Italia lansează reforma juridică „Berlusconi” pentru a consolida drepturile acuzaţilor

Guvernul italian a aprobat joi o reformă a justiţiei menită să consolideze drepturile inculpaţilor, măsuri susţinute de mult timp de fostul premier Silvio Berlusconi, care a murit săptămâna aceasta, după ani de lupte juridice cu procurorii, scrie Reuters.

239 afișări
Imaginea articolului Italia lansează reforma juridică „Berlusconi” pentru a consolida drepturile acuzaţilor

Sursa foto: MediafaxFoto

Proiectul de lege, pe care guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni l-a dedicat lui Berlusconi, limitează utilizarea interceptărilor telefonice, complică procedurile pentru a dispune arestări şi elimină infracţiunea de abuz de serviciu, printre o serie de măsuri menite să taie din elanul procurorilor.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de încercări ale guvernelor recente de a revizui sistemul judiciar italian, cunoscut ca fiind lent şi ineficient. Proiectul de lege va merge acum în parlament pentru a fi discutat şi aprobat.

Unii judecători şi procurori spun că se va îngreuna investigarea infracţiunilor şi condamnarea infractorilor. Guvernul insistă că va reduce abuzurile procurorilor şi va accelera procedurile.

Un punct cheie este eliminarea infracţiunii de abuz în serviciu, pe care ministrul justiţiei, Carlo Nordio, a calificat-o drept o infracţiune „evanescentă”, care îi descurajează pe oficialii aleşi să ia decizii şi blochează procedurile judiciare. Alte infracţiuni de corupţie rămân în continuare în vigoare.

Un proiect al reformei văzut de Reuters citează date care arată că în 2021, 4.745 de persoane au fost investigate pentru abuz în serviciu, în timp ce au existat doar 18 condamnări.

Protejarea persoanelor de arest este un alt punct central al legislaţiei.

Judecătorii nu vor mai putea să ordone arestarea suspecţilor fără a-i interoga în prealabil, cu excepţia cazului în care se poate demonstra că este nevoie de un element surpriză pentru un rezultat pozitiv al anchetei.

În plus, în viitor, mandatele de arestare trebuie să fie semnate de un grup de trei judecători, în loc de unul singur, aşa cum se întâmplă în prezent.

Reforma înăspreşte, de asemenea, normele privind interceptările telefonice, un subiect foarte dezbătut în Italia, prin limitarea utilizării în procese a conversaţiilor interceptate care implică persoane care nu fac obiectul unei anchete directe.

Dreptul procurorilor de a face apel împotriva achitărilor - un fapt extrem de frecvent în Italia - este, de asemenea, redus pentru o serie de infracţiuni mai puţin grave.

Giuseppe Santalucia, preşedintele asociaţiei magistraţilor din Italia, a declarat că anularea abuzului în serviciu ar crea „o lacună nejustificabilă în protecţia dreptului penal”.

Faptul că trei judecători vor trebui să decidă asupra ordinelor de arestare va crea probleme organizatorice din cauza lipsei de personal, a adăugat el, în timp ce împiedicarea procurorilor de a face apel la achitări contravine probabil Constituţiei.

Astfel de obiecţii au fost respinse joi de ministrul adjunct al justiţiei, Francesco Paolo Sisto, care a declarat pentru ziarul Corriere della Sera că reforma va „debloca ţara” şi ar trebui privită ca un cadou postum pentru Berlusconi.

„Este corect să îi dedicăm această reformă, deoarece este în conformitate cu valorile sale”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici