Tudor Chiuariu a prezentat proiectul noului Cod de procedură civilă

Ministrul demisionar al Justiţiei Tudor Chiuariu, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, proiectul Codului de procedură civilă (Cpc) care va fi supus dezbaterii publice în luna ianuarie a anului viitor.

1 afișare
Imaginea articolului Tudor Chiuariu a prezentat proiectul noului Cod de procedură civilă

Tudor Chiuariu a prezentat proiectul noului Cod de procedură civilă

Proiectul vizează scurtarea duratei proceselor civile, evitarea exercitării unor acţiuni abuzive, nejustificate, care aduc prejudicii persoanelor şi crearea unei practici judiciare unitare.

Modificările vizează procedurile referitoare la recuzare, la strămutare, la excepţiile de necompetenţă, citarea şi comunicarea actelor de procedură.

Referitor la recuzare, proiectul Cpc prevede că numai judecătorii care fac parte din complet să poată fi recuzaţi, motivele fiind expres şi limitativ prevăzute de lege. De asemenea, recuzarea nu va întrerupe cursul judecăţii.

În ceea ce priveşte cererile de strămutare, proiectul Cpc prevede ca acestea să se facă numai pentru motive de ordine publică şi bănuială legitimă. Strămutările bazate pe motivul bănuielii legitime nu se vor mai judeca de către Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ci de către instanţa ierarhic superioară. De asemenea, suspendarea judecăţii se va mai dispune doar cu plata unei cauţiuni.

Dacă cererea de strămutare sau de recuzare a fost respinsă, nu va putea fi reînnoită pentru aceleaşi motive, potrivit proiectului legislativ.

Referitor la competenţa instanţelor judecătoreşti, proiectul vizează reconsiderarea normelor privind competenţa materială.

De asemenea, în afara modalităţilor clasice de comunicare a actelor procedurale, prin agent procedural, proiectul vizează posibilitatea ca acestea să fie comunicate, la cererea părţii interesate şi pe cheltuiala sa, prin executor judecătoresc sau prin serviciile de curierat rapid. Citaţiile vor putea fi făcute şi prin fax, poştă electronică sau alte mijloace, potrivit proiectului.

Referitor la judecată, pentru a evita introducerea unor cereri vădit neîntemeietae, cererea de chemare în judecată va fi suspusă unui control privind condiţiile de fond şi de formă prevăzute de lege.

De asemenea, referitor la etapele judecăţii, cercetarea va avea loc, de regulă, în sala de consiliu, în timp ce dezbaterea va fi în şedinţă publică.

Proiectul mai prevede regula expresă a continuităţii membrilor completului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici