Vlas, Nicolae Popa, SOV Invest şi Gelsor, obligaţi la plata a circa 60.000 de lei către investitori

Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa, SOV Invest şi Gelsor au fost obligaţi de Tribunalul Bucureşti la plata a aproximativ 60.000 de lei către investitorii Fondului Naţional de Acumulare (FNA), în timp Unicredit Ţiriac şi CEC nu mai au calitatea de părţi responsabile civilmente în dosar.

362 afișări
Imaginea articolului Vlas, Nicolae Popa, SOV Invest şi Gelsor, obligaţi la plata a circa 60.000 de lei către investitori

Ioana Maria Vlas (Imagine: Mediafax Foto)

Instanţa Tribunalului Bucureşti a dispus, vineri, în sentinţa din dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare, ca Ioana Maria Vlas, în solidar cu SOV Invest, şi Nicolae Popa, în solidar cu SC Gelsor, să plătească investitorilor FNA peste 57.000 de lei, contravalarea a 381.043 de unităţi de fond.

În total, instanţa a decis ca 1.123 de investitori să fie primească contravaloarea unităţilor de fond actualizată după indicele de inflaţie calculat din luna mai 2000 până la data plăţii efective.

De asemenea, prin aceeaşi sentinţă, Tribunalul Bucureşti a constat că Unicredit Ţiriac Bank, CEC şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu au calitatea de părţi responsabile civilmente în acest proces.

Totodată, instanţa a mai constat că statul român, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, nu are calitatea de parte civilă şi de aceea nu primeşte despăgubiri în acest proces.

Vineri, Tribunalul Bucureşti a comunicat sentinţa în urma rejudecării procesului privind prăbuşirea FNA.

Astfel, Ioana Maria Vlas, fost preşedinte al SOV Invest, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la opt ani de închisoare pentru înşelăciune în dosarul Fondului Naţional de Acumulare (FNA), instanţa constatând, totodată, prescripţia pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Instanţa i-a interzis Ioanei Maria Vlas anumite drepturi pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei. Totodată, Tribunalul Bucureşti a constatat prescrierea faptei de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În cazul Ioanei Maria Vlas, instanţa a dedus din pedeapsă aproape cinci ani, perioada în care aceasta a stat în arest preventiv, respectiv din 14 octombrie 2003 până în 7 aprilie 2008.

Nicolae Popa a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune şi i-au fost interzise drepturile pe o durată de şapte ani după executarea pedepse. Totodată, Tribunalul Bucureşti a decis ca pedeapsă complementară degradarea militară.

Gavril Bătrân, acuzat de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, a fost achitat.

Tribunalul Bucureşti a menţinut măsura asiguratorie a popririi asupra conturilor SC SOV Invest SA.

Totodată, instanţa a respins pretenţiile civile formulate de Asociaţia Naţională a Investitorilor Fondului Naţional de Acumulare (ANI-FNI).

Instanţa a obligat-o pe Ioana Maria Vlas să plătească, în solidar cu SC SOV Invest, 50.000 lei cheltuieli de judecată. Totodată, Nicolae Popa va trebui să plătească, în solidar cu SC Gelsor SA, 200.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cheltuielile judiciare referitoare la Gavril Bătrân rămân în sarcina statului.

Sentinţa Tribunalului Bucureşti poate fi atacată în termen de 10 zile la Curtea de Apel Bucureşti.

În dosarul FNA, Ioana Maria Vlas a fost acuzată de înşelăciune pentru că, în calitate de preşedinte al SC SOV Invest, în perioadele 1 aprilie-1 decembrie 1999 şi 1 martie-20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus şi menţinut în eroare 13.200 de investitori la Fond, cărora le-ar fi produs o pagubă de peste 25 de miliarde de lei vechi (2,5 milioane de lei noi), calculată la nivelul anului 2000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici