Video Petru Nica, pus în libertate

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a dispus punerea în libertate a lui Petru Nica, considerat principalul vinovat în dosarul "Furtul Secolului", după ce, marţi seară, a respins recursul Parchetului, menţinând astfel decizia instanţei inferioare.

4 afișări
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, neputând fi atacată cu recurs.

Ceilalţi doi inculpaţi, Gabriel Velescu şi Aurelian Paven, au fost puşi în libertate în lunile martie şi respectiv aprilie, dosarul aflându-se în faza de rejudecare la Tribunalul Bucureşti după ce cazul a ajuns din nou la această instanţă printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 29 ianuarie.

Cu un an în urmă, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat la câte 14 ani de închisoare pe Petru Nica, Gabriel Velescu şi Aurelian Paven. De asemenea, cei trei au mai fost obligaţi, în solidar, să plătească opt miliarde de lei vechi, sumă nedescoperită în timpul anchetei în acest dosar.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, la sfârşitul lunii iunie 2006, apelurile formulate de cei trei, menţinând pedepsele date de instanţa inferioară. Hotărârea a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis rejudecarea cauzei la Tribunalul Bucureşti.

Petru Nica a fost acuzat că, în dimineaţa de 5 iulie 2004, în jurul orelor 4.30, a fugit cu o maşină blindată încărcată cu bani proveniţi de la filialele din Galaţi, Constanţa şi Ploieşti ale ABN Amro. În jurul orei 9.00, autospeciala - care transporta 88,4 miliarde de lei şi 33.396 de dolari - a fost găsită abandonată pe o stradă din cartierul Băneasa.

În timpul cercetărilor, poliţiştii i-au identificat pe Gabriel Velescu şi Aurelian Romulus Paven, suspectaţi de legături cu comiterea jafului. Potrivit anchetatorilor, Velescu şi Paven l-au aşteptat pe Nica pe traseu, pe DN 1, cu o maşină. Ei au mers apoi în spatele autospecialei până în apropierea restaurantului Cocoşatul din cartierul Băneasa, unde Nica a oprit maşina, iar colegul care îl însoţea - Dan Vlăsceanu - a coborât să facă o serie de cumpărături. Nica a plecat apoi cu autospeciala, iar ceilalţi doi complici l-au însoţit până pe strada Madrigalului, pe malul lacului Herăstrău, unde, mai târziu, poliţiştii au descoperit maşina abandonată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici