Procesul lui George Copos, amânat din motive procedurale

Procesul fostului vicepremier George Copos, acuzat de o evaziune fiscală de un milion de euro, s-a amânat pentru 8 octombrie, din motive procedurale, instanţa supremă constatând, miercuri, că unul dintre acuzaţi nu a fost citat corect.

6 afișări
Imaginea articolului Procesul lui George Copos, amânat din motive procedurale

Procesul lui George Copos, amânat din motive procedurale

Verificând procedura de citare, instanţa a constatat că inculpatul Stelian Raţiu nu a fost citat corespunzător la toate cele trei adrese ale locuinţelor sale.

De altfel, avocatul acestuia a declarat judecătorilor că a aflat din presă despre termenul de judecată al procesului şi nu în urma primirii unei citaţii.

Totodată, avocatul lui Nicolae Cristea - fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română - a anunţat că, din motive de sănătate, clientul său este plecat în străinătate.

Acest proces a fost suspendat în 15 februarie, după ce avocatul lui Gilio Giuzepe Roza, inculpat alături de George Copos în dosarul "Loteria", a criticat în faţa instanţei supreme articolul 13, alineatul 1 indice 2 din Ordonanţa de Urgenţă 43/2002 privind Parchetul Naţional Anticorupţie (devenit DNA-n.r.), text de lege care stabilieşte competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie în privinţa infracţiunilor de evaziune fiscală cu prejudiciu mai mare de un milion de euro.

Curtea Constituţională a respins, la sfârşitul lunii iunie, excepţia invocată de apărătorul lui Gilio Giuzepe Roza, stabilind că DNA îşi poate stabili competenţa materială de efectuare a urmăririi penale cu privire la infracţiuni de evaziune fiscală prin determinarea cuantumului prejudiciului în raport de cursul de schimb euro-leu la momentul efectuării urmăririi penale.

Curtea Constituţională mai arăta în motivarea deciziei că reglementarea unor astfel de criterii nu are drept consecinţă stabilirea aleatorie sau subiectivă a competenţei DNA, dimpotrivă, crearea posibilităţii ca această competenţă să poată fi riguros determinată.

Totodată, Curtea Constituţională mai spunea că textul criticat nu aduce nicio atingere principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic care guvernează activitatea procurorilor şi nici prevederilor constituţionale potrivit cărora competenţa instanţelor judecătoreşti şi procedurile judiciare sunt prevăzute de lege. Instanţele sunt cele care decid dacă a fost corect stabilită competenţa în raport de prejudiciu, mai spunea Curtea Constituţională, care adauga faptul că însăşi legea vorbeşte de "echivalentul în lei" a prejudiciului calculat în euro.

În aceest proces, alături de George Copos, au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală Gilio Giuzepe Roza (cetăţean român - acţionar la SC Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan; administrator unic/director la societatea Rom Tour G.M. Impex şi membru fondator al Fundaţiei ProRapid) şi Stelian Ioan Raţiu (administrator la firma Transilvania International).

Totodată, au fost deferiţi justiţiei Nicolae Cristea (fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română, în prezent consilier în cadrul CNLR, membru fondator al Fundaţiei ProRapid) şi Gabriel Rogoveanu (agent imobiliar la firma Euroest Invest), pentru complicitate la evaziune fiscală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici