Lege pentru reabilitarea foştilor deţinuţi politici

Ministerul Justiţiei, asistat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, va propune Guvernului un proiect de lege prin care celor condamnaţi politic în regimul comunist să le fie şterse din caziere, chiar şi post-mortem, respectivele hotărâri.

59 afișări
Imaginea articolului Lege pentru reabilitarea foştilor deţinuţi politici

Condamnările deţinuţilor politici ai regimului comunist ar putea fi şterse prin lege

Actul normativ care, potrivit ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, nu a fost încă redactat, va fi prezentat Executivului pentru a fi aprobat sub forma unei hotărâri de guvern ce va fi ulterior supus adoptării în Parlament.

Textul prevede că cei care au fost condamnaţi pe motive politice în regimul comunist vor avea scoase din cazier respectivele hotărâri judecătoreşti definitive, după ce se vor adresa instanţei. Prevederile funcţionează şi post-mortem, astfel că urmaşii unui fost deţinut politic care vor ca memoria celui dispărut să nu fie pătată de o condamnare pot cere instanţei anularea deciziei date în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

"Este un act ce are, în primul rând, o încărcătură morală, un act de dreptate făcut celor care au suferit în puşcăriile comuniste. Trebuie să avem curajul să ne asumăm trecutul şi să începem să trăim în aceeaşi casă cu moralitatea", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Marius Oprea, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR).

Proiectul iniţiat de MJ mai prevede şi acordarea unor despăgubiri morale pentru cei care au stat în puşcăriile comuniste pe motive legate de orientarea politică, repunerea lor în drepturi sau redarea gradelor militare dacă acestea le-au fost retrase sau despăgubiri egale cu valoarea bunurilor confiscate cu ocazia condamnării.

Potrivit lui Oprea, şi cei condamnaţi la locul de muncă, la domiciliu forţat sau cei care au primit alte condamnări similare închisorii pentru orientările politice contrare regimului comunist vor beneficia de efectele legii şi vor putea primi şi despăgubiri.

Prezent alături de Chiuariu şi de Oprea la conferinţa de presă de joi, Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) şi fost deţinut politic, s-a declarat sceptic în privinţa adoptării respectivei legi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici