Locuinţele din noroi, soluţia recomandată de arhitecţi pentru a face faţă zilelor toride de vară

Uitaţi de vilele din beton sau de zgârie-norii din sticlă şi oţel! Casele din noroi sunt viitorul, declară un arhitect anglo-irakian.

3053 afișări
Imaginea articolului Locuinţele din noroi, soluţia recomandată de arhitecţi pentru a face faţă zilelor toride de vară

Flickr

Clădirile din noroi sunt remarcabil de bune în a ne răcori pe timp de vară şi a ne încălzi pe timp de iarnă, şi rezistă la vremea extremă. 

Viitorul imobiliar pare să sune ca-n Star Wars - fanii ştiu de locuinţele din noroi de pe planeta Tatooine unde a crescut Luke Skywalker.  

Generaţii de egipteni, sumerieni, babilonieni, asirieni, turci, perşi şi arabi care s-au dezvoltat în mediu arid au locuit în aceste locuinţe din noroi.

În oraşul antic Sana'a din Yemen, zgârie-nori de noroi se înalţă în sus spre cer. Structurile falnice sunt construite în întregime din pământ bătut şi decorate cu modele geometrice izbitoare.

Clădirile de pământ se îmbină cu munţii din apropiere datorită ocrului. 

Arhitectura de noroi din Sana'a este atât de unică, încât oraşul a fost recunoscut ca sit protejat al Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Chiar dacă clădirile din Sana'a au o vechime de mii de ani, ele sunt cele mai sustenabile, spune Salma Samar Damluji, arhitect anglo-irakian, profesor, co-fondatorul Fundaţiei Daw'an Mud Brick Architecture din Yemen şi autorul cărţii The Architecture of Yemen and its Reconstruction.

Structurile antice sunt încă locuite astăzi şi majoritatea sunt reşedinţe private, transmite BBC

Damluji spune că este uşor de înţeles de ce aceste clădiri din noroi nu şi-au pierdut atractivitatea – sunt bine izolate, durabile şi extrem de adaptabil. „Este arhitectura viitorului”, spune Damluji.

Arhitecţii din întreaga lume vor să readucă construcţiile din pământ, încercând să construiască clădiri durabile, care să reziste la fenomene meteorologice extreme, cum ar fi inundaţiile şi căldura intensă 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici