Ieşi pe plus. Ce instrumente de economisire putem folosi? Cum construim un portofoliu de economisire şi de investiţie? Invitat: Alin Iacob, partener la comparatorul bancar Conso

  • Cum putem economisi eficient? Care sunt cele mai bune instrumente de economisire?
  • Ce reguli trebuie să respectăm pentru a ieşi mereu pe plus sau măcar, să nu ieşim pe minus?
  • Ce funcţionalităţi are comparatorul Conso?
1290 afişări
Imaginea articolului Ieşi pe plus. Ce instrumente de economisire putem folosi? Cum construim un portofoliu de economisire şi de investiţie? Invitat: Alin Iacob, partener la comparatorul bancar Conso
Cu toţii ne dorim să economisim şi să avem o viaţă cu abundenţă financiară. Cum ajungem la acest deziderat într-o economie mereu fluctuantă pe fondul pandemiei şi instabilităţii politice?
 
Alin Iacob, partener la comparatorul bancar Conso este invitatul ediţiei de joi Ieşi pe plus, o emisiune realizată de MEDIAFAX în parteneriat cu CEC Bank. Acesta prezintă cele mai importante elemente de care trebuie să ţinem cont în viaţa de zi cu zi când vine vorba de bani, dar şi cum putem folosi adecvat instrumentele financiare disponibile.

Cum (să evităm) îndatorirea?

„Cine nu cască ochii, deschide punga”, spune invitatul, care începe discuţia cu importanţa unei conduite prudente atunci când oamenii abordează relaţia cu institutiile financiare.
 
„Pentru că haideţi sa-nţelegem că banii sunt bunuri fungibile. Nu contează nici de unde îi iei, sub formă de credit sau de descoperiri de cont. Tot ceea ce contează este să faci rost de ei atunci când nu îi ai şi ai nevoie de ei, şi asta, la un cost cât mai redus. Iar atunci când îţi prisoseşte, este bine să alegi acele instrumente de economisire care îţi aduc cel mai bun randament, în condiţiile tipului de risc care consideri tu că ţi se potriveşte cel mai bine”, explică Iacob.
 
Apoi, una dintre marile greseli ale administrarii bugetului personal pe care o fac adesea in consumatorii o reprezintă încălcarea învăţăturii provenite dintr-un alt proverb românesc, spune invitatul şi anume: „Întinde-te doar atât  cât îţi este plapuma”. Cu alte cuvinte, este bine să
încercăm să evităm excesele de orice tip, consideră Iacob.
 
În plus, este indicat să alegem înţelept pe ce ne dăm banii, oricât ne-am dori obiectul respectiv.
 
„Este bine să înţelegem bunăoara că o maşină scumpă nu reprezintă o investiţie, ci mai degrabă o cheltuială. Să ţinem cont de faptul că a doua zi după ce am cumpărat-o, ştim cu toţii, valorează cu cel putin 10, poate chiar 20% mai puţin şi presupune şi multe alte cheltuieli: cu întreţinerea, revizii, reparaţii, RCA, CASCO, dar şi cu combustibilul, şi în ultima vreme cheltuielile cu combustibilul au crescut foarte mult”, mai arată specialistul.
 
Invitatul vorbeşte, de asemenea şi despre cum acumularea de datorii prea mari ş cum asta ne poate conduce la situaţia de a ne supraîndatora şi apoi risca o „croire” nepotrivită a vieţii de zi cu zi.
 
 „Atenţie, să cheltuim cât avem, să nu ne întindem, să nu ne împrumutăm prea mult şi să nu ne facem un stil de viaţă pentru care să suferim”, recomandă Iacob. 

Cum economisim corect?

Apoi, expertul vorbeşte despre administrarea bugetului personal şi cum să economisim corect.
 
Iacob spune că este vitală economisirea unei sume de bani în paralel cu plasarea ei ulterioară în diverse instrumente de economisire sau de investiţii, fie că este vorba de depozite bancare, fie că este vorba de fonduri de investiţii, sau despre acţiuni, evident, în funcţie de profilul de risc al fiecăruia.
 
„Mai vin cu un proverb sau cu în principiu, foarte cunoscut în lumea financiară, şi anume de a nu pune toate ouăle în acelaşi coş. Deci a ne diversifica pe cât posibil plasamentele. În felul acesta, probabil, vom rata profitul maxim dar în mod cert vom evita şi pierderea totală”, mai spune invitatul. 
 
În cadrul emisiunii, Alin Iacob vorbeşte despre Conso şi cum să ne construim un portofoliu de economisire şi de investiţie cât mai diversificat, dar şi despre cheltuielile la români.
 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici