Lecţii învăţate din războiul ruso-ucrainean. Cum ar putea fi China descurajată să invadeze Taiwanul?

Max Hastings scrie într-un editorial pentru Bloomberg că, în contextul războiului ruso-ucrainean, care se apropie de marcarea unui an de la începutul conflictului şi se află departe de a se încheia, SUA, aliaţii şi partenerii ar putea avea de învăţat cel puţin o lecţie despre cum poate fi descurajată o posibilă invazie a Taiwanului de către China.

1188 afișări
Imaginea articolului Lecţii învăţate din războiul ruso-ucrainean. Cum ar putea fi China descurajată să invadeze Taiwanul?

Lecţii învăţate din războiul ruso-ucrainean. Cum ar putea fi China descurajată să invadeze Taiwanul?

Descurajarea cere voinţă, un scop bine definit şi un context politic în care să fie acceptate măsurile de prevenire a unui posibil conflict, scrie Max Hastings, în Bloomberg.

Sunt voci, susţine autorul, care cred că SUA şi aliaţii europeni au  făcut o greşeală enormă că nu au extins NATO mai devreme de începerea conflictului, prin includerea Ucrainei, întrucât acest lucru l-ar fi descurajat pe Putin în privinţa iniţierii războiului. Alţii spun că acesta este strict războiului lui Putin şi că cetăţenii ruşi nu îl susţin, deşi, la un an de la începutul agresiunii militare, observăm că mulţi ruşi acceptă naraţiunile fanteziste ale Kremlinului potrivit cărora este vorba despre un conflict între NATO şi Rusia, nu între Rusia şi Ucraina.

Geopolitical Futures

 Hastings nu este, însă, de acord cu ideea posibilităţii includerii Ucrainei în NATO înainte de februarie 2022 şi înarmarea acesteia. Acesta compară descurajarea Rusiei faţă de invadarea Ucrainei cu posibila descurajare a Chinei privind invadarea Taiwanului. Dacă SUA ar fi trimis arme grele Ucrainei în iarna anului 2021 – ca răspuns la masarea de trupe ruseşti la graniţele ucrainene – o criză enormă  s-ar fi năpustit asupra Europei, Kremlinul ar fi numit acţiunea o „provocare” şi ar fi justificat invadarea teritoriului ucrainean. Astfel, cei mai mulţi dintre aliaţii SUA din Europa ar fi fost speriaţi. Astăzi, printre motivele susţinerii Ucrainei de către coaliaţia formată din SUA şi aliaţii săi se numără faptul că au răspuns la o agresiune, nicio acţiune nefiind desfăşurată înainte ca Putin să înceapă ploaia de rachete asupra Ucrainei. Aceasta a fost decizia corectă, spune Hastings, care crede de asemenea că, în cazul Taiwanului, SUA ar trebui să îşi întărească propriile forţe armate pentru gestionarea unei posibile invazii a insulei revendicate de Beijing, mai ales că mulţi analişti cred că Marina SUA nu ar face faţă invaziei, având în vedere că Taiwanul se află la doar 160 de km de bazele militare chinezeşti.

SUA şi Taiwanul îşi pot consolida capabilităţile de apărare fără să provoace Beijingul. Stocurile de combustibil ale insulei ar putea fi mărite, americanii şi-ar putea repoziţiona forţele în regiune, taiwanezii ar putea investi în drone şi ar putea obţine date de la sateliţii comerciali Synthetic Aperture Radar – aşa cum face acum Ucraina – pentru a-şi îmbunătăţi supravegherea şi avertizarea timpurie. Prin întărirea acestor capabilităţi, Beijingul şi-ar putea pune la îndoială capabilitatea de a ocupa insula, crede Hastings.

Există însă dubii cu privire la acţiunile militare ale SUA în contextul unei posibile invazii a insulei taiwaneze, întrucât deşi preşedintele Biden şi-a arătat angajamentul faţă de Taiwan, poziţia Statelor Unite faţă de insulă rămâne incertă. Washingtonul ar putea să clarifice lucrurile, susţinând că va sprijini autonomia Taiwanului prin toate mijloacele, dacă aceasta este dorinţa taiwanezilor, sau că această susţinere s-ar schimba, dacă taiwanezii ar vrea reunificarea cu China. Retorica promovată de China cere Occidentului să fie pregătit să lupte dacă Beijngul atacă Taiwanul. Dacă ţările occidentale permit Chinei să se îndoiască de voinţa lor de a apăra insula, descurajarea eşuează.

 

Geopolitical Futures

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici