Macovei: Ar fi bine să existe incompatibilităţi între activitatea de parlamentar şi cea de notar

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Sinaia, că ar fi bine ca cel puţin douăzeci de ani de acum încolo să existe incompatibilităţi între activitatea de parlamentar şi cea de avocat sau de notar.

4 afișări
Imaginea articolului Macovei: Ar fi bine să existe incompatibilităţi între activitatea de parlamentar şi cea de notar

Macovei: Ar fi bine să existe incompatibilităţi între activitatea de parlamentar şi cea de notar

"Trebuie să aleagă între a servi interesul public şi a servi clienţii. Spre exemplu, domnul Sergiu Andon, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, care serveşte ţara, nu, interesul public, pe bani publici în Parlament. Dacă a constatat că legea CNSAS are dispoziţii neconstituţionale, atunci prima sa obligaţie ar fi fost ca parlamentar şi reprezentant al poporului să iniţieze schimbarea legii în Parlament", a explicat fostul ministru al Justiţiei.

"Or, dânsul nu a procedat aşa, deci nu ca parlamentar, ci a servit un client, pe domnul Voiculescu, al cărui avocat este. Deci a ales interesul privat în defavoarea celui public. Din păcate, însă, lucrurile nu au fost prezentate aşa, dimpotrivă, a fost prezentat ca un fel de învingător", a adăugat Macovei.

Ea a spus că în mod categoric se pronunţă pentru introducerea unei incompatibilităţi între calitatea de avocat şi cea de parlamentar, chiar dacă iniţiativa sa promovată în Parlament nu a avut niciun succes. Macovei a argumentat că salariul din Parlament este dat parlamentarilor "ca să adopte, să facă legi bune şi constituţionale, nu să servească clienţii".

"Cel puţin o perioadă de 20 de ani cred că ar fi bine în Parlament să existe aceste incompatibilităţi cu activitatea de avocat, de notar, orice altă activitate", a susţinut aceasta.

Macovei a adăugat că, de când nu mai este ministru, nu numai că marile dosare de corupţie ale politicienilor au fost oprite, ci se încearcă desfiinţarea instituţiei care face aceste anchete, adică DNA.

Fostul ministru al Justiţiei a participat, timp de două zile, la Sinaia, la seminarul "Media şi justiţia. În căutarea dialogului", organizat de Freedom House şi finanţat prin programul Matra-KAP al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti. La finalul acestuia, Macovei şi ambasadorul olandez Jaap Werner au susţinut o conferinţă de presă comună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici