Reacţia lui Gorghiu după ce instanţa din Malta a respins predarea prinţului Paul

Curtea de Apel Braşov va cere parchetului din Malta să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, spune Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, după ce instanţa din Malta a respins predarea prinţului Paul în România.

Urmărește
1827 afișări
Imaginea articolului Reacţia lui Gorghiu după ce instanţa din Malta a respins predarea prinţului Paul

Reacţia lui Gorghiu după ce instanţa din Malta a respins predarea prinţului Paul

„Instanţa din Malta a respins predarea lui Paul-Philippe în România. Hotărârea poate fi atacată în termen de 3 zile. Instanţa de executare, Curtea de Apel Braşov, va face o adresă oficială către parchetul din Malta, prin care le va solicita să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, ca în cazul parchetului din Franţa. Statul român se foloseşte de toate pârghiile legale pentru a aduce toţi fugarii în ţară”, spune Alina Gorghiu.

Conform ministrului, Curtea de Apel Braşov a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa cu privire la câteva întrebări preliminare: „Practic, să spună dacă în cazul predării lui Paul este respectată legislaţia UE în materia mandatului european de arestare”.

Alina Gorghiu arată că, în jurispreudenţa CJUE s-a consacrat că, doar în circumstanţe excepţionale, instanţele pot refuza punerea în aplicare a unui mandat european de arestare, şi dă ca exemplu faptul că CEDO a condamnat Belgia după ce a refuzat să execute un mandat european de arestare (Castano c.Belgiei).

„De asemenea, în virtutea principiului recunoaşterii reciproce, al încrederii reciproce şi al cooperării loiale, Curtea de Apel Braşov solicită CJUE să se pronunţe cu privire la participarea directă a statului emitent al unui MEA în procedura internă desfăşurată în alt stat. Pe scurt: dacă un fugar român este găsit in X stat şi se judecă predarea lui, statul român să poată trimite un reprezentant care să formuleze în mod direct cereri, propuneri de probe, să exercite căi de atac. Să exprime punctul de vedere al statului român. Să explice în faţa instanţei din statul străin orice detaliu de procedură internă sau legat de fugarul respectiv”, mai spune Alina Gorghiu.

Ea anunţă că primul termen în dosarul de la CJUE este la finalul lunii iunie. „Din punctul nostru de vedere, legislaţia UE în materia MEA nu este aplicată corespunzător şi o să exprimăm această opinie şi în faţa judecătorilor CJUE, alături de toate argumentele posibile”, adaugă ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici