Persoane din conducerea Complexului Multifuncţional Caraiman, trimise în judecată

Procurorii DNA au trimis în judecată mai multe persoane din conducerea Complexului Multifuncţional Caraiman, într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu de peste 17 milioane de lei.

443 afișări
Imaginea articolului Persoane din conducerea Complexului Multifuncţional Caraiman, trimise în judecată

Persoane din conducerea Complexului Multifuncţional Caraiman, trimise în judecată

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Gomes Iuliana-Livia, la data faptelor director executiv al Complexului Multifuncţional Caraiman, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la fals intelectual, Ghiţă Monica, la data faptelor şef Serviciu Achiziţii Publice din cadrul Complexului Multifuncţional Caraiman, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz şi fals intelectual.

De asemenea, au mai fost trimise în judecată un consilier superior şi un consilier juridic din cadrul complexului, o persoană fizică, administrator a două firme, precum şi cele două firme.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2019 – 2020, inculpata Gomes Iuliana Livia, beneficiind de ajutorul inculpatei Ghiţă Monica, ar fi dispus şi coordonat derularea formală a două proceduri de achiziţii publice, în urma cărora contractele de achiziţie ar fi fost câştigate în mod nelegal de către o firmă şi administratorul acesteia.

„Facem precizarea că instituţia medicală Complexul Multifuncţional Caraiman este o instituţie publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Local al Sectorului 1 şi finanţată de la bugetul local. Cele două contracte ce ar fi fost atribuite în mod nelegal priveau <Sistemul integrat de telemedicină> (achiziţia de holtere EKG 12 canale, EKG 3 canale, achiziţia de software dispecerat ambulanţă), respectiv <Extinderea Sistemului integrat de telemedicină> (achiziţia a 2.700 de holtere EKG 3 canale, precum şi a 2 servere)”, precizează procurorii.

Referitor la primul dintre cele două contracte, acesta ar fi fost atribuit firme în condiţii de nelegalitate, „întreaga procedură de achiziţie publică fiind fraudată, deoarece documentaţia tehnică ar fi fost întocmită cu participarea indirectă a viitorului câştigător al procedurii, acesta furnizând specificaţiile tehnice ale Sistemului, care aveau caractere ce restricţionau concurenţa şi care ar fi fost folosite, iniţial, în întocmirea Referatului de necesitate, iar, ulterior, preluate în documentaţia de atribuire şi în contractul de achiziţii publice, sub formă de anexe”.

Mai mult, spun procurorii, pentru a se stabili valoarea estimată a acestei achiziţii publice ar fi fost mimată o procedură de Consultare a pieţei cu unic ofertant, o frimă al cărei administrator în fapt ar fi tot inculpatul persoană fizică.

„Referitor la cel de-al doilea contract, Complexul Multifuncţional Caraiman ar fi trebuit să achiziţioneze 2.700 de holtere EKG 3 canale, precum şi 2 servere, sub pretextul răspândirii la nivel naţional a infecţiei cu noul virus SARS-COV-2, în ciuda faptului că nu exista o documentaţie medicală, atestată de specialişti, care să ateste faptul că aceste holtere pot confirma sau nu suspiciunea de infectare cu virusul SARS-COV-2, aşa cum în mod fals s-ar fi precizat în Referatul de necesitate al procedurii de <Extindere a Sistemului Integrat>”, arată DNA. Mai mult, pentru a favoriza din nou firma, Complexul Multifuncţional Caraiman, prin directorul său executiv, ar fi iniţiat o procedură de negociere cu nerespectarea condiţiilor prevăzute în Legea achiziţiilor publice şi ar fi organizat o procedură de <negociere fără publicare prealabilă> <fulger> (finalizată în termen de 7 zile de la declanşarea procedurii de licitaţie)”, spun procurorii.

Procurorii arată că, după ce presa a mediatizat în 2020, în sens negativ această achiziţie, Complexul Multifuncţional Caraiman a decis, la 19.06.2020, rezilierea contractului încheiat pentru diferenţa de 1700 de holtere ce urmau a mai fi livrate.

De asemenea, procurorii arată că persoana fizică, administrator al firmei, pentru a disimula sumele de bani primite în cadrul contractului menţionat anterior, ar fi schimbat în euro suma de 196.300 lei aflată în contul societăţii şi şi-ar fi achiziţionat un autoturism. Ulterior acestei achiziţii, inculpatul ar fi vândut autoturismul către altă firmă, societate administrată în fapt tot de acelaşi inculpat. Acesta ar fi transferat şi sume de bani din contul de trezorerie al firmei. Ulterior, ar fi achiziţionat un imobil în Municipiul Bucureşti, „toate acestea în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a banilor câştigaţi în urma încheierii celor două contracte”.

Din probele administrate a reieşit că prejudiciul total cauzat Complexului Multifuncţional Caraiman este de 17.205.091,34 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti şi cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
complex,
caraiman,
dna

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici