Înalta Curte va decide, în 17 decembrie, asupra restituirii dosarului mineriadei din iunie 1990

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor decide, în 17 decembrie, dacă vor restitui dosarul mineriadei din iunie 1990 la Parchet, la solicitarea generalului în rezervă Mihai Chiţac, trimis în judecată în acest caz.

1 afișare
Imaginea articolului Înalta Curte va decide, în 17 decembrie, asupra restituirii dosarului mineriadei din iunie 1990

Înalta Curte va decide, în 17 decembrie, asupra restituirii dosarului mineriadei din iunie 1990

Avocatul generalui în rezervă Mihai Chiţac, fost ministru de Interne, a cerut, vineri, restituirea dosarului mineriadei din iunie 1990 la Parchet, invocând în faţa instanţei două excepţii.

Prima este aceea de nelegală sesizare a instanţei cu rechizitoriul, avocatul explicând că procurorul Dan Voinea nu ar fi respectat legea în momentul în care a semnat pentru a doua oară rechizitoriul pe care l-a trimis apoi instanţei, a explicat avocatul Dan Ioan.

A doua excepţie este aceea privind răspunderea ministerială prin care avocatul arată că Mihai Chiţac era ministru de Interne, adică avea o funcţie de demnitar şi nu s-a respectat întreaga procedură prevăzută de lege.

La începutul lunii august, procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată pe generalul locotentent în rezervă Mihai Chiţac - fost ministru de Interne, generalul maior în rezervă Gheorghe Andriţa - fost adjunct al ministrului de Interne şi colonelul în rezervă Dumitru Costea - fost comandant al Unităţii Militare Trupe de Pază şi Ordine Ploieşti sub acuzaţia de participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav.

Astfel, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au stabilit, în urma cercetărilor, că Chiţac, Andriţa şi Costea, în exercitarea atribuţiilor funcţiilor îndeplinite, au determinat, în 13 iunie 1990, subordonaţii să utilizeze armamentul din dotare cu muniţie de război şi să tragă asupra manifestanţilor. În urma acestui fapt, au murit prin împuşcare două persoane şi au fost puse în pericol vieţile altor manifestanţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici