Ieşi pe plus, ora 12:00. Creditul ipotecar şi economisirea lunară. Sfaturi practice de la Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro

  • Creditul ipotecar: cum ne pregătim pentru el şi cum îl achităm mai repede?
  • Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro vorbeşte despre tipurile de fonduri în care trebuie să punem bani lunar.
  • Care sunt cele mai întâlnite greşeli în gestionarea veniturilor şi cum să gestionăm eficient bugetul, prin acţiuni simple?
5920 afişări
Imaginea articolului Ieşi pe plus, ora 12:00. Creditul ipotecar şi economisirea lunară. Sfaturi practice de la Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro

Ieşi pe plus, ora 12:00. Creditul ipotecar şi economisirea lunară. Sfaturi practice de la Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro

Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro este invitata  ediţiei de joi Ieşi pe plus, o emisiune realizată de MEDIAFAX în parteneriat cu CEC Bank.  

Cele mai întâlnite greşeli în gestionarea banilor 

  • Lipsa unui buget lunar, în scris 
Irina Chiţu spune că este vital să avem un buget personal sau în familie, în scris, lunar. „Bugetul este o oglindă. Aşa aflăm ce bani ne intră în casă şi ce bani ies din casă şi unde putem aduce îmbunătăţări. Văzând asta, vedem fiecare cheltuială, oricât de mică şi găsim soluţii să reducem cheltuielile, sau să mărim veniturile”.
  • Economisirea la final de lună, după plata utilităţilor 
Înloc să economisim doar la final de lună, ar trebui să facem asta înainte de orice altceva. „Mai important este să ne plătim pe noi înşine şi să economisim, imediat ce ne-a intrat salariul”, spune invitata.
 
Procentul recomandat pentru economisire este cel puţin 10% din venitul lunar, deşi, ideal este 20% din venit să meargă către economii şi planuri de viitor. 
  • 20% pentru economii 
  • 50% pentru cheltuieli necesare (aici intră şi ratele la credite ipotecare) 
  • 30% pentru dorinţe 
Experta spune că o altă greşeală este că tindem să nu vedem cheltuielile mici, cum ar fi banii daţi pe ţigări (circa 7.200 de lei pe an): „practic, două luni din anul tău, din munca ta, se duc pe fum”.
 
Irina Chiţu spune că este indicat să ţinem un buget lunar şi, la final de an, să vedem, retrospectiv domeniile cu cheltuielile cele mai mari şi să ne redresăm. 
 
Îainte de a trece la capitolul investiţii, specialista spune că este de preferat să avem deja obiceiul format de a economisi. 

Creditul ipotecar: cum îl dovedim?

Când te împrumuţi, să fie maxim 25% din venit, mai recomandă Chiţu. Apoi, e bine să plăteşti ratele în avans, cu reducerea perioadei. 
 
Din prima rată din scadenţarul pe credit ipotecar pe 30 de ani 75% sunt dobânzi şi comisioane şi doar 25% cât dai tu înapoi. 
Când ai bani în plus, este bine să mergi să rambursezi anticipat, dar cu reducerea perioadei de creditare. Orice sumă rambursată se calculează direct din principal, deci îţi scade soldul. Rambursările în avans se fac ce mai eficient la începutul creditului, în ziua scadenţei sau imediat după”, explică Chiţu.
 
Directorul comparatorului bancar FinZoom.ro oferă şi câteva sfaturi despre cum să alegem eficient creditul. „Întâi te întrebi „Am nevoie de credit”? Este o decizie pe termen lung şi nu trebuie să te îndatorezi Şi nu te duci întâi la bancă să întrebi, ci îţi faci tu calculul. Apoi să faci un exerciţiu de economisire, pentru a vedea dacă poţi pune deoparte rata respectivă” şi desigur, apoi, să  dai avansul. Vital este şi altceva: creditul trebuie luat în moneda în care iei tu salariul”. 
 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici