Cerşitul - drept la liberă exprimare, în Irlanda

Autorităţile irlandeze vor să schimbe legislaţia care califică cerşitul o infracţiune după ce o instanţă din Dublin a stabilit recent că cerşitul poate fi considerat dreptul omului la liberă exprimare, relatează independent.ie.

6 afișări
Imaginea articolului Cerşitul - drept la liberă exprimare, în Irlanda

Cerşitul - drept la liberă exprimare, în Irlanda

Oficiali din Departamentul de Justiţie au spus că vor analiza o posibilă înlocuire a Actului Vagrancy, care a fost considerat neconstituţional de Înalta Curte, în martie. Statul a decis să nu facă apel la decizia Curţii Supreme în privinţa acestei deciziei.

Legea care combate cerşitul în stradă a fost contestată la Înalta Curte de către Niall Dillon, un localnic din Dublin, în baza dreptului la liberă exprimare. Dillon, absolvent de universitate, dar care trăieşte pe străzi după ce a trecut print-o serie de întâmplări neplăcute, a fost arestat de poliţişti, care l-au găsit cerşind, în Dublin, în 2003.

Avocatul său a argumentat cu succes că legislaţia, introdusă în perioada de sărăcie maximă a populaţiei, neagă de fapt dreptul la liberă exprimare.

Dillon risca să facă o lună de închisoare. Ironic, în ziua în care a fost arestat în faţa unui supermarket, Dillon bea o cafea şi mânca un sandviş oferite de un director pentru că reuşise să împiedice un furt din magazin.

De când instanţa a dat această decizie, Guvernului i s-a cerut să schimbe legislaţia. Purtătorul de cuvânt al Departamentul de Justiţie a spus că "noua lege este pregătită în linie cu întreaga decizie scrisă a Curţii din acest caz".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici