Concluzii devastatoare în urma unui control al Ministerului Educaţiei la ARACIP. Ce au descoperit inspectorii

Hotărâri emise cu încălcarea legii, prin depăşire de competenţă, persoane angajate care nu au trecut prin instituţie, nereguli cu privire la stabilirea taxelor de autorizare şi acreditare au fost găsite în urma unui control făcut de Ministerul Educaţiei la ARACIP.

4916 afișări
Imaginea articolului Concluzii devastatoare în urma unui control al Ministerului Educaţiei la ARACIP. Ce au descoperit inspectorii

Sursa foto: Mediafaxfoto

Ministerul Educaţiei a fost sesizat de mai multe unităţi de învăţământ preuniversitar cu privire la existenţa unor încălcări ale prevederilor legale de către ARACIP, astfel că a dispus un control care a avut loc în perioada 12 - 20 iulie 2021.

Concluziile sunt devastatoare.

Corpul de control arată că la nivelul ARACIP există o comunicare defectuoasă cu furnizorii de educaţie, funcţionarea acestora fiind grav afectată. În plus, mai multe hotărâri ale BEX ARACIP au fost emise cu încălcarea prevederilor legale în vigoare şi cu depăşirea competenţelor legale. În hotărârile BEX apar inclusiv indicatori de performanţă altfel decât sunt reglementaţi de legea educaţiei, în condiţiile în care Consiliul ARACIP are competenţa legală de a analiza şi aproba standardele şi indicatorii.

„Analizând activitatea BEX sub aspectul emiterii hotărârilor, au fost depistate mai multe Hotărâri cu putere decizională, toate emise în condiţii de nelegalitate”, arată Ministerul Educaţiei.

De asemenea, în urma controlului au fost identificate situaţii în care există premisele încălcării regimului juridic privind conflictul de interese. Există dosare juridice în care conducerea ARACIP are dublă calitate, de reclamant în calitate de persoană fizică şi de pârât în calitate de reprezentant al instituţiei, arată Ministerul, după control

„ARACIP, în calitatea sa de angajator, a fost chemată în instanţă de către proprii angajaţi, printre care se numără conducerea instituţiei şi consilierul juridic al acesteia. S-au creat astfel premisele unui vid decizional cu privire la asigurarea conformă a reprezentării în instanţă. De menţionat este faptul că aceştia nu au întreprins nicio diligenţă pentru apărarea ARACIP în faţa instanţelor judecătoreşti, într-un dosar în care aveau calitatea de reclamanţi; mai mult decât atât, au acţionat în numele instituţiei ale cărei interese aveau obligaţia să le apere, pentru a fi satisfăcut un interes personal pe care aceştia îl aveau”, conform raportului de control.

Totodată, au fost constatate şi alte situaţii în care există premisele încălcării regimului juridic privind conflictul de interese, pentru care MEN nu are competenţă legală, astfel că vor face obiectul verificărilor organelor de cercetare penală.

Specialiştii din MEN au constatat şi nereguli cu privire la stabilirea taxelor de autorizare/acreditare. Cei de la ARACIP ar fi refuzat punerea la dispoziţia echipei de control a documentelor solicitate.

Au fost constatate nereguli privind angajarea şi prestarea efectivă a activităţii de către o persoană, care deşi primea luna salariul, nu desfăşurarea activităţii şi prezenţa ei efectivă la sediul instituţiei nu a putut fi dovedită. Şi în acest caz, conducerea ARACIP ar fi refuzat să pună la dispoziţia echipei de control documentele solicitate, potrivit MEN.
„Organele de cercetare penală vor fi sesizate cu privire la această situaţie”, arată reprezentanţii Ministerului.

O situaţie şi mai gravă depistată este aceea că evaluarea conducerii ARACIP este realizată de personalul din subordinea acesteia, fără nicio bază legală.

„Potrivit fişelor de evaluare prezentate, evaluarea preşedintelui ARACIP a fost realizată de către membrii BEX ARACIP, fără ca legiuitorul să confere acestei structuri atribuţii în acest sens”, arată MEN.

O neregulă flagrantă este şi în privinţa cererii lui Şerban-Constantin Iosifescu, înregistrată la MEC la 7 aprilie 2020 de menţinere în funcţia de preşedinte al ARACIP pentru o perioadă de 3 ani peste vârsta standard de pensionare (10 mai 2020 - 9 mai 2023), care a fost aprobată în aceeaşi dată, fără a se emite, însă, Ordin de Ministru în acest sens. „Cererea nu a fost reînnoită şi transmisă angajatorului spre aprobare după trecerea unui an de zile, aşa cum prevede Art. 56, alin. (4) din Legea nr. 53/2003”.

Au mai fost găsite nereguli grave care privesc Registrul de intrări/ieşiri al ARACIP: documente înregistrate fără indicativ numeric unic, date de înregistrare a actelor care intră în unitate fără ordine cronologică, documente înregistrate fără provenienţă, locuri libere păstrate în registru fără a fi barate şi multe altele.

După controlul realiza, s-a sesizat Comisia de disciplină a Ministerului Educaţiei cu privire la managementul defectuos al conducerii ARACIP, s-a sesizat Comisia de disciplină a Ministerului Educaţiei cu privire la încălcarea prevederilor Regulamentul de organizare şi funcţionare al Corpului de Control din Ministerul Educaţiei de către preşedintele şi vicepreşedintele ARACIP. De asemenea, se va sesiza ANI cu privire la posibila încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese, de către preşedintele ARACIP, Constantin Iosifescu, de către vicepreşedintele ARACIP, Constanţa Mihăilă, de către şeful departamentului Acreditare Gabriela Alina Paraschiva şi de către consilierul juridic Alina Râpă.

De asemenea, se sesizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti privind posibila încălcare a unor dispoziţii cu caracter penal de către persoanele responsabile din cadrul ARACIP şi se sesizează Curtea de Conturi pentru verificarea condiţiilor de încheiere a contractelor civile între ARACIP şi evaluatorii externi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici