Healthcare Trends. Sănătatea pancreasului şi a colonului. Cum prevenim pancreatita şi cancerul de pancreas

  • Cum ne înbolnăveşte mâncarea? Dar fumatul şi alcoolul?
  • Cum ajută screening-ul colorectal în prevenţie şi tratarea bolii?
  • Cum prevenim sindromul de intestin iritabil, care afectează calitatea vieţii?
  • Stresul poate duce la ulcer?
6813 afişări
Imaginea articolului Healthcare Trends. Sănătatea pancreasului şi a colonului. Cum prevenim pancreatita şi cancerul de pancreas

Bolile pancreatice şi de colon: cu cât ştim simptomele, cu atât putem lucra la prevenţie. Prof. univ. şi medic primar de Gastroenterologie Andrada Seicean, de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca este invitata Healthcare Trends de vineri, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici

Cel mai frecvente intervenţii presupun colonoscopia, şi patologia bilio-pancreatică, un domeniu dificil din patologia digestivă, arată invitata. 

Medicul spune că pacienţii trebuie să pună accent pe prevenţie: screening-ul pentru cancer colorectal şi apoi, vizita la control, dacă sunt simptome. 

Categoria pacienţilor cu diabet zaharat, cu istoric familial de cancer de pancreas, cei cu simptome genetice trebuie să-şi facă, în mod obligatoriu prevenţia. Apoi, sunt pacienţi care au tulburări de  tranzit intestinal, dureri abdominale, cu tulbulări la înghiţire (disfagie), icter sau scăderi inexplicabile în greutate. 

Prevenţia în cancerul de pancreas. Ce să evităm

Prevenţia este vitală mai ales la pacienţii cu sindroame genetice, cei cu istoric de pancreatită sau cancer de pancreas în familie, dar şi cei cu diabet (orice diabet care apare după vârsta de 50 de ani trebuie investigat prin imagistică, recomandat fiind RMN-ul abdominal cu substanţă de contras). 

Oamenii mănâncă puţine fructe şi legume, dar ele pot reduce riscul de cancer de colon. Consumul de mezeluri, carne roşie, grăsime sunt cele care contribuie la acest risc, explică invitata. 

Apoi, consumul ridicat de alcool poate duce la cancere esofagian şi în sfera ORL. Apoi, fumatul ridică riscul pentru cancerul pancreatic, gastric. 

 Medicul vorbeşte şi despre noile tehnologii din domeniu şi demontează un mit des întâlnit, clarificând faptul că prelevarea biopsiei nu poate duce vreodată la declanşarea unui cancer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici