Ieşi pe plus VIDEO. Unde este mai bine să îţi investeşti economiile? Despre criptomonede şi portofolii de investiţie, cu Tim Marian, consultant financiar

  • Ce greşeli când dorim să strângem bani?
  • Cum alegem corect modalitatea de investiţie?
  • Cum ne putem informa înainte să alegem un domeniu de investiţie?
  • Ce părere are expertul despre criptomonede?
4524 afişări
Tim Marian, consultant financiar, vorbeşte despre economisire şi posibilităţi de investiţii pentru orice buzunar, în cea mai recentă ediţie Ieşi pe plus, o emisiune realizată de MEDIAFAX în parteneriat cu CEC Bank.
 
Expertul spune că, înainte de toate, trebuie să te gândeşti ce fel de om eşti şi ce tip de temperament ai: dacă îţi place să îţi asumi riscuri sau preferi variantele mai sigure. „Dacă ai un apetit mare pentru risc, atunci sunt investiţii potrivite pentru persoana respectivă. Eu sunt de părere şi întotdeauna am recomandat la toţi să aibă o abordare diversificată în toate, din punct de vedere al investiţiei”, spune Marian. 
 
În cadrul emisiunii, invitatul pune degetul pe rană, aducând în vedere lipsurile ţării când vine vorba de modalităţi de investiţie: „Problema României este că nu este foarte bine dezvoltată partea asta de private banking, asset management, portfolio management. Potenţial există, chiar am văzut oameni care aveau un portofoliu, eu zic chiar extravagant. Dar cred că ai putea realmente, dacă vrei să fie cât mai simplu, ai putea cu orice sumă de bani să începi să investeşti”.

Ce greşeli apar când vrem să economisim?

Consultantul financiar arată una dintre greşelile des făcute atunci când ne gândim să economisim. „Oamenii greşesc când au impresia că trebuie să facă economii mari, milioane de dolari sau de euro. Totul începe cu un RON. Un euro. Un dolar. Şi atunci, cel mai important este de fapt obiceiul ca să începi să investeşti cât mai mult şi diversificat”. 
 
Tim Marian spune că, spre exemplu, o persoană care câştigă 3.000 lei poate pune deoparte 100 lei şi cu ei să deschidă un cont de investiţii pentru a începe să investească la bursă. Desigur, dacă are cum, se poate asocia cu un amic sau rudă şi să ia un credit pentru un apartament pe care îl pot da în chirie şi scoate bani. 
 
Expertul vorbeşte şi despre inflaţie şi cum ne poate afecta economiile. „Există posibilitatea, există şansa să crească rata de inflaţie şi atunci, daca ţin mulţi bani lichizi, o să am anumite probleme în viitor”. 

De unde ne putem informa înainte de a ne hotărî ce şi cum să investim?

Tim Marian oferă câteva surse de informare: Blomberg, Reuters, CNBC. Expertul recomandă oamenilor să citească cât mai mult şi zilnic daca vor să aleagă o modalitate de investiţie, pentru a putea face asta la momentul potrivit şi cu cunoştinţele necesare.

Au oamenii bogaţi dileme financiare?

Toţi au exact aceleaşi probleme, spune invitatul. „Sunt foarte puţini oameni pentru care banii sunt îndeajuns, şi dacă au 10 milioane de dolari chiar, pentru că aici este vorba de stilul de viaţă. Dar diferenţa dintre oamenii care au foarte mulţi bani şi oamenii care au bani mai puţini nu este o diferenţă de capacitate, ci de prioritate”, spune Tim Marian, care explică cum ar trebui să ne raportăm la banii noştri. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici