Ioana Maria Vlas: Vântu m-a ajutat să plec din ţară

Ioana Maria Vlas, fostul preşedintel al SOV Invest, a declarat, luni seară, la Antena 3, la o oră de la eliberarea sa din arest, că Sorin Ovidiu Vântu a ajutat-o să plece din ţară şi că a ţinut legătura cu ea până în momentul în care a părăsit România.

117 afișări
Imaginea articolului Ioana Maria Vlas: Vântu m-a ajutat să plec din ţară

Ioana Maria Vlas: Sorin Ovidiu Vântu m-a ajutat să plec din ţară

Vlas a mai spus că Sorin Ovidiu Vântu a ţinut foarte mult la ea şi a ajutat-o până a plecat, după care relaţia s-a rupt. Ea a precizat că în afaceri nu are loc moralul şi că nu există solidaritate atunci când trebuie să faci bani.

Ioana Maria Vlas a spus că nu a fost extrădată, ci s-a prezentat la sediul Poliţiei din Tel Aviv şi a spus că vrea să se întoarcă, după care s-a dus la Ambasada României şi a cerut să vină acasă.

Ea a precizat că s-a întors în 2003 pentru că a avut senzaţia că s-a schimbat ceva în România, apreciind însă că s-a înşelat. Fostul preşedintel al SOV Invest a mai spus că a rămas în arest de când a venit în România pentru ca justiţia să poată face cercetări în acest caz şi să afle adevărul.

Întrebată de ce a cerut acum să fie eliberată, Vlas a mai spus că suferă de glaucom şi că trebuie operată urgent, adăugând că acum este interesată şi de sănătatea sa.

Vlas a adăugat că mass-media nu a fost prea prietenoasă cu ea, pentru că s-a scris că a plecat cu 300 de milioane de dolari. Ea a precizat că dacă pleca cu aceşti bani, îi trebuia un camion. Totodată, Vlas a arătat că pe parcursul şederii ei în străinătate a avut la dispoziţie aproximativ 10.000 de dolari, arătând că a trăit în Israel într-un apartament "destul de mizer".

Ioana Maria Vlas a mai spus că a pus suflet în crearea acestor fonduri şi că a vrut ca FNI să supravieţuiască. "Nu aş fi vrut să se întâmple ce s-a întâmplat cu SAFI", a precizat Vlas. Ea a precizat că nu îi pare rău că a încercat să dezvolte aceste fonduri - FNI pe care l-a moştenit şi FNA pe care l-a creat.

Întrebată care a fost factorul determinat în căderea acestor fonduri, Vlas a indicat timpul şi faptul că societatea românească ştia prea puţine lucrurii despre acestea.

Vlas a mai spus că judecarea proceselor economice complexe care privesc piaţa de capital sunt unele foarte grele şi că pentru a le putea ancheta bine trebuie "învăţată meseria înainte de toate". Ea s-a arătat uimită de anchetatorii de la Direcţia Cercetări Penale, explicând că aceştia ştiau foarte multe despre piaţa de capital atunci când au efectuat cercetări.

"Păcat că nu şi procurorii au fost la fel de bine pregătiţi. Astăzi nu ştim câţi păgubiţi reali există din cauză că foarte mulţi au mers pe latură civilă sau comercială şi au reuşit să îşi recupereze banii", a spus Vlas.

Ea a adăugat că există o expertiză complexă care arată că în conturile lui Sorin Ovidiu Vântu s-au dus mii de miliarde de dolari.

Vlas a precizat că Sorin Ovidiu Vântu ar fi tranzacţionat cu un om de afaceri o sumă de 550.000 de dolari, însă în dosarul cauzei ar exista materiale care o incriminează doar pe ea, deşi acest om a susţinut, atât în faza de cercetare, cât şi în instanţă, că nu o cunoaşte şi că singurul cu care a tranzacţionat a fost Vântu.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, revocarea mandatului emis pe numele Ioanei Maria Vlas. Ea a fost încarcerată în 27 martie 2003, după ce a fost extrădată, la cererea sa, din Israel şi a stat cinci ani în detenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici