VIDEO   Healthcare Trends: Cum îţi poţi proteja sănătatea coloanei vertebrală când lucrezi de acasă? Sfaturi pentru angajaţi de la medicul Lorant Ferent, Chiropractor la Chiromedical Cluj

 • Ce postură este corectă atunci când lucrăm de acasă? Ce ne costă una incorectă în termeni de sănătate?
 • Cum avem grijă de sănătatea coloanei vertebrale atunci când stăm aşezaţi ore în şir la birou sau la o masă?
 • Medicul a oferit o serie de sfaturi pentru angajaţii care lucrează de acasă: ce postură să aibă la birou, pauzele necesare dar şi tipuri de exerciţii practice pentru ca aceştia să nu aibă probleme cu coloană vertebrală, sau, în cazul celor care au deja afecţiuni, să nu se agraveze.
3077 afişări

Medicul Lorant Ferent a fost invitatul emisiunii Healthcare Trends de vineri, 15 ianuarie - un program săptămânal realizat de către Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.   

Specialistul a tratat peste 40.000 de pacienţi şi are o experienţă de 9 ani în domeniul prevenirii şi tratării problemelor coloanei vertebrale. În cadrul emisiunii, Ferent a adus în discuţie importanţa prevenţiei, ce şi cum să facem să evităm afecţiunile coloanei vertebrale şi cum alegem un specialist bun.
 

Ce este chiropractica

 
„O terapie manuală prin care anumite prin manevre manuale se ajustează anumite segmente din corp în mod manual. Este o practică veche dar puţin cunoscută în România”, spune specialistul. 
Acesta explică faptul că manipulările osteo-articulare se realizează cu ajutorul mâinii. 
 
„În studenţie îmi plăceau sporturile extreme. Am făcut bungee jumping şi din păcate mi s-a luxat o vertebră. Am căutat rezolvări. Fiind student la Medicină aveam posiblităţi, dar nimeni nu a reuşit să mă ajute. Salvarea a venit de la un chiropractic din Canada care în câteva minute mi-a pus mâna la loc. (...) Atunci am decis, ca atunci când voi termina facultatea, voi merge în Canada şi voi învăţa să fac chiropractică”.
 
Ferent a terminat facultatea de Medicină în ţară iar apoi s-a ţinut de ce şi-a propus: a plecat în Canada fiindcă în ţară nu există această specializare şi a făcut facultatea de Chiropractică. 
 
„Trei ani facultatea şi apoi urmează specializările. Am specializări făcute în Barcelona, Paris, Stockholm. O dată ce ai baza, te poti specializa pe anumite ramuri. Sunt circa 4 tehnici de chiropractică pe care le poţi învăţa şi apoi practica”
 

40.000 de pacienţi în 9 ani de muncă 

 
Medicul spune că a ajuns la acest număr impresionat prin recomandări. Cu doar o pagină de Facebook şi fără promovări agresive, de la tratarea oamenilor simpli până la personalităţi.
 
„Am avut şi medici care au ajuns să îmi fie pacienţi. Până să ajungi la operaţie, poţi face tratament chiropractic. Prin feedback-ul pacienţilor care au ajuns la mine, au început şi cadrele medicale să mă cunoască.
 
Mai mult, specialistul adaugă că are extrem de mulţi pacienţi care vin din străinătate pentru a se trata la Ferent. 
Totuşi, acesta continuă să se specializeze încontinuu: merge la congrese mondiale de Chiropractică unde cunoaşte specialişti din alte ţări şi studiază ce tratamente se potrivesc fiecărui pacient în parte. 
 

Cele mai dese afecţiuni tratate prin Chiropractică 

 
90% din pacienţi vin cu hernii de disc, din păcate. Diagnosticul este dat pe baza unor investigaţii RMN, CT, radiografie. Apoi se intervine asupra corpului vertebral şi se decomprimă nervul.  „Se fac maxim 3 şedinţe. „Noi, chiropractorii, mutăm vertebre. Nu ai voie să intervii mai mult. Majoritatea afecţiunilor se rezolvă în circa 3 şedinţe”, explică Ferent.
 
Înainte de a ajunge pe masa de operaţie, este bine să treci pe la chiropractor, mai spune medicul. 
 

Avem doar 3 chiropracticieni licenţiaţi în ţară 

 
Sunt 3 dar sute pe internet fiindcă acesta e trend-ul, spune Ferent. Tocmai de aceea, acesta îi roagă pe pacienţi să fie atenţi înainte să îşi aleagă un medic chiropractor. 
 

Costul tratamentului

 
O şedinţă este 150 lei, aşadar, per total, 450 de lei în 9 săptămâni cât durează tratamentul (3 şedinţe). 
 

Ce afecţiuni se pot dezvolta/ agrava pentru angajaţii care lucrează de acasă 

 
Statistica arată că numărul afecţiunilor cervicale în pandemie.  Fie că ţinem bărbia în piept, stăm aplecaţi sau cu cocosaţi, toate aceste poziţii au efecte negative asupra sănătăţii coloanei vertebrale, deşi nu ne dăm seama decât când apar dureri mai sâcâitoare. 
 

Ce „simptome” căpătăm de la o poziţie greşită în faţa ecranului 

 
 • Dureri de cap
 • Ameţeli
 • Ţiuit în urechi
 • Amorţeli pe braţ
 • Dureri cervicale 
 • Dureri de umăr 

 

De la dureri fizice la afecţiuni mentale 

 
De la ameţeli, unele persoane ajung să aibă atacuri de panică. Lucratul pe canapea, în pat sau pe fotoliu nu înseamnă şi „sănătos” pentru coloană. Iar în contextul pandemiei dar nu numai, starea fizică influenţează starea mentală.
 

Ce putem face pentru a proteja coloana vertebrală

 
Medicul pune accentul pe prevenţie şi oferă câteva sfaturi utile angajaţilor. „La noi nu există prevenţie. În străinătate, de exemplu în Suedia, la ora 8:00, oamenii ies în parc, aleargă, fac exerciţii fizice în natură. La mine, oamenii vin când deja nu se mai pot ridica de jos şi vin în pătură fiindcă nu mai pot merge. 
 
 
 • Monitorul să fie la nivelul ochilor 
 • La circa una-două ore de lucru, obligatoriu mişcare şi 15 minute pauză, cu rotaţii uşoare ale gâtului 
 • Prevenţia şi gimnastica medicală (15 minute/zi) sunt esenţiale 
 
„Coloana vertebrală se dezhidratează ca şi pielea în timp. Musculatura este cea care o ţine, daca ea e lucrată şi bine menţiunea, ea ajută coloana”, explică Ferent. 
 
 

Ce pot face autorităţile din România 

 
Specialistul crede că ministerul Educaţiei şi implici, profesorii de Sport, se pot implica mai mult în sănătatea copiilor.
„La fiecare început de semestru, profesorul de Sport să alinieze copii şi să facă o investigaţie şi să anunţe diriginta, pentru alte investigaţii”, recomandă Ferent.
 

Cele mai bune sporturi pentru coloana vertebrală 

 

 • Sala de sport
 • Alergat
 • Gimnastica medicala
 • Cursuri aerobic
 • Kinetoterapie 

 

„Nu puneţi presiune pe coloană. Genoflexiunile la sală, cu bara cu greutăţi pe umeri, spre exemplu, sunt bune pentru coapse dar distruge coloana vertebrală.  (...) Important e să se facă mişcare. Şi cel mai important e să daţi copiii la sport. Am copii la 11-12 ani cu scolioze, cu cifoze. E o perioadă de creştere şi au nevoie să facă sport”, conchide specialistul. 
 
 
Ferent a mai vorbit despre importanţa alegerii unui chiropractor bun, nu „autodidact”, fără studii şi experienţă fiindcă repercusiunile pot fi unele extrem de grave. 
 
„Am avut un pacient care a ajuns la protezare de şold din cauza asta. Înainte să mergi la cineva, te interesezi, ceri un feedback, nu te poţi juca cu sănătatea ta. Trebuie să mergi la cineva care are licenţă. În România nu există licenţă sau Corp de Control pentru chiropractori”, explică specialistul. 
 
Acesta mai povesteşte şi despre tratarea nou-născuţilor şi despre practica Enduro. 
 
 
 
 
 
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici