Tender şi ceilalţi inculpaţi din dosarul Rafo-Carom cer restituirea cauzei către procurori

Avocaţii inculpaţilor din dosarul Rafo-Carom, în care au fost trimişi în judecată Ovidiu Tender, Marian Iancu şi alte patru persoane, au cerut, joi, Tribunalului Bucureşti restituirea cauzei la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru refacerea urmăririi penale.

4 afișări
Imaginea articolului Tender şi ceilalţi inculpaţi din dosarul Rafo-Carom cer restituirea cauzei către procurori

Tender şi ceilalţi inculpaţi din dosarul Rafo-Carom cer restituirea cauzei către procurori

Solicitarea a fost argumentată pe mai multe aspecte procedurale. Unul dintre avocaţii lui Ovidiu Tender, Gheorghe Mateuţ, a susţinut, joi, în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, că din rechizitoriu lipsesc mai multe acte importante, printre care şi cel referitor la măsurile asiguratorii. El a adăugat că din dosar mai lipsesc actul de sesizare a instanţei şi procesele verbale care au stat la baza rezoluţiilor şi ordonanţelor de începere a urmăririi penale şi de extindere a urmăririi penale.

Mateuţ a criticat şi modul în care procurorii au schimbat încadrarea juridică din bancrută frauduloasă în spălare de bani, arătând că aceasta s-a făcut fără administrarea unor alte probe decât cele existente la momentul primei încadări juridice. Concluziile lui Mateuţ au fost susţinute şi de ceilalţi avocaţi.

Pe de altă parte, avocaţii lui Ovidiu Tender, ai lui Marian Iancu şi ai Ciciliei Dumitrescu au solicitat ridicarea sechestrului asigurator instituit pe bunurile inculpaţilor.

Judecătorii au rămas în pronunţare pe solicitările formulate, o soluţie urmând să fie dată săptămâna viitoare.

În acest dosar, Ovidiu Tender a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni economice, alături de Marian Alexandru Iancu, Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean şi Bogdan Sălăjan.

Primul termen în acest proces a avut loc în 4 septembrie 2006, cauza fiind amânată de atunci, de fiecare dată, din diverse motive.

Anchetatorii au stabilit că gruparea de criminalitate constituită de aceştia urmărea obţinerea de fonduri financiare frauduloase a căror sursă urma a fi disimulată prin încheierea unor contracte comerciale nelegale. Infracţiunile au vizat, pe de o parte, încheierea nelegală a unor contracte de cesiune de creanţă şi de garanţie reală mobiliară în raport cu SC Carom SA Oneşti, iar pe de altă parte, relaţiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucureşti, în raport cu SC Rafo SA Oneşti.

În urma acestor fapte, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2002-2004, societatea Carom Oneşti a fost prejudiciată cu 1.434, 9 miliarde de lei vechi.

În acest dosar, Ovidiu Tender este acuzat de înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată şi continuată, constituirea şi apartenenţa la un grup de crimă organizată şi spălare de bani. Tender este acuzat că, împreună cu Alexandru Iancu şi Cicilia Dumitrescu, a indus în eroare fostul APAPS - Departamentul Post-privatizare, în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor asumate de SC Tender SA Timişoara prin contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni pentru efectuarea de investiţii tehnologice, de mediu şi de capital de lucru la SC Carom SA Oneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici