Healthcare Trends VIDEO. Tehnologiile-minune în Stomatologie. Codrin Untu, medic primar stomatolog şi director la clinicile Cardiodent si OzonoGrup, despre intervenţiile moderne

  • Dantura şi sănătatea orală, factor major pentru sănătatea întregului organism. Cum sunt adresate problemele de dantură dar şi nutriţie şi estetică la clinica Ozono?
  • Periuta de dinţi normală versus cea electrică? Ce recomandă specialistul?
  • Care sunt cele mai noi tehnologii în Stomatologie şi cum sunt ajutaţi pacienţii?
2171 afişări
Codrin Untu, medic primar stomatolog si director la clinicile Cardiodent si OzonoGrup a fost invitatul de vineri celei mai recente ediţii Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania.  
 
 
Invitatul arată că, după ce a terminat facultatea de Stomatologie, a lucrat ca asistent universitar, iar apoi, timp de zece ani, a ales domeniul Corporate. Apoi, s-a întors la prima dragoste a sa, unde a aplicat diverse principii şi lecţii învăţate din business, totul pentru a pune la dispoziţia pacienţilor săi servicii integrate. 
 
Frica de dentist sau problemele stomatologice grave precum şi cele ce ţin de estetică dentară pot găsi rezolvare în acelaşi loc. Specialistul în Stomatologie, Codrin Untu, arată cum, prin intermediul a două clinici create de el, ajută şi psihicul pacienţilor, dar şi zâmbetul acestora. 
 
Invitatul începe prin a arăta că multe boli generale încep şi sunt agravate de către probleme dentare. Pacienţii încep să înţeleagă lucrul acesta, şi că, lipsa unui dinte sau a mai multor dinţi reprezintă o problemă serioasă, care trebuie rezolvată pentru că nu afectează doar estetica sau doar masticaţia, ci afectează întregul organism, precum şi încrederea în forţele proprii şi chiar stima de sine. 
 

Cum „vindecăm” frica de dentist?

Frica de dentist e reală şi, de multe ori poate deveni o adevărată fobie sau provoca atacuri de panică şi anxietate. În cadrul emisiunii, medicul Codrin Untu arată rolul terapiei la stomatolog şi de ce unul dintre serviciile de psihologie de la Ozono ţine de îndepărtarea fobiei sau a fricii de dentist şi durere, totul, cu grijă şi etică faţă de pacient. 
 
Codrin Untu arată că un psihic sănătos este strâns legat de un zâmber frumos. „Dacă psihicul nu te ajută, nici măcar nu poţi zâmbi. (...) De multe ori, ajutorul unui psiholog te susţine în momentele în care ai întrebărila care nu îţi poţi găsi singur răspunsul”.
 
 

Ce servicii oferă Ozono?

 
Cardiodent si Ozon Grup, sunt două business-uri separate , fondate de către Codrin Untu. Ele au o parte comună, explică acesta dar sunt diferite şi separate la nivel de abordare, de gândire strategică, mai exact. Cardiodent a pornit ca un business de familie, iar medicul a fost ajutat de către părinţii săi - mama, stomatolog iar tatăt, medic cardiolog. Iar aşa a apărut Cardiodent, care, ulterior, după multă muncă, a ajut la înfiinţarea Clinicii Ozono. 
 
Ozono este o clinică premium ce duce la superlativ munca de la Cardiodent, explică invitatul. 
 
Ozono este acea clinică înfiinţată pentru oamenii care îşi doresc tot ceea ce poate fi mai bun în ceea ce priveşte tratamentul stomatologic şi nu numai, pentru că am extins aria serviciilor medicale şi am încercat şi încercăm o abordare mai vastă, o abordare, să zicem, holistică. Nu doar a părţii de dantură, cu care se asociaza Stomatologia în mod direct, ci şi a părţii de Estetică, de frumuseţe. Şi pentru că dantura nu poate fi separată de restul feţei - de extremitatea cefalică sau de cap - am încercat să extindem această abordare pentru sănătate şi pentru frumuseţe de la nivelul danturii la nivelul întregii feţei. (...) Totodată am adus şi aceste specialităţi medicale - partea de nutriţie şi colaboratori pe partea de psihologie. Am integrat şi Psihologia în conceptul Ozono pentru că omul modern are nevoie de sfaturi bune şi de ajutor competent de specialitate în toate domeniile vieţii”
 

Cele mai frecvent întâlnite intervenţii la Ozono  şi Cardiodent

 
Pacienţii vin pentru tot felul de afecţiuni stomatologice, de la probleme minore, la unele extrem de grave. Din fericire, clinicile au aparatură modernă şi oferă servicii integrate, mai arată dentistul.
 
În general, la Ozono suntem profilaţi pe intervenţii complexe pentru că dispunem de aparatura necesară. Avem laborator de radiologie în cadrul clinicii, inclusiv computer tomograf, precum şi bloc operator acreditat, în care se pot face intervenţii cu anestezie generală. (...) în general, vin persoane care au nevoie de reabilitarea întregii danturi, persoane care vin din alte zone ale ţării dar şi pentru că sunt anumite intervenţii de implantologie şi de chirurgie maxilo-facială pe care noi le realizăm în premieră pentru aceasta zonă a ţării”, explică Untu.
 
 

Care sunt cele mai noi tehnologii în Stomatologie?

 
Intervenţia de Four on Six - sub acest nume generic sunt toate protezările imediate de implanturi. Sunt intervenţii care în alte ţări occidentale se fac de mulţi ani, dar în România abia acum prind teren. Codrin Untu arată că aceste interventii se fac pentru reabilitarea întregii guri în 24 de ore. „Se extrag dinţii nerecuperabili. Aceste intervenţii se fac întotdeauna când au mai rămas puţini dinţi sau dinţii care nu mai pot fi recuperaţi. Practic, se extrag resturile sau dinţii care mai există şi se reface pe implant întreaga dantură”, arată stomatologul. 
 
Invitatul vorbeşte despre Four on Six ca fiind o intervenţie miraculoasă pentru pacienţii care suferă de mult timp din cauza danturii. 
 
O altă intervenţie-minune este One day Dentistry - aparatura de cabinet care îţi permite să realizezi într-o singură zi lucrările pentru care un pacient, în mod normal, în stomatologia tradiţională, ar fi aşteptat săptămâni sau luni. 
 
Practic, există mai multe etape digitalizate care permit un flux de lucru extrem de rapid. Astfel, pacientul se prezintă pe baza unui plan de tratament agreat anterior. Toate intervenţiile pregătitoare, reparatul dinţilor şi aşa mai departe, tot ceea ce trebuie făcut pentru a face lucrarea protetică, se fac la începutul şedinţei. Dupa care, se face amprentare digitală - care este un confort, un câştig de confort extraordinar pentru pacient - ea evitând acele amprentări neplacute. Amprentarea digitală se face cu un scanner intraoral care are grosimea unui stilou. Există etape de laborator în care pacientul poate rămâne în clinică sau se poate plimba. ulterior,l se face adaptarea primară şi aplicarea lucrării. Practic, un pacient a venit azi dimineaţă fără dinţi, pleacă seara cu lucrări definitive realizate din material premium şi aici ne referim la zirconiu, ceramică  pe zirconiu sau chiar ceramica pe schelet mecanic”, mai explică Untu. 
 
 

Ce trebuie să ştim despre controlul la dentist şi folosirea periuţei

 
 
Perioada optima pentru controalele profilactice este de şase luni dar sunt afecţiuni care necesită controale mai frecvente, precum paradontoza, o afecţiune des întâlnită, punctează invitatul. Exemplul cel mai cunoscut este boala parodontală. 
 
Şi pentru că paradontoza poate fi ţinută la distanţă cu un periaj corect şi complet, ce să alegem? Periuţă clasică sau electrică? 
 
Specialistul Codrin Untu spune că alegerea este în funcţie de dexteritatea pe care o avem atunci când ne spălăm dinţii. Totuşi, periuţa electrică este recomandată celor cu dexteritate mai redusă, precum copiii şi vârstnicii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici