Chiuariu: E bine să existe comisia specială de la Cotroceni, pentru a nu fi o decizie politică

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a refuzat, miercuri, să comenteze decizia Curţii Constituţional până la publicarea motivării acestei decizii, el apreciind însă că este bine să existe o comisie specială la Cotroceni, pentru ca decizia privind urmărirea penală a miniştrilor să nu fie una politică.

2 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: E bine să existe comisia specială de la Cotroceni, pentru a nu fi o decizie politică

Chiuariu: E bine să existe comisia specială de la Cotroceni, pentru a nu fi o decizie politică

"Fără să ştiu la ce se referă exact Curtea, de ce consideră acele prevederi neconstituţionale, vorbim degeaba. Şi ieri şi astăzi au fost luări de poziţie politice, fără nicio legătură cu conţinutul deciziei", a spus el.

"Eu aş vrea să văd, totuşi, motivarea. (...) O să aşteptăm motivarea Curţii, care ne va spune, în acelaşi timp, care sunt criticile de neconstituţionalitate şi cum poate fi pusă legea de acord cu legea constituţională", a precizat ministrul Justiţiei.

Potrivit lui Chiuariu, "este foarte clar că nu modificările aduse de ordonanţă, cum ar fi compunerea comisiei din judecători, au fost avute în vedere de către Curte, ci întreg articolul respectiv, care se referă la comisia specială".

Tudor Chiariu s-a pronunţat în favoarea existenţei unei astfel de comisii, întrebat cum este mai bine - să existe această comisie sau preşedintele să dea singur avizul pentru începerea urmăririi penale în cazul membrilor Guvernului.

"Din punctul nostru de vedere, şi ni l-am exprimat prin promovarea ordonanţei, e bine ca această comisie să existe şi ca această decizie să nu fie una politică, să nu fie un instrument politic în mâna preşedintelui, cum vedem că a devenit în ultima vreme, ci să fie o decizie juridică şi să împiedice abuzurile împotriva membrilor Guvernului", a opinat ministrul.

El a explicat că, în momentul de faţă, ordonanţa este în vigoare. "De la momentul publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial, există un termen de 45 de zile prevăzut de Constituţie în care Parlamentul şi Guvernul au obligaţia de a pune în acord cu Constituţia prevederile declarate neconstituţionale", a declarat Chiuariu.

Întrebat dacă va merge la audieri la comisie, în cazul în care aceasta îşi va continua activitatea într-o formă sau alta, Chiuariu a răspuns: "Bineînţeles, fără îndoială".

Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale unele prevederi ale Legii răspunderii ministeriale şi cele ale Ordonanţei referitoare la componenţa Comisiei speciale de la Cotroceni, astfel că această comisie este dizolvată, iar orice procuror din Direcţia Naţională Anticorupţie sau Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie poate cere urmărirea penală a unui ministru sau fost ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici