Conform BNR, rata anuală a inflației în România, în luna iunie 2025, este estimată la 5,1%. Aceasta este o ușoară creștere față de perioada anterioară, dar se anticipează că va începe o tendință descendentă începând cu trimestrul următor.
În mai 2025, inflația anuală armonizată (IAPC) a fost de 5,4%, comparativ cu 4,9% în aprilie – cea mai ridicată din UE. INS a raportat o rată similară de 5,45% în mai.
Componentele principale care au accelerat inflația în România au fost:
De asemenea, estimările BNR indică o inflație de 5,1% la finalul trimestrului II 2025, în scădere spre 3,4% la finele lui 2026
Dacă vorbim despre energie, schema de plafonare a prețului la energie electrică a expirat la 30 iunie, iar BNR estimează o posibilă majorare de +15% în iulie.
Așadar, spre deosebire de scăderea prețurilor la energie din zona euro, România se confruntă cu creșteri substanțiale, în special după eliminarea plafonului, iar evoluțiile viitoare indică riscuri suplimentare.
Comparativ, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 2,6% în iulie 2024, în creştere de la 2,5% în iunie. Cu un an înainte, rata a fost de 5,3%. O ușoară creștere a prețurilor a avut loc în servicii în 2025, însă prețul alimentelor și al energiei a fost ușor ținut sub control de schema de plafonare.
De asemenea,rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a fost de 2,8% în iulie 2024, în creştere de la 2,6% în iunie. Cu un an înainte, rata era de 6,1%.
Aceste cifre au fost publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.