Rodica Stănoiu a depus o plângere penală împotriva preşedintelui CNSAS

Fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu, declarată de CNSAS colaborator al fostei Securităţi, l-a reclamat penal pe preşedintele Colegiului CNSAS, Ladislau Csendes, pe care îl acuză că ar fi împiedicat realizarea unei expertize grafologice în dosarul său.

30 afișări
Imaginea articolului Rodica Stănoiu a depus o plângere penală împotriva preşedintelui CNSAS

Rodica Stănoiu a depus o plângere penală împotriva preşedintelui CNSAS (Imagine: Mediafax Foto)

Biroul de presă al Parchetului Curţii de Apel a comunicat, joi, pentru MEDIAFAX, că a primit plângerea Rodicăi Stănoiu, însă şi-a declinat competenţa soluţionării acesteia în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

"Documentul a fost depus în 5 mai, însă l-am analizat şi ne-am declinat competenţa în favoarea Parchetului Judecătoriei de sector", a anunţat sursa citată.

Preşedintele CNSAS, Ladislau Csendes, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că nu are cunoştinţă de conţinutul documentului şi că nu a fost citat de procurori.

Avocatul lui Stănoiu, Alice Drăghici, acuza CNSAS, într-un comunicat remis, luna trecută, agenţiei MEDIAFAX, că "afişează rea credinţă procesuală" în litigiul cu senatorul conservator Rodica Stănoiu. Drăghici acuza instituţia că interzice unor experţi accesul la o serie de documente în baza cărora să realizeze o probă dispusă în dosar de însăşi instanţa care judecă procesul intentat de Stănoiu instituţiei, care a decis că fostul ministru a colaborat cu Securitatea.

"Campania de dezinformare publică desfăşurată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii atinge cote paroxistice şi exprimă neputinţa acestei instituţii de a suporta o confruntare în faţa justiţiei, desfăşurată după reguli de procedură, iar nu după norma bunului plac pe care Consiliul o aplică în mod sistematic. În plin proces ce se derulează pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii îşi permite să facă publice informaţii dintr-o cauză aflată pe rol, în condiţiile în care, legal reprezentată prin consilieri juridici, copios plătiţi din bani publici, instituţia este inaptă să exprime un punct de vedere coerent în faţa completului de judecată", acuza Drăghici.

Avocatul a susţinut în comunicat că, în cazul unei a doua expertize, doi reprezentanţi ai CNSAS au cerut şi primit o serie de documente scrise de mână de Stănoiu, pentru a le folosi la expertiză. Ulterior, instanţa a dispus, în procesul intentat instituţiei de Stănoiu, realizarea unei noi expertize grafologice, însă - susţine Alice Drăghici - reprezentanţii CNSAS nu au pus la dispoziţia experţilor documentele primite anterior.

Drăghici îi acuza pe reprezentanţii CNSAS de "rea credinţă procesuală", susţinând că, "într-o tentativă disperată de a împiedica efectuarea expertizei grafoscopice", reprezentanţii CNSAS "interzic în continuare experţilor să-şi facă datoria", astfel încât procesul trenează.

Numele Rodicăi Stănoiu a apărut, la începutul lunii august 2006, între cele ale politicienilor care ar fi colaborat cu Securitatea. În decembrie 2006, Colegiul a decis că fostul ministru PSD al Justiţiei a colaborat cu Securitatea, luând, cu şapte voturi "pentru", două abţineri şi niciun vot împotrivă, o decizie în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici