Cântăreaţa de muzică pop care acceptă ca oricine să îi poată folosi vocea pentru melodii generate de inteligenţa artificială

  • Cântăreaţa de muzică pop, al cărei nume real este Claire Boucher, a declarat că va "împărţi 50% din drepturile de autor pentru orice cântec de succes generat de AI care îmi foloseşte vocea".
  • Grimes a invitat muzicienii să îi cloneze vocea cu ajutorul inteligenţei artificiale pentru a crea noi melodii.
1930 afișări
Imaginea articolului Cântăreaţa de muzică pop care acceptă ca oricine să îi poată folosi vocea pentru melodii generate de inteligenţa artificială

Sursa foto: Twitter

Aceeaşi înţelegere ca şi cu orice artist cu care colaborez. Simţiţi-vă liberi să îmi folosiţi vocea fără penalizare", a scris ea pe Twitter.

Declaraţia ei vine în contextul în care industria muzicală se grăbeşte să reacţioneze la o serie de melodii create de inteligenţa artificială pe baza vocilor artiştilor, potrivit BBC.
 
Săptămâna trecută, Universal Music a solicitat cu succes serviciilor de streaming să elimine un cântec intitulat Heart On My Sleeve, care folosea voci adânc trucate de artiştii lor Drake şi The Weeknd.
 
Într-o declaraţie, casa de discuri a afirmat că "antrenarea de AI generativă folosind muzica artiştilor noştri" reprezintă "o încălcare a legii drepturilor de autor". Cu toate acestea, această poziţie nu a fost testată în instanţă şi rămâne o zonă gri din punct de vedere juridic.
 
Un raport realizat de The Verge a descoperit că Universal a reuşit să obţină retragerea piesei de pe YouTube deoarece conţinea un eşantion fără licenţă al producătorului Metro Boomin' care îşi rostea numele, care era protejat de drepturile de autor, mai degrabă decât orice pretenţii asupra melodiei în sine, care pare a fi o compoziţie originală.
 
Legea privind drepturile de autor se bazează foarte mult pe ideea de a face o copie, fie că este vorba de o melodie sau de un vers, prin utilizarea unui eşantion sau prin realizarea unei lucrări derivate, cum ar fi un remix. Se pare că Heart On My Sleeve nu a preluat în mod direct elemente din melodiile anterioare ale lui Drake.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici