EXCLUSIV: Judecătoarea Maria Huza, achitată la cererea acuzării

Judecătoarea Maria Huza a fost achitată de acuzaţiile aduse de procurorul anticorupţie Doru Ţuluş, după ce în finalul procesului acuzarea a cerut absolvirea de vină a acesteia, instanţa constatând faptul că infracţiunii "îi lipseşte unul din elementele constitutive", potrivit actelor din dosar.

333 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Judecătoarea Maria Huza, achitată la cererea acuzării

Judecătoarea Huza, achitată la cererea acuzării (Imagine: Mediafax Foto)

Judecătoria sectorului 3 Bucureşti a achitat-o, vineri, pe judecătoarea Maria Huza - fost preşedinte al Tribunalului Capitalei şi fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii - după ce procurorul de şedinţă a cerut absolvirea de vină a magistratei, ea fiind trimisă în judecată de anchetatorul Doru Ţuluş.

Rechizitoriul prin care a fost deferită justiţiei Maria Huza - alături de Mihai Enăchescu, fost director la Administraţia Fondului Imobiliar din Primăria Bucureşti -, în legătură cu modul în care i-a fost atribuită o locuinţă judecătoarei a fost efectuat de procurorul Doru Ţuluş, şeful Secţiei a 2-a din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi contrasemnat de şeful instituţiei, Daniel Morar.

Potrivit actelor din dosar, Mihai Enăchescu a fost achitat şi el, instanţa apreciind că fapta sa nu este prevăzută de legea penală. El a fost acuzat de infracţiunea de acordare de credite cu încălcarea legii prevăzută de articolul 10 litera b din Legea 78/2000.

Totodată, Judecătoria sectorului 3 a decis, vineri, achitarea Mariei Huza, întrucât infracţiunii de care a fost acuzată "îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii". Ea a fost judecată pentru instigare la acordarea de credite cu încălcarea legii prevăzută de articolul 25 raportat la articolul 10 litera b din Legea 78/2000.

Instanţa a achitat-o pe Maria Huza şi de infracţiunea de fals în declaraţii.

În baza articolului 348 Cod procedură penală instanţa a respins, ca neîntemeiată, cererea formulată de reprezentanta Ministerului Public de desfiinţare a contractului de vânzare - cumpărare TC 933/8 octombrie 2001 încheiat de AFI.

Judecătorul lasă nesoluţionată acţiunea civilă a părţilor civile Vasile Constantin Gabriel şi Paraschiv Paul.

În timpul procesului, Paul Paraschiv a cerut instanţei ca Maria Huza să-l despăgubească cu 5.000 de lei, întrucât din 1992 "umblă după casă", iar cu acest proces a trebuit să vină la instanţă.

Decizia Judecătoriei sectorului 3 poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti, în termen de zece zile de la pronunţare.

Maria Huza a fost pusă sub acuzare după ce un cotidian central a relatat faptul că aceasta ar fi dobândit nelegal un apartament, iar în urma articolului de presă Monica Macovei, în timpul mandatului de ministru al Justiţiei, a atacat-o de mai multe ori pe fosta preşedintă a Tribunalului Bucureşti cerându-i emisia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici