Preşedintele ÎCCJ critică felul în care a fost făcută reforma justiţiei şi pe Macovei

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa, a susţinut, joi, că reforma justiţiei din ultimii ani este o "caricatură", criticând-o dur pe Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei, iniţiatorul modificărilor legislative.

2 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ÎCCJ critică felul în care a fost făcută reforma justiţiei şi pe Macovei

Preşedintele ÎCCJ critică felul în care a fost făcută reforma justiţiei şi pe Macovei

În opinia lui Nicolae Popa, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, reforma instituţională trebuie gardată de o reformă legislativă.

Nicolae Popa a arătat că nici judecătorii, nici procurorii nu sunt de vină pentru restituirea dosarelor, amintind că în 2006 România avea trei coduri penale valide, din care două nu erau în vigoare. "Nu sunt de vină procurorii care au aplicat o dispoziţie legală, însă judecătorii nu puteau întoarce spatele să nu remarce neconstituţionalitatea legilor", a afirmat preşedintele instanţei supreme.

El a arătat că în 2006, la o săptămână după ce Guvernul a adoptat modificările Codului de procedură penală, Monica Macovei a venit cu alte modificări, Nicolae Popa afirmând că "este indamisibil" ce s-a întâmplat în reformarea sistemului judiciar.

Popa a declarat că toate "tunurile" sunt puse pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, amintind în acest context de un recurs în interesul legii promovat de procurorul general al României în materia dreptului de proprietate.

"Nici nu am apucat să ne pronunţăm, că ziarele sunt pline de comentarii privind deciziile judecătoreşti. Nici nu am apucat să gândim bine şi au apărut «tunurile» pe instanţa supremă", a spus Popa.

Preşedintele instanţei supreme a comparat numărul de dosare primite pentru soluţionare de un judecător din România cu cel din Germania, stat unde există procedeu de filtrare a cauzelor, astfel în Germania s-au înregistrat, într-un an, cinci milioane de cauze din care într-un milion s-a dat soluţii, iar restul au fost filtrate. "Pentru a fi un judecător imparţial, trebuie să aibă şi timpul de a i se da posibilitatea de a fi imparţial", a susţinut Popa, subliniind că un judecător român de la Înalta Curte intră cu 160-240 de cauze pe lună în şedinţe.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a afirmat că "este supărat pe el şi pe colegii din Consiliul Superior al Magistraturii" că nu a intervenit pe lângă Monica Macovei, pe lângă oamenii de taină ai fostului ministru al Justiţiei, căreia să i se comunice că pe lângă neconstituţionalităţile pe care intenţiona să le promoveze, trebuie gândit şi ce efecte vor avea modificările sugerate.

Potrivit lui Popa, ar fi trebuit intervenit pentru a demonta rând pe rând ceea ce provoca rău sistemului, "trebuia vorbit şi insistat la Macovei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici