Prima pagină » Economic » România se luptă cu scumpirile, în timp ce Europa le ține sub control. Cum arată inflația în zona euro vs. România

România se luptă cu scumpirile, în timp ce Europa le ține sub control. Cum arată inflația în zona euro vs. România

Comparativ, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 2,6% în iulie 2024, în creştere de la 2,5% în iunie. Cu un an înainte, rata a fost de 5,3%. În România, în luna iunie 2025, rata inflației este estimată la 5,1%, potrivit BNR.
România se luptă cu scumpirile, în timp ce Europa le ține sub control. Cum arată inflația în zona euro vs. România
Sursa foto: AI

Cât de mult a crescut inflația în România?

Conform BNR, rata anuală a inflației în România, în luna iunie 2025, este estimată la 5,1%. Aceasta este o ușoară creștere față de perioada anterioară, dar se anticipează că va începe o tendință descendentă începând cu trimestrul următor.

În mai 2025, inflația anuală armonizată (IAPC) a fost de 5,4%, comparativ cu 4,9% în apriliecea mai ridicată din UE. INS a raportat o rată similară de 5,45% în mai. 

Componentele principale care au accelerat inflația în România au fost:

  • Servicii: circa 7,09%
  • Produse alimentare:  circa 6,53%
  • Bunuri nealimentare: circa 4,0%

De asemenea, estimările BNR indică o inflație de 5,1% la finalul trimestrului II 2025, în scădere spre 3,4% la finele lui 2026

Dacă vorbim despre energie, schema de plafonare a prețului la energie electrică a expirat la 30 iunie, iar BNR estimează o posibilă majorare de +15% în iulie.

Așadar, spre deosebire de scăderea prețurilor la energie din zona euro, România se confruntă cu creșteri substanțiale, în special după eliminarea plafonului, iar evoluțiile viitoare indică riscuri suplimentare.

Inflația în România în 2024

Comparativ, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 2,6% în iulie 2024, în creştere de la 2,5% în iunie. Cu un an înainte, rata a fost de 5,3%. O ușoară creștere a prețurilor a avut loc în servicii în 2025, însă prețul alimentelor și al energiei a fost ușor ținut sub control de schema de plafonare.

De asemenea,rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a fost de 2,8% în iulie 2024, în creştere de la 2,6% în iunie. Cu un an înainte, rata era de 6,1%.

Aceste cifre au fost publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Inflația din zona euro a crescut cu o zecime în iunie, ajungând la 2%

Inflația din zona euro a crescut cu o zecime în luna iunie, ajungând la o rată anuală de 2%, susținută de serviciile și alimentele proaspete, precum și de o scădere mai mică a prețurilor la energie, potrivit datelor preliminare publicate marți de Eurostat, notează EFE.

Concret, inflația în sectorul serviciilor s-a situat la 3,3%, cu o zecime mai mult decât în mai, în timp ce prețurile alimentelor proaspete au crescut cu 4,6%, cu trei zecimi mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor oficiului european de statistică.

Prețul energiei continuă să scadă

Prețul energiei, pe de altă parte, a scăzut cu 2,7% în luna a șasea a anului, o scădere mai mică decât cea de 3,6% înregistrată în mai.

În schimb, prețul alimentelor procesate, al alcoolului și tutunului a scăzut cu două zecimi (de la 2,9% la 2,7%), iar cel al bunurilor industriale neenergetice a scăzut cu o zecime (de la 0,6% la 0,5%).

La rândul ei, inflația de bază – care exclude categoriile cele mai volatile, precum alimentele și energia și este referința Băncii Centrale Europene (BCE) – s-a menținut stabilă în iunie la o rată anuală de 2,3%.

Această creștere a inflației nominale din zona euro este prima din acest an, un an care a început cu o rată anuală de 2,5% în ianuarie și care apoi a scăzut treptat la 2,3% în februarie, 2,2% în martie și aprilie, și 1,9% în mai.

Obiectivul de 2%

Chiar și așa, această creștere a prețurilor se situează în linie cu obiectivul pe termen mediu de 2% urmărit de BCE prin deciziile sale de politică monetară, care au dus la opt reduceri ale dobânzilor, cea mai recentă având loc la ședința din iunie, când rata a fost redusă la 2%.

Publicarea acestor date coincide cu desfășurarea anuală a prestigiosului forum al băncilor centrale de la Sintra (Portugalia), la care participă și președinta BCE, a cărei următoare reuniune pe tema dobânzilor este programată pentru 24 iulie.

În ultimele sale intervenții publice, Christine Lagarde a susținut că, la nivelul actual al dobânzilor BCE, moneda unică este „într-o poziție bună pentru a naviga în circumstanțe incerte”, deși a avertizat și asupra riscurilor în scădere cu care se confruntă economia europeană din cauza tensiunilor globale.

Inflația pe țări

În ceea ce privește țările din zona euro, cea mai mare inflație în iunie a fost înregistrată în Estonia, cu o rată de 5,2%, urmată de Slovacia (4,6%), Croația (4,4%), Letonia (4%), Grecia (3,6%), Austria (3,2%), Lituania (3,1%), Belgia și Țările de Jos (2,8%), Malta și Slovenia (2,5%) și Luxemburg (2,4%).

Inflația de 2,2% înregistrată în iunie în Spania a fost cu două zecimi peste media zonei euro și cu o zecime peste cea din Portugalia (2,1%) și cu două zecimi peste cea din Germania, unde s-a situat la media de 2%.

Doar trei țări au avut o creștere a prețurilor sub media zonei euro în iunie: Finlanda (1,9%), Italia (1,7%) și Irlanda (1,6%).