul.

24090 afișări

La întrebarea cine are interesul să fie anticipate, eu o să răspund paradoxal, România. A spune că are interes PNL-ul sau Klaus Iohannis este o prostie

Monica Mihai: Şi pentru că tot aţi adus discuţia despre anticipate, este un subiect important şi este un subiect care este pe buzele multor politicieni în aceste zile se dezbate dacă este bine să avem anticipate sau dacă nu trebuie să avem anticipate, e cred că foarte important de văzut cine are interese să organizeze alegeri anticipate, de altfel şi preşedintele Klaus Iohannis declara nu mai departe de ieri că probabil se vor organiza undeva în primăvară aceste alegeri. Cine vrea alegeri anticipate şi cine nu?

Ion Cristoiu: Discuţia despre alegerile anticipate se duce fals pentru că răspunsul la întrebarea pe care aţi pus-o dumneavoastră, cine are interesul să fie anticipate, eu o să răspund paradoxal, România. A spune că are interes PNL-ul sau Klaus Iohannis este o prostie şi vă spun şi de ce. Sunt un fan înrăit al anticipatelor. Acea Constituţie schizofrenică din 91, prevederea potrivit căreia este greu să faci anticipate, a fost una dintre cele mai mari lovituri date democraţiei din România. Anticipatele, m-am uitat şi am studiat, sunt foarte uşor… de exemplu în Italia, preşedintele poate să provoace anticipate, sigur, zice, după audierea preşedinţilor camerelor. În Spania, este premierul care provoacă, de ce? Anticipatele sunt o soluţie de criză. Vine un moment, cum a fost şi în Israel, când partidul de la putere nu mai poate să guverneze sau cum a fost în Grecia, după europarlamentare, unde Tsipras a demisionat, nu, a făcut anticipate. Deci avem o situaţie cumplită, pe de o parte partidul de guvernământ şi-a pierdut sprijinul popular, dar mai are un an, doi cu care poate tărăgăna predarea puterii, iar opoziţia nu are posibilitatea, să zicem, cu greu sau ca acum, să obţină pe moţiune de cenzură, dar n-are majoritate. Şi atunci, partidele, toate, au un interes, hai să rejucăm.

Monica Mihai: Să aşezăm din nou tabla.

O altă problemă ar fi dacă PNL s-ar eroda până în decembrie, eu nu-mi imaginez ca PSD-ul să vină din nou la putere în decembrie 2020

Ion Cristoiu: Păi nu, facem jocul. Mai jucăm o dată. Nu este exclus, există situaţii când partidul de la putere a câştigat, câştigând a căpătat un nou suflu. Pentru că în acest moment, pe de o parte, partidul de guvernământ nu are suflu, iar opoziţia nu are puterea. În cele mai multe ţări din lume, partidul de guvernământ provoacă, uneori pierde, alteori câştigă. Probabil că modificarea Constituţiei ar trebui să înceapă cu asta. Cât mai uşor de făcut. În Israel au fost trei serii de alegeri anticipate, ei şi? Dar hai să facem un scenariu de ce este absolut nevoie să fie anticipate. Partidul Naţional Liberal are un guvern. Guvernul acesta stă pe o sârmă. Acest guvern, dacă stă până în decembrie 2020 nu zic că se duce el de râpă, se duce ţara pentru că o mare problemă în democraţie şi în post-decembrism a fost dacă ai majoritate. Cele mai nenorocite guverne au fost cele minoritare. Pentru că nu poţi să faci, ştiţi foarte bine, nu poţi să faci nimic.

Monica Mihai: Nu poate să treacă nimic de parlament.

Ion Cristoiu: Nu poate să treacă nimic de parlament sau eşti obligat… La noi este şi mai complicat acum pentru că depinzi, nu de PSD, dacă ai depinde de un singur partid te-ai înţelege cu el. Trebuie să faci curte PMP-ului, da, adică unor partide mici de care depinde sprijinul în parlament. Vrei să treci o lege importantă, da…

Monica Mihai: Trebuie să negociezi foarte bine…

Ion Cristoiu: Şi trebuie să negociezi cu tot felul de PMP, ALDE, Pro România

Monica Mihai: Şi aici apare compromisul politic.

Ion Cristoiu: Păi da şi apare un compromis îngrozitor că UDMR-ul zice da, votez asta dacă dai dincolo. Şi atunci în loc să am de-a face cu o guvernare sigură, uneori chiar rea guvernarea, dar ea e sigură, nu avem de-a face cu o guvernare şovăielnică. Vă imaginaţi România ducând-o până în 2020 aşa?

Monica Mihai: Domnul Cristoiu, dar cât de greu ar fi totuşi să se organizeze aceste alegeri anticipate, care ar fi procedura? Vom reuşi să trecem toţi paşii?

Ion Cristoiu: Principala obiecţie este faptul că deocamdată, chiar dacă partidele, şi PSD-ul ar trebui şi el să accepte, e un meci trebuie să-l facem o dată… Şi mai adaug aici un lucru care poate să pară paradoxal din gura mea, o altă problemă ar fi dacă PNL s-ar eroda până în decembrie, eu nu-mi imaginez ca PSD-ul să vină din nou la putere în decembrie 2020. E un partid care nu are timp să se reformeze până în decembrie 2020 şi o luăm iar de la capăt. Iar cu PSD-ul, duşman, ciuma roşie şi iar vom pierde vreo câţiva ani discutând, nu despre ce face Guvernul, ci despre legile justiţiei, deci din punctul acesta de vedere, cred, după şapte ani de guvernare PSD, a venit vremea măcar cinci ani de guvernare de dreapta. Cinci ani măcar care să se consolideze, cu majoritate solidă, să vedem ce fac şi ei. În timpul ăsta Partidul Social Democrat se schimbă, se rupe, nu ştiu ce face, dar să vină din nou la putere peste un an…

Monica Mihai: Dar ar uita românii chiar aşa de repede?

Ion Cristoiu: Există riscul acesta dacă partidul rămâne minoritar. Nu se poate, nu poţi să faci nimic, nimic, nimic. Dumneavoastră aţi spus mai înainte, nimic pentru că vei face… fiecare lege o scoţi cu negociere care sunt mai grave prin rezultatele lor decât dacă eşti în opoziţie. Repet, dacă vă uitaţi acum, ALDE vrea un lucru, PMP vrea în două tururi bun, ai trecut să spunem o lege, da, şi vine legea următoare şi la legea următoare nu mai vor ăia…

Monica Mihai: Iar încep negocierile.

Ion Cristoiu: În momentul în care ai o majoritate cum a avut CDR în 1996, sau cum a avut PSD-ul din nenorocire în 2016, în primele luni rupi, plus că PNL-ul nefiind rezultatul unor alegeri, el nu are capital politic. Jocul electoral e acesta, câştigi alegerile şi un an, jumătate de an ai suflul ăla din care ai de unde să dai, deci ai un capital politic şi…

Monica Mihai: Ai şi acel entuziasm de…

Ion Cristoiu: Păi nu, dar iei măsuri nepopulare, uitaţi-vă principalul preţ al guvernului minoritar. Ei nu au curaj să taie bugetarii. La ora actuală e un dezastru…

Monica Mihai: Şi asta nu este o măsură liberală…

Ion Cristoiu: Păi nu, e o măsură necesară, eu sunt adeptul, e un stat, cum spunea Cataramă, prea gras cu bugetari care nu numai că cheltuie foarte mult, adică în raport cu ce dau privaţii, dar şi adâncesc birocraţia şi în aceste condiţii, dacă ei câştigau alegerile parlamentare acum şi aveau majoritate şi aveau şi preşedintele, veneau şi spuneau, gata, tăiem bugetarii. Dar gândiţi-vă c ă dacă ai alegeri anticipate în martie, pomenile astea electorale le mai ţii până în martie, dacă le ai până în decembrie e terminat, până în decembrie 2020 PNL va fi un fel de PSD. Nu va avea curaj să facă nicio măsură. Sunteţi de acord? Deci asta este…

Eu văd ca o profeţie un conflict inevitabil între Ludovic Orban şi Cotroceni. Va fi inevitabil.

Monica Mihai: Preşedintele pare că ar vrea, PNL pare mai puţin dornic decât preşedintele că şi-ar dori anticipate  şi aici vă întreb, se teme Ludovic Orban pentru scaunul lui?

Ion Cristoiu: Dar este aceeaşi situaţie care a fost în 2005 şi relaţia lui Tăriceanu cu Traian Băsescu. Ştiţi că ei nu aveau majoritatea atunci, adică au avut o majoritate obţinută din… Alegerile parlamentare din 2004 au fost câştigate de PSD, chiar la scor şi atunci Traian Băsescu a făcut cam ce a făcut PNL-ul acum. A luat soluţia imorală, PC, a făcut aşa, un fel de tochitură, dar şi-a dat seama că ea nu ţine. Nu ţine pentru că ai nevoie de majoritate şi atunci el a propus în mai 2005 anticipate.

Monica Mihai: Şi domnul Tăriceanu…

Ion Cristoiu: Anticipate care sigur ar fi fost câştigate pe suflul dat de preşedinte, de el, la scor. Tăriceanu nu a vrut din acelaşi motiv pentru care nu vrea nici Ludovic Orban pentru că nu-i garanta nimeni că va fi tot el. Nici n-ai cum să-i garantezi. Nu poţi să-i garantezi lui Ludovic Orban că după anticipate va fi tot el, că poate iese jumătate USR, jumătate PNL, n-ai de unde să ştii ce…

Monica Mihai: Atunci negocierile vor fi altfel.

Ion Cristoiu: Plus că lui Ludovic Orban deja îi place e frumos, s-a dedulcit membrii Guvernului între timp şi-au aranjat şi ei pe acolo, gândiţi-vă că la ei e o chestiune personală, dacă domnul Orban pleacă, i se sfâşie inima că o serie de persoane aduse de el, nu vreau să spun mai mult, vor trebui să plece

Monica Mihai: Dar spuneţi dacă aveţi informaţii care ar fi interesante…

Ion Cristoiu: Sunt nişte personaje din camarilă care ele fac presiunea asupra ta tu ai plecat până la urmă, vin şi zic ”domnule premier, cum să plecaţi, vai de mine”. Eu văd ca o profeţie un conflict inevitabil între el şi Cotroceni. Va fi inevitabil. Este un conflict inevitabil din două puncte de vedere. Întotdeauna în post-decembrism, chiar şi când a fost Iliescu cu Năstase, mai ales, se clădesc două camarile. Camarila de victorie, camarila…

Monica Mihai: În Cotroceni…

Ion Cristoiu: Poate că cei doi se înţeleg dar să vedeţi cum se luptă camarila , purtătorul de cuvânt de la Cotroceni îl urăşte pe ăsta de la aici şi între ei se mănâncă. Şi aceste două camarile îi împing pe cei doi către divorţ, e inevitabil, adică ”ştiţi, aţi văzut ce a făcut Ludovic Orban…”

Monica Mihai: ”Ia, uitaţi-vă ce a declarat”.

Ion Cristoiu: Şi atunci va fi inevitabil din cauza acestor camarile şi în plus va fi inevitabil şi pentru faptul că pe măsură ce domnul Orban se încoţopeneşte, ştiţi, pune mâna pe manete, zice la un moment dat ”dar de ce să fiu eu supusul lui Klaus Iohannis?”. Sigur, dumneavoastră o să spuneţi sentimental ”vai, dar Klaus Iohannis l-a făcut om”. Şi?

Partidul a avut numai 20% în cota lui Iohannis, deci el a câştigat şi din mai multe motive, au votat şi PSD-işti pentru că era preşedinte în exerciţiu

Monica Mihai Şi aici voiam să zic altfel, să nu uităm, şi trecem aşa la următorul subiect mai exact cel al strategiilor de campanie. Totuşi PNL este cel care l-a făcut poate pe Klaus Iohannis preşedinte, cumva partidul a stat în spatele lui Klaus Iohannis?

Ion Cristoiu: Nu-i adevărat, sondajele de opinie după primul tur pe care eu le ştiu care nu s-au dat publicităţii arată că în cazul lui Iohannis că a fost o întrebare ”cât de important a fost partidul?”. Partidul a avut numai 20% în cota lui, deci el a câştigat şi din mai multe motive, au votat şi PSD-işti pentru că era preşedinte în exerciţiu, orice alegător de dreapta a zis ”dar de ce să votez eu mamă pe Barna că şi el vrea, adică doi culmea este, mai ales, e nevoie de un public care are nevoie de un monarh, de un tătuc şi configuraţia lui Klaus Iohannis nediferită de cea a lui Traian Băsescu, aşa, de maiestuozitate să ştiţi că corespunde nevoii din subconştient a românilor că ăla este beiul, e chiaburul ăla din deal, nu întâmplător, ştiţi foarte bine, în evul mediu ăla şedea în deal nu-i aşa, castelul?

Monica Mihai: Ca să poată să vadă pe toată lumea.

Ion Cristoiu: Şi şerpii erau pe acolo pe jos.

Monica Mihai: E important să discutăm în… totuşi Klaus Iohannis a ajuns…

Ion Cristoiu: La doamna Viorica Dăncilă a contat foarte mult partidul. Dar sondajele arată că a fost votat partidul şi nu ea. în aceste condiţii, domnul Rareş Bogdan a recunoscut într-o emisiune în direct la România TV, la care eram şi eu la capătul firului, şi i-am pus două întrebări din care nimeni nu a făcut o ştire, deşi amândouă au dat naştere unor ştiri, prima întrebare a fost dacă decizia aia surprinzătoare de duminică seară de a nu sărbătorii a fost a lor sau a lui şi a spus că a fost a preşedintelui ceea ce preziceam mai înainte.

Monica Mihai: Am discutat duminică despre asta.

Ion Cristoiu: Când mi-a tras şi mie clapa, eram sigur că va face ţopăială, şi a doua a fost întrebarea să-mi spună pe cineva din echipa de consultanţi, ştiţi că şi la Traian Băsescu era la un moment dat, adică la un moment dat era ăla care a făcut cutare, adică în echipa de campanie la un asemenea nivel, pe lângă ăştia din politică cei care se ocupă cu organizaţiile, există specialişti…

Monica Mihai: Consultanţi, strategi.

Ion Cristoiu: Strategi, cu sondaje, cu lansări de fakenews. Domnul Rareş Bogdan mi-a spus că nu a avut aşa ceva domnul Klaus Iohannis.

Monica Mihai: Şi dumneavoastră ce credeţi?

Ion Cristoiu:  Nu cred, cred că au fost de la SRI, a fost una dintre cele mai spectaculoase campanii pe care am văzut-o în post-decembriste.

Monica Mihai: De ce spuneţi asta?

Ion Cristoiu: Pentru că a fost o campanie unde un candidat numit Klaus Iohannis, preşedintele în exerciţiu, toţi adversarii lui au făcut exact ce a vrut el, nu există aşa ceva în istoria campaniilor electorale, adică în istoria... mai ales în turul al doilea întotdeauna adversarul îţi face altceva. Deci gândiţi-vă la următorul lucru, el convoacă o dezbatere cu jurnaliştii, da?

Monica Mihai: Marţi la BCU.

Ion Cristoiu: Mai ţineţi minte... bănuiesc că strategii de campanie nu i-au zis, „domnul preşedinte dar dacă vine Viorica Dăncilă”, mai ţineţi minte?

Monica Mihai: Am şi dezbătut şi eram curioşi dacă va merge sau nu.

Ion Cristoiu: Păi nu şi ăia au zis, avem profilul ei, nu vine. Nu aţi înţeles?

Monica Mihai: Şi asta spuneţi că ar fi trebuit să facă nişte consultanţi, adică ei aveau toate datele astea.

Ion Cristoiu: Păi ei aveau profilul şi ştia, garantăm noi că nu vine. Încă o dată deci...

Monica Mihai: Şi nu s-au înşelat.

Ion Cristoiu: Da, deci jurnaliştii nu au fost aleşi numai pe suspiciunea că ei erau ofiţeri acoperiţi, nu, dacă aţi observat, au fost eliminaţi jurnaliştii de dreapta. Adică jurnaliştii care nu aveau complexe faţă de el, de regulă nu ai complexe dacă eşti jurnalist PSD-ist faţă de liderii tăi, au fost aleşi jurnalişti de la televiziuni cu complexul PSD, nu ştiu, mă înţelegeţi? Adică din start ăia erau încântaţi că stau de vorbă cu preşedintele. Sigur au avut şi aprobarea mogulilor. După părerea mea însăşi şi vă fac această profesiune unu din ei ştiu sigur că va ajunge şi la televiziune director, nu peste mult timp, asta ca să eliberăm noi, să speriem pe doamna Gradea.

Monica Mihai: Cine?

Ion Cristoiu: Am înţeles că domnul Radu Tudor se pregăteşte să meargă acolo, dar  vreau să vă spun una din şmecherii. Deci cred că v-am povestit dar dacă mă repet dumneavoastră să îmi spuneţi, dacă vrea cineva să vă manipuleze, dumneavoastră sunteţi programată să vă duceţi la dezbatere, mai ţineţi minte ce v-am zis? Sunteţi o adversară a lui Klaus Iohannis şi vine cineva şi vă spune, doamna Monica Mihai, domnul preşedinte vrea să vă pună moderator la TVR, atâta vă spune şi dumneavoastră ziceţi cum că mă urăşte, domnule vă apreciază foarte mult, vă pune. În acel moment vreau să văd pe dumneavoastră ducându-vă la confruntare, nu în ideea că ţi-a spus cineva, dar te gândeşti, bă, ce om de treabă...

Monica Mihai: M- a remarcat, m-a văzut, mă place.

Ion Cristoiu: M-a remarcat chiar dacă îl înjur, e un complex, adică chiar dacă eu l-am criticat şi fără să vrei te înfrânezi, că până la urmă zici... dar nu, că îţi alege ce vrei, nu îţi alege, domnul Cristoiu, domnul preşedinte s-a gândit, nu ştiu, la ONU ambasador, ce să fac la ONU că nu ştiu aşa de bine englezeşte, adică te gândeşti, nu ştiu domnule Cristoiu vă fac director de (?) Academiei, poate că... dacă de exemplu mi-ar propun TVR-ul ei ar ştii că nu vreau, adică îţi dă exact ce visezi tu şi sunt aproape sigur că multora de acolo li s- a spus, aveţi grijă după asta, dar nu li s-a spus la nivel de ...

Monica Mihai: Subtil.

Ion Cristoiu: Da, nu la nivel de fata de pe şoseaua de pe centură, nu, în modul ăsta subtil, domnule ne-am gândit la dumneavoastră, aşa cred că a fost.

Liviu Dragnea ajunsese la ideea că este Tudor Vladimirescu, chiar se credea un mare om

Monica Mihai: Şi mişcările acestea spuneţi că au fost gândite tot de strategici?

Ion Cristoiu: Au fost mişcări geniale, nu îmi vine să cred, deci el avea interes să nu fie dezbatere da? Să nu se discute timp de două săptămâni despre el, s-a discutat? Nu. De ce, pentru că Viorica Dăncilă a ţinut-o langa cu dezbaterea, mai ţineţi minte?

Monica Mihai: Practic asta a fost dezbaterea în cele două săptămâni, lipsa dezbaterii.

Ion Cristoiu: Da, dar... ea nu avea capacitate de contrasens, ştiţi că în toată această confruntare a lui Klaus Iohannis de a spune cu PSD de trei ani, PSD nu face nimic pe contrasens, vă dau un exemplu cu Liviu Dragnea: deci Liviu Dragnea i se vârâse în cap şi credea, uite fac o  dezvăluire, că el este de două ori Viktor Orban, el chiar se credea să ştiţi, el era, ajunsese cu politica asta a lui împotriva naţionalelor, cu UE, probabil că...

Monica Mihai: Un naţionalist.

Ion Cristoiu: Nu naţionalist, ajunsese la ideea că este Tudor Vladimirescu, chiar se credea un mare om, e greu de presupus, că am întrebat şi eu am crezut că nu, nu era o greşeală, era convins, le spunea lor la şedinţele acestea de Comitetul Executiv Naţional că el o să moară pentru popor, dar chiar spunea, adică nu era hai să facem o combinaţie, el era... i se intrase în cap că ceea ce face el este Mareşalul Antonescu, Ceauşescu, el este un om istoric, da? Acţionându-se asupra acestuia aţi văzut că el a dus o ... în ce capcană l-a prins Klaus Iohannis, anume în capcana că atunci când vorbea de Uniunea Europeană spre deosebire de Cătălin Ivan el nu făcea o introducere mai ţineţi minte „noi românii suntem pentru UE să facem...”

Monica Mihai: Dar?

Ion Cristoiu: Păi nu niciodată, el vedea cum dacă ar fi fost lucid, vedea cum Klaus Iohannis se foloseşte de absenţa acestei prime părţi şi creează imaginea omului care vrea să ne scotă din Uniune, de acord? De ce nu spunea el prima parte nu ştiu şi am dat un exemplu încă o dată nu, chiar sunt aşa cu gura căscată de admiraţie cum de le-a ieşit, nu există nici un moment. Altă lovitură strategică, puteau să se rupă ALDE putea să se rupă înainte de prima moţiune mai ţineţi minte? În iunie, dar  dacă se rupea atunci, guvernul Orban câte luni avea? Avea vreo câteva luni şi se eroda nu-i aşa? Când a ajuns guvernul Orban? Înaintea cu două săptămâni... s-au îndeplinit mai multe obiective, nu s-a discutat nimic despre campanie că toţi am discutat de guvern şi guvernul nu a avut timp să se erodeze, este uluitor, dumneavoastră vă daţi seama că este fascinant, adică cum a fost gândit? Nu de el, fiecare pas, sigur gândirea fiecărui pas a fost făcut şi prin forţa infiltraţiilor că tu ştii sigur că v-am spus că echipa din jurul lui Dăncilă o să o sfătuiască să nu meargă la dezbatere, nu ştiu dacă aţi înţeles.

Monica Mihai: Erau infiltraţi?

Ion Cristoiu: Da, în jurul fiecăruia şi a lui Liviu Dragnea există infiltraţi după o regulă a celui care ştiţi că agenţii dublii, e o chestiune din servicii, când treceai de la KGB la CIA şi treceai rămânând, treceai ca o conservă, cârtiţă. Sigur că vreau să spun că şi ăia te luau la... dar şi ei te verificau după adevăruri şi tu spuneai 99 de adevăruri, 99 atât şi la un moment dat, verifică încă o dată, să vedeţi că (...) are picioarele mari, ăia verificau, dar are dreptate nu ne minte,  a doua, a treia, a patra, a cincea, de nenumărate ori, uneori a zecea spunea că este fundamentală pentru America, dar tu aveai cea de a 100-a.

Monica Mihai: Care conta.

Ion Cristoiu: Aia care conta, aia era marea intoxicare, aia de care aveai nevoie. Aşa cred că a fost şi la Liviu Dragnea, adică au fost oameni care i-au câştigat încrederea, că era Dragnea şi cu 99 de lucruri, cea de a 100-a era o chestie falsă, o să scapi de pedeapsă, am vorbit noi. Nu ştiu dacă aţi înţeles?

Monica Mihai: Ceea ce nu s-a întâmplat.

Ion Cristoiu: Da, deci aşa este operaţiunea, câştigă ăia încrederea, sunt perfecţi, foarte mult se lucrează în orb, au fost şi zvonuri că de fapt şi în cazul lui Dragnea s-a lucrat în orb asupra iubitei lui, nu în ideea că venea cineva, se ducea la coafor şi spunea cineva, doamnă ştiţi că eu am aflat că ... ea îi spunea lui, atenţie, foarte mare atenţie, pe fondul de slăbiciune clasică da? Dacă bărbatului îi plac blondele, vine o blondă, dacă bărbatul este suspicios de trădare vine unu şi spune că fiţi atenţi că Monica Mihai va vorbi cutare, cutare şi vă trădează, se lucrează pe slăbiciunea fundamentală a omului, apărea omul la televizor şi spuneau, voiau să scape să spunem de unul bun din guvern da? Şi venea unu şi spunea, domnul vă lucrează, v-a pus la punct, aşa se explică şi căderea celor două guverne. Tot aşa au venit şi a spus Grindeanu vrea să vă ia locul cutare, cutare. Degeaba se ducea Grindeanu...

Monica Mihai: Şi spunea nu am nici o intenţie în acest sens...

Ion Cristoiu: Păi nu că el spunea aha nu ai nici o intenţie, lasă că ştim noi în gândul nostru că vrei să mă trădezi.

Nu e exclus ca acum băieţii să ne pregătească să fim atenţi la cazul Caracal

Monica Mihai: Domnule Cristoiu trecem la rubrica editorialul săptămânii, cine v-a impresionat în această săptămână prin ceea ce a scris sau ce vi s-a părut mai interesant?

Ion Cristoiu: A fost editorialul lui Ion Spânu din Cotidianul, Ion Spânu, am mai colaborat cu el telefonic şi la 10 august şi la cazul Caracal, ar trebui o dată să discutăm cum încearcă să reînvie şi acuma paranteză că e foarte important, de ce ei pregătesc... ce m-a surprins în ultimele ştiri cu Caracal a fost că au descoperit ei, după cât au descoperit...

Monica Mihai: Patru luni...

Ion Cristoiu: Părerea mea că ei ştiau, părerea mea că aţi observat la un moment dat cazul Caracal nu a mai existat, da? Nu s-a întâmplat nimic. Cred că acuma e nevoie în permanenţă şi a fost, am uitat să vă spun, foarte important, că doamna Dăncilă a mai jucat un rol de luni, de duminică până marţi, acapararea opiniei publice, deci pentru guvernul PNL şi pentru Iohannis este să treacă cât mai mult timp şi să nu fim atenţi, am fost atenţi la bătălia din PSD, da? Nu e exclus ca acum băieţii să ne pregătească să fim atenţi la cazul Caracal, brusc mama Luizei Melencu...

Monica Mihai: Este primită la Cotroceni de către consilierul lui ...

Ion Cristoiu: Dar nu e primită de Iohannis, dar de ce nu a primit-o până acuma, aţi observat cum încearcă să învie tema? Brusc au descoperit că de fapt ăla avea un complice, eu nici nu cred că ăla a fost, de ce? Pentru că interesul fundamental în această perioadă este să fim cât mai puţin atenţi ...

Doamna Dăncilă a dus o campanie strict pe cont propriu. Nu dădea socoteală nimănui, nimeni nu ştia cui îi dă banii, nimeni nu ştia cu cine se consultă

Monica Mihai: La ce se întâmplă în politică?

Ion Cristoiu: Nu, la ce se întâmplă cu PNL. Pe de o parte să nu fim atenţi la ce spune USR, dacă toate televiziunile dau în fiecare seară cu Caracal, vii tu de la USR şi spui şi uite că nu fac legile justiţiei şi ăia zic da şi cum e cu... aţi simţit şi dumneavoastră că e ceva în neregulă cu... mama Luizei Melencu de ce să fie primită la Cotroceni? Şi ce să îi facă un consilier?

Monica Mihai: E interesant că reprezentanţii familiei Cumpănaşu, a Alexandrei Măceşanu nu au fost invitaţi.

Ion Cristoiu: Păi făcea parte şi din ... dacă aţi observat în cazul Caracal interesant, Alexandra care e adevărata tragedie, că la Alexandra ştim teoretic, la Luiza Melencu nici nu ştim dacă a luat-o, avem aşa un fel de... noi nu i-am găsit încă oasele, nici nu s-a confirmat că este ea şi atunci au împins-o pe Alexandra în plan secund şi pentru că era Cumpănaşu şi pentru că subiectul se epuizase ca diversiune, acuma începe cu Luiza Melencu, că de fapt probabil vor învia la un moment dat şi cazul Alexandrei, vor descoperi că mai erau vreo cinci care au trecut pe la ea pe acasă şi noi o să discutăm despre asta. Deci domnul Spânu, am făcut paranteză, a scris un articol în Cotidianul „Viorica Dăncilă misiune neîndeplinită” unde lansează ipoteza care răspunde la întrebarea mea că de fapt doamna Dăncilă a avut o misiune să fie partener de întrecere al lui Klaus Iohannis, este şi asta o misiune, un rol.

Monica Mihai: Doamna Dăncilă şi l-a asumat sau nu şi l-a asumat?

Ion Cristoiu: Domnul Spânu spune că era un rol asumat, eu spun că sunt mai multe variante printre care şi aceea că a fost, sigur o să vedeţi dezvăluiri în perioada următoare venite dinspre PSD, dinspre noua echipă că aşa a fost, ce descoperă ei acuma vă dau o ştire, este ceva înfiorător, descoperă lucrul ăla la care nu s-au gândit niciodată, balamucul, adică cum s-a desfăşurat această campanie şi cum doamna Dăncilă a dus o campanie strict pe cont propriu, nu a avut nici o legătură cu partidul. Nu dădea socoteală nimănui, nimeni nu ştia cui îi dă banii, nimeni nu ştia cu cine se consultă, doamna Olguţa avea misiunea, avea dreptate, ea era numai cu relaţia cu teritoriu, nimeni din conducerea partidului, pot să spun răspicat, nu a ştiut ce face ea. Era întotdeauna cu o echipă şi se trezeau ei cu ceva care făcea ea. Ei nu ştiu cui i-au dat banii, ce au făcut cu banii, cine erau ăia din echipă, am înţeles că erau şi mulţi care erau prezentaţi John din America, mă rog nu erau din America, bun.

Topul politicienilor

Monica Mihai: Aşa şi ajunge astfel la rubrica săptămânală top cinci politicienii săptămânii, domnul Cristoiu cine se află în această săptămână pe locul cinci?

Ion Cristoiu: Pe locul cinci este domnul Ludovic Orban care nu are încă curaj să îi spună lui Klaus Iohannis că nu vrea anticipate, dar sigur nu vrea, face acest joc şi mai mult ca sigur va intra într-un conflict pe care după părerea mea în acest război îl pierde din prima zi cu Klaus Iohannis, văzând ce a făcut Klaus Iohannis cu alţii el este o victimă sigură şi dintr-un motiv, e mai greu să influenţezi pe PSD-işti să mănânce pe cineva din afară, dar vă imaginaţi la Ludovic Orban, partidul ăla sunt vreo câţiva care stau acolo prin jurul lui Orban şi zic ia să vedem se clatină un pic şi dacă dau un semn cei de la Cotroceni, semnul nu va fi de la Klaus Iohannis sunteţi de acord...

Monica Mihai: Din jur, din camarilă.

Ion Cristoiu: Da, din PNL, liderii din PNL, vor venii unii din PNL, domnule nu e bine chiar aşa, adică cutare, sigur şi multe ziare vor face, deci cred că asta domnul Ludovic Orban nu ştie, deocamdată observaţia mea fundamentală ca premier este că nici eu nu ştiu ce vrea, adică nu văd un fir roşu a ceea ce vrea el, nu ştiu nu e nici liberal, nu e nici de austeritate, ce spune unu azi, spune domnul Predoiu că nu poate să facă peste noapte recursul compensatoriu, prin asta el vine în şedinţa de guvern şi spune că se poate face, bănuiesc că mâine se duce la Klaus Iohannis şi revine, adică nu văd... la el e un fel de Viorica Dăncilă doi, sunt aceeaşi lipsă de oţel...

Monica Mihai: Rămâne să vedem, domnul Cristoiu cine se află pe locul patru?

Ion Cristoiu: Pe locul patru este doamna Gabriela Firea care este ţinta numărul unu a tuturor partidelor politice, la ora actuală dacă aş fi în locul lui domnul Ciolacu m-aş face ca strategie numărul unu a PSD, apărarea lui Firea. Deci căderea Bucureştiului va fi devastatoare pentru PSD şi din câte văd se lucrează intens şi cu ajutorul Gabrielei Firea, ghilimele spus, la scoaterea ei din joc din alegerile locale, în acelaşi timp ea, nu pot să o înţeleg pentru că ea nu trebuia să se angajeze în bătălia pentru putere, am văzut din PSD că a şi anunţat, ea nu poate să ducă, ori renunţă la al doilea mandat, de acord, şi se concentrează pe bătălia din PSD să ajungă ea şefa PSD-ului, ori se concertează pe mandat şi atunci are nevoie de partid. La ora actuală dacă aţi observat doamna Gabriela Firea este tot mai singură şi aţi observat şi dumneavoastră, adică că nu e atacată numai de un partid şi de PNL... fiecare dintre partidele din jur vor să îi ia locul.

Monica Mihai: Cine este pe locul trei domnule Cristoiu?

Ion Cristoiu: Pe locul trei sigur este doamna Viorica Dăncilă care a reuşit să îndeplinească toate profeţiile, tot ce a vrut domnul Klaus Iohannis, inclusiv cu acest comportament de două zile, bănuiesc că eu dacă aş fi apropriat de domnia sa aş insista chiar să vină la un interviu, poate la noi să ne spună misterul acestor două zile, vorbesc serios este ca un mister, unde şedea acasă, ce făcea acasă, dădea telefoane, gătea...

Monica Mihai: O să lansăm invitaţie şi o să discutăm ...

Ion Cristoiu: Nu, dar misterul celor două zile, ce făcea ea, bănuiesc că primea şi telefoane, nu numai vizite.

Monica Mihai: Rămâne să vedem, cine este pe locul doi domnul Cristoiu?

Ion Cristoiu: Pe locul doi este domnul Eugen Teodorovici care a reuşit să mai compromită PSD, doamna Dăncilă 5%, el 10%, deci 15%. Nu l-am înţeles, am fost la amândouă congresele, domnul Teodorovici este un personaj cu un mare ego, un mare orgoliu, la amândouă congresele unde am fost el a vorbit despre el, numai despre el. a reuşit în această perioadă să aibă o imagine de om vesel, adică de om pe care nu îl iei în serios, mă rog pe Fifor poţi să îl iei în serios, dar pe el nu poţi să îl iei în serios şi acum a produs mari daune partidului pentru că totuşi el a recunoscut că alerga după ăla, adică e un histrion mediatic şi părerea mea este că şi el trebuie dat afară din PSD sau să plece pentru că face rău Partidului Social Democrat...

Monica Mihai: Locul unu?

Ion Cristoiu: Locul unu este domnul Marcel Ciolacu, v-am spus de cinci ori Viorel Hrebenciuc, este un ... din câte ştiu eu acum, sigur se poate schimba, nu vrea să fie preşedintele partidului, vrea să fie aşa un om din umbră, au nevoie de o personalitate, sigur este că nu e un om al serviciilor pentru că prea se năpusteşte presa serviciilor asupra lor, acuma să vă spun o chestiune foarte simplă, povestea aia cu Academia de Informaţii este o prostie. La un moment dat s-a creat o modă, moda doctoratelor impusă de Năstase şi moda impusă de domnul Maior a Academiei. În nerozia lor, că spun un termen... politicienii români au zis: a, fac Academia de Informaţii, sunt cel mai tare din lume dacă am diplomă. Asta îmi aminteşte, ca să fac  o comparaţie, Ion Iliescu mergea în foarte multe vizite, în câteva am mers şi eu, cu oameni de afaceri. Avionul, partea din spate a avionului... se lăsa în jos avionul de oameni de afaceri, am fost şi în Rusia, nu făceau nimic. De ce mergeau? Că ei îşi plăteau drumul. Pentru că făceau o poză.

Monica Mihai: Şi dădea bine acea poză.

Ion Cristoiu: Da şi foarte mulţi din ei îşi puneau poza cu Iliescu pe birou şi când venea unu de la ANAF spuneau, aoleu e poza cu Iliescu, da domnule am făcut poza... cu toate că era o poză din aia întâmplătoare, aşa s-a întâmplat şi cu... deci aşa se întâmplă la ora actuală ...

Monica Mihai: Cu această Academie.

Ion Cristoiu: Da, şi cu această academie de atunci. Aveau impresia că dacă fac academia aia ei l-au luat pe Dumnezeu de picior şi sunt deja oamenii în serviciu, de fapt ei nu au făcut ofiţeri de informaţii, din punctul acesta de vedere, dar eu cred în continuare, din câte am aflat, că chiar partidul avea nevoie în perioada asta de gen Ciolacu, de negociator, că dacă toţi aveau vanităţi.

Monica Mihai: El era omul perfect, rămâne să discutăm domnul Cristoiu şi în ediţiile viitoare şi despre domnul Marcel Ciolacu, poate chiar să îl avem la un interviu, vă mulţumesc pentru participare în această seară la emisiune, doamnelor şi domnilor până la ediţia viitoare, la revedere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
partide,
psd,
pnl
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici