Iliescu: Am prezentat procurorilor o declaraţie despre ce a însemnat mineriada în istoria ţării

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, miercuri, că a prezentat, marţi seara, procurorilor din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o declaraţie despre punctul său de vedere asupra mineriadei din iunie 1990.

1 afișare
Imaginea articolului Iliescu: Am prezentat procurorilor o declaraţie despre ce a însemnat mineriada în istoria ţării

Iliescu: Am prezentat procurorilor o declaraţie despre ce a însemnat mineriada în istoria ţării

Iliescu a spus că, marţi seara, procurorii din Parchetului ICCJ i-au adus la cunoştinţă textul expunerii procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, cu privire la aprecierea acesteia în legătură cu modul în care s-a desfăşurat şi cum se desfăşoară ancheta în acest dosar.

"Am luat deci la cunoştinţă de textul integral al expunerii domniei sale şi am prezentat şi eu o declaraţie despre ce a însemnat acest moment în istoria ţării", a adăugat fostul preşedinte.

Întrebat care a fost punctul său de vedere referitor la mineriada din 1990 pe care l-a transmis procurorilor, Iliescu a răspuns: "Vă recomand bibliografie: «Viaţa politică între violenţă şi dialog», în care sunt descrise mai pe larg aceste evenimente, cum a fost dominată viaţa politică de momente violente chiar înainte de 13 iunie. Am evocat 11 şi 28 ianuarie, 18 februarie, cu devastarea clădirii Guvernului, ocuparea samavolnică a Pieţei Universităţii, contrar prevederilor unui act legal, un decret-lege al CPUN despre cum se desfăşoară campania electorală".

Iliescu a reafirmat că în 13 iunie actele de vandalism au fost provocate de "aşa-zişi grevişti ai foamei".

"După ce s-a evacuat piaţa de cei care mergeau la spectacole serale, au rămas trei săptămâni aşa-zişi grevişti ai foamei. Pe 11 am avut o înţelegere cu ei, pe 13 a început evacuarea pieţei. După-amiaza şi seara zilei de 13 am asistat la acte de vandalism pur şi simplu şi poliţia nu a fost capabilă să facă faţă. Şi unii încearcă să arunce răspunderea pe factorii de putere, spun că factori de putere au subminat puterea în acest stat. E aberant, adică cei care reclamă sunt făptuitorii de acte anarhice şi vandalism în această ţară. Am dat o declaraţie sintetică (procurorilor – n.r.) în care mi-am exprimat punctele de vedere în legătură cu aceste lucruri", a mai spus fostul şef al statului.

Iliescu a făcut aceste declaraţii miercuri, după ce a participat la lansarea a trei noi volume ale lucrării semnate de fostul premier Adrian Năstase, "România după Malta".

Ion Iliescu a fost audiat, marţi seară, în dosarul referitor la circumstanţele în care două persoane au murit în timpul mineriadei din iunie 1990 şi în care procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a infirmat soluţia de punere sub acuzare a fostului preşedinte.

Ion Iliescu s-a prezentat, marţi, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în jurul orei 18.00 şi a fost însoţit de avocat. Fostul preşedinte a luat o copie după rezoluţia de infirmare a actului de punere sub acuzare a sa. Totodată, Iliescu a dat şi o declaraţie pe 11 pagini, potrivit unor surse judiciare. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici