UE nu se poate pronunţa în cazuri de genul "Crulic"

UE nu se va pronunţa în cazul Crulic, dar nici în alte cazuri similare, Consiliul Europei, prin intermediul CEDO, fiind singura instituţie abilitată, în anumite condiţii, să acţioneze în astfel de cazuri.

17 afișări
Imaginea articolului UE nu se poate pronunţa în cazuri de genul "Crulic"

UE nu se poate pronunţa în cazuri de genul "Crulic"

CoE, prin intermediul CEDO, ar putea fi instanţa abilitată să se pronunţe în cazul Crulic, din perspectiva UE neputând fi făcut nimic în astfel de cazuri, deoarece nu există competenţe, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Friso Roscam Abbing, purtător de cuvânt al comisarului Franco Frattini.

Oficialul european a declarat pentru MEDIAFAX că politica referitoare la sistemul penitenciarelor - inclusiv condiţiile de detenţie din perioada premergătoare procesului - este în competenţa naţională a statelor. Abbing a precizat că tot ceea ce poate face CE este să monitorizeze conformitatea legislaţiei naţionale cu cea comunitară. CE poate de asemenea să monitorizeze şi să comenteze aplicarea şi respectarea drepturilor fundamentale, din punctul de vedere al dreptului comunitar.

Friso Roscam Abbing, care a ţinut să exprime regretul şi tristeţea provocate de moartea cetăţeanului român în Polonia, a salutat lansarea de investigaţii de către autorităţile române şi poloneze în cazul Crulic.

Întrebat ce se poate face în cazuri de genul acesta, din perspectiva europeană, şi care sunt metodele de acţiune, Abbing s-a referit la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În opinia sa, sesizarea CEDO este posibilă, dar numai după finalizarea anchetei demarate de autorităţile poloneze şi cu respectarea tuturor condiţiilor prealabile, printre care şi epuizarea tuturor căilor juridice naţionale poloneze.

"Practic, în astfe de cazuri, din perspectiva UE nu se poate face nimic", a spus Abbing, făcând din nou referire la Consiliul Europei, în cadrul căruia funcţionează atât CEDO, cât şi Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante.

Românul Claudiu Crulic a murit într-un spital polonez, după ce a intrat în greva foamei, protestând faţă de arestarea sa de către autorităţile de la Varşovia.

Ministrul Cristian David a cerut Poliţiei Române să facă demersurile necesare pentru "stabilirea cu certitudine" a cauzelor morţii cetăţeanului român Crulic Claudiu, care a decedat într-un spital polonez după ce a intrat în greva foamei, protestând faţă de arestarea sa în Polonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici