Directori şi foşti şefi ai INHGA, deferiţi justiţiei

Procurorii anticorupţie au trimis în judecată trei directori şi un şef contabil din conducerea Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru prejudicierea instituţiei cu peste 170.000 de euro.

14 afișări
Imaginea articolului Directori şi foşti şefi ai INHGA, deferiţi justiţiei

Directori şi foşti şefi ai INHGA, deferiţi justiţiei

Au fost trimişi în judecată Petre Stanciu - director la INHGA şi Marinela Simota - director ştiinţific la INHGA, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în forma participaţiei improprii, precum şi Ecaterina Porumbelu - fost director economic la INHGA şi Violeta Dupu - fost şef Serviciu Financiar contabilitate la INHGA, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2004 - septembrie 2005, cei patru inculpaţi, având funcţii de conducere în cadrul INHGA (unicul institut naţional de specialitate care reprezintă România în domeniul hidrologiei, hidrogeologiei şi gospodăririi apelor atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional) şi-au îndeplinit cu ştiinţă, în mod defectuos, atribuţiile de serviciu, încălcând normele legale referitoare la încheierea şi derularea convenţiilor civile de prestări servicii cu terţe persoane fizice. Prin aceasta au cauzat o pagubă de 555.290,80 de lei (170 de mii de euro) institutului, obţinând avantaje patrimoniale pentru prestatorii de servicii.

Concret, serviciile au fost achiziţionate în condiţiile în care, la nivelul institutului nu a fost fundamentată la începutul anului necesitatea obiectivă a achiziţionării acestor servicii, cu stabilirea certă a naturii serviciilor de achiziţionat (expertiză, consultanţă, asistenţă tehnică, traduceri, etc.), nu a fost pentru fiecare serviciu în parte identificat ferm obiectul acestuia, iar pentru achiziţionarea serviciilor nu s-a procedat la estimarea valorii acestor servicii. Convenţiile civile de prestări servicii încheiate (expertize de mediu, consiliere tehnică, traduceri, cercetare tehnologică aferentă activităţilor de hidrologie, hidrogeologie şi gospodărirea apelor) nu au avut viza Compartimentului Juridic şi asupra acestora nu a fost exercitat controlul financiar propriu, fiind semnate doar de directorul institutului. Persoanele fizice cu care institutul a încheiat convenţiile civile de prestări servicii nu îndeplineau condiţiile legale în materie care să le confere capacitatea de a încheia astfel de acte juridice, nefiind persoane fizice autorizate/acreditate să exercite profesii libere, respectiv să presteze serviciile la care s-au obligat, afirmă DNA.

De asemenea, în lunile decembrie 2005 şi aprilie 2006, inculpaţii Petre Stanciu şi Marinela Simota, i-ar fi determinat pe şefii de secţii şi laboratoare să întocmească înscrisuri care să ateste fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, pentru a acoperi neregulile constatate în urma unui control al Curţii de Conturi privind plata nelegală a unor prestatori de servicii în perioada ianuarie 2004 - septembrie 2005.

Dosarul a fost înaintat la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici